05. Magyar Klipszemle: maratoni vetítés és díjátadó

05. Magyar Klipszemle: maratoni vetítés és díjátadó

Október 14-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos klipünnepen díjazzák az elmúlt két év zenei videós termésének legjobbjait. 1042 benevezett klip közül kerülnek ki a győztesek, az esti díjátadó gála előtt déltől öt helyszínen klipvetítéssel, koncertekkel és szakmai programokkal is készülnek a szervezők.
 
A magyar vonatkozású zenei videók versenyét ötödik alkalommal rendezik meg, az évek alatt a kétnapos, Toldi mozis klipnézésből szakmai minifesztivállá nőtte ki magát az esemény: 2019-ben, az utolsó szemlén már négy helyszínen, koncertekkel, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel töltötték meg a termeket, az esti díjátadó gálán pedig 30 díjat osztottak ki. A cél azonban a kezdetek óta se változott: legyen platform a hazai zenei videóknak, legyen tétje jó klipet csinálni, hadd nézzük meg őket egyszer nagyvásznon, nagy hanggal!
 
Az idei versenyre összesen 1042 klipet neveztek, a beküldött műveket a szervezők először 200-as shortlistre szűkítették, majd a látottak alapján kategóriákat alkottak. Közülük a kilenc tagú szakmai zsűri választotta ki a győzteseket: Bicsérdi-Fülöp Ádám (A Kreatív szerkesztője), Daphne Samaras (Rendező, Kinopravda), Kamau Makumi (Zeneszerző, producer énekes, a Mary PopKids zenekar frontembere),  Martin Wanda (Fotográfus), Pater Sparrow (Filmrendező/látványtervező), Ráday Dávid (A Proud Productions társtulajdonosa, a Sziget kreatív vezetője, a Hello Wood társalapítója), Reich Dániel (Operatőr), Spáh Dávid (Rendező), Szabó Tomi (Vágó), valamint Törőcsik Franciska (Színész, az Anima Sound System énekese).
 
 
A nyertesekre október 14-én az Akvárium Klubban egész napos vigadalmon derül fény, az esti díjátadó gálát klipmaraton, koncertek és szakmai beszélgetések keretezik. Míg három helyszínen pörög a klipmaraton, jó idő esetén a teraszon, kedvezőtlenebb idő esetén a Kishallban magyar zenekarok (vagy azok szeletei) játszanak akusztikusan. A bulit Perrin indítja speciális élő felállásával, őt követi a Blahalouisiana akusztik verziója. Koncertet ad a feltörekvő zenei producer, GERENDĀS, aki Dárdai Blankát, Tamáska Gabit és Miller Dávidot hívta vendégül. Fellép a tavalyi közönségdíjas, Azahriah, a tavalyi klipszemle nagy nyertese, a Carson Coma, a klipszemle egyik zsűritagja, Kama, Járai Márk, a színpadot pedig Londonban is aktív Solére zárja.
 
Mindeközben a VOLT Lokálban a klipek mögött megbúvó iparághoz kapcsolódó szakmai beszélgetésekbe lehet belemélyedni. Bemutatkozik a magyar filmeseket és könnyűzenei szereplőket összekötő BLEND programja, megismerkedhetünk a magyar könnyűzenei export lehetőségeivel is, a Hangfoglaló pályázatos esettanulmányokból okulva pedig bárki pályázatnindzsává válhat. Szó lesz a nemi szerepek reprezentációjáról klipekben és betekinthetünk az alkalmazott zeneszerzés, azaz reklámos, filmes zenegyártás világába is. A program zárásaként Sajó Dávid, az After Sajóval podcast műsorvezetője beszélget Azahriahval, Beton.Hofival, Fekete Giorgioval, Lil Frakkal és Miller Dáviddal.
 
A gálán összesen 19 kategóriában osztanak díjat, köztük olyanokkal, mint a legjobb operatőr, legjobb styling, legjobb rendező, vagy a legjobb trash, az est házigazdái Fluor és Beton.Hofi Ádi lesznek. Nem babra megy a játék, a kategóriagyőztesek olyan nyereményekkel térhetnek haza, mint a Liszt Ünnepnek köszönhetően egy fellépési lehetőség a 2022-es fesztiválon, klipkészítési támogatás, melyet a Hangfoglaló Program biztosít, Absolut ajándékcsomag, melyet az Absolut ajánlott fel. A közönségdíjas a Picturepool Studiosban forgathatja új klipjét, az est fődíjasa pedig CineSuper és Krafttól 1,5 millió forint értékű eszköz- és egyéb gyártási erőforrás-hozzájárulást tartalmazó nyereménnyel térhet majd haza. A gála után az Absolut after várja majd a bolondozni vágyókat, ahol DJ Izil, wobe, és a filmesekből álló Kemény Bánás Mode pörgeti majd a vadulós trackeket.