Judgment Night vol. 2 - Körriport a jótékony keménykedés főhőseivel (1. rész)

Judgment Night vol. 2 - Körriport a jótékony keménykedés főhőseivel (1. rész)

Hat év elteltével újra összeboronálódnak a hazai h...

Hat év elteltével újra összeboronálódnak a hazai hip hop és metal színtér legendás illetve kortárs képviselői, hogy egy duplán nemes cél égisze alatt együtt muzsikáljanak. A május 8.-i Judgment Night vol. 2 egyfelől a kultikus, forradalmi filmzenealbum előtt hivatott tisztelegni, másrészt a belépők ellenértékének egyharmadával a Humano Modo alapítványt kívánja támogatni. A szervezet a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulóit, fiataljait, valamint az őket nevelő családokat segíti, továbbá kapcsolatot tart és segítő programokat szervez az iskolából kikerült diákokkal.

A ’93-as Judgment Night c. film sikere és kultusza messze elmarad(t) a benne elhangzó dalok gyűjteményénél. A brooklyni gettóban játszódó gengszterfilmhez egy akkor még rendhagyónak számító koncepciót agyaltak ki a producerek: az rock/metal és rap-szcéna színe-java állt össze egy-egy közös produkció erejéig. A leghíresebb, címadó tételt előadó kollaboráció még talán nem is bizonyult bizarrnak (Onyx/Biohazard), akárcsak a feketék alkotta Living Colour és a Run DMC kettőse is elképzelhető lett volna amúgy is, ám az olyan produkciók, mint a Pearl Jam/Cypress Hill-féle Real Thing vagy a Slayer és Ice T közös Exploited-egyvelege (Disorder) már mindenképpen rebelliónak minősültek.

Május 8.-án a Roham Bárban nem kevésbé pikáns együttműködéseknek lehetnek szem- és fültanúi a jelenlevők. Nézzük, kik, mit adnak elő és miként nyilatkoztak az eseményről, magukról illetve a kultikus albumhoz kötődő emócióikról.



BIOHAZARD/ONYX: JUDGMENT NIGHT

A címadó slágert egy alkalmi szupergrupp tolmácsolja az alábbi felállásban:

Mc: Funktasztikus - A rappelés Usain Boltja, aki már 18 éve tagja a magyar Hip Hop színtérnek, egyenesen Borsodból érkezik hozzánk, hogy megmutassa mi fán terem a rap alkímia.

Ének: Herr Karesz - A mai napig egyedülálló Magic Syrup című lemezt elkészítő STRONG DEFORMITY összetéveszthetetlen hangja.

Basszusgitár: Sabák Péter - Egyelőre nem tudni, hogy éppen Dizko Stu-ként, az Amoeba vagy a Fixi4 tagjaként jelenik meg, de valószínűleg bármelyik verzióval jól járunk majd.

Gitár: Sipos András - Ha bárki postindustrial-motorcore hatásokat vélne felfedezni a színpadon, arról kizárólag a Nuke zenekarból ismert gitáros tehet majd.

Dob: Szőcs Gergő - Dirty Flow Club, Mystery Gang, Yonderboi, The Twist. Csak néhány zenekar, melynek Gergő a tagja/tagja volt. Betonbiztos alapjaira házat lehet építeni. Több mint valószínű, hogy május 8-án is sapkában és kíméletlenül dobol majd.

Dj/Sampling - Mango aka modul: zenei polihisztor, aki közel két évtizede van hatással a magyar elektronikus és hip-hop zenei élet alakulására.

Herr Karesz nyilatkozott nekünk:

„A Strong Deformity hivatalosan nem oszlott fel, ellenben szétrepült a szélrózsa minden irányába. Én Skóciában éltem évekig, a többiek – miután elhagytam az országot – Linzben telepedtek le és ott is élnek a mai napig. 2012 nyarán volt egy próbálkozás arra, hogy összedobjunk néhány új dalt, de igazából nem állt össze a kép, nem igazán tudtam erre összpontosítani akkoriban, meg hát az megint csak távkapcsolatot jelentett volna, ami korábban sem működött jól. Tehát jelenleg nem üzemel a zenekar, de aztán ki tudja, mi lesz.”

„Amikor a Judgment Night megjelent, a 90-es évek elején olyan csepeli hardcore bandákban zenéltem, mint a Womb vagy a Lilly Marlene. A Májuskert nevű helyen léptünk fel rendszeresen, ahol a kedvenc számunkat a lemezről mindig játszottuk is. Ez pedig a Helmet/House of Pain-féle Just Another Victim volt, persze halandzsa szöveggel nyomtuk, mivel a lemezborítón nem volt rajta a szöveg.”




TEENAGE FANCLUB & DE LA SOUL: FALLIN'

Hogy ne csak metal, hardcore és hiphop szóljon az este, érkezik a BIT BUSTERS és hozza magával a house és minimal ütemeket, hogy segítségükkel saját arcára formálja a filmzenealbum egyik legfinomabb szerzeményét. Az énekesnő mellé felsorakozik MANGO, mint MC, a JNV2 AllStars csapatból.

A Bit Busters képviseletében DJ Woody:

„Alapvetően elektronikus zenét játszunk egy három fős formációban, fél live act-jelleggel, tehát a dj set nyújtja az alapot és erre jönnek rá különböző hangszerek session zenész barátainktól: basszusgitár, szintetizátor, gitár illetve van egy jazzénekes lányunk. Szóval alapvetően most inkább elektróval foglalkozunk, de a hiphop és az élő zene is nagyon közel áll hozzánk, magam is hiphoppal kezdtem a dj-zést. Ezért nagyon örültünk ennek a felkérésnek, mivel itt van bennünk ez a zene, csak mostanában nem igazán foglalkoztunk vele. De jó lesz egy kicsit visszatérni a gyökerekhez.”




HELMET/HOUSE OF PAIN: JUST ANOTHER VICTIM

A Karesz által már említett Helmet/HOP-örökbecsű, a Just Another Victim esetében az egyik mikrofonnál a karizmatikus rapper, MC ZEEK. Neve az évek során egybeforrt a Rewind-dal. Ha olyanja van, szövegel a Brains-nek vagy beszáll az Akkezdet Phiai-ba egy számra. Hozzá csatlakozik BIGMEK, az elektronikus hip-hop-ban utazó THE SHOW CREW mc-je, aki álmából fölkeltve is képes egy jó freestylera. Utolsó pillanatban a másik THE SHOW is beszállt, mikor kiderült, magyarul is lehet nyomni. Gitáron-dobon kísér az este egyetlen duplázója, a SEPOQ!


A The Show Crew részéről Bigmek és Zéessó beszélt:

„Eredetileg úgy volt, hogy angolul kell elnyomni a track-eket, amit én nem akartam elvállalni” – kezdte Zéessó. „De most kiderült, hogy magyarul is lehet, akkor azt mondtam, hogy jó, akkor nyomjuk csapatba. Mi a 90-es évek hiphopját képviseljük…”

„Kurvára nem…” – egészítette ki Bigmek.

„Amúgy nem” – folytatta Zéessó. „Elektronikus zenére rappelünk, ilyen londoni vonalat viszünk már egy négy éve körülbelül. Felléptünk többek közt a Foreign Beggars előtt is… Következő projektünk egy 9 számos kislemez lesz (! – a szerk.), az előző nagylemzünkön 20 szám volt, ezen együtt dolgoztunk AkkezdetPhiaival is és még sok mindenkivel. A kislemezen közreműködik majd Sub Bass Monster is és Wolfie a Punnany Massifból. Folyamatosan készülnek a klipek ezekhez a dalokhoz, igazából arra jöttünk rá, hogy a 9 dalból csak egyhez nem terveztünk klipet, de akkor már lesz annak is…”

„Egyikünk se hallott igazán erről a lemezről addig, míg meg nem kerestek minket, hogy van ez a lehetőség” – vette át a szót Bigmek. „Utána is csak azt a számot hallgattuk meg, amibe benne leszünk. Szóval eléggé célirányos a figyelmünk a Just Another Victim című dal felé, amiben ugye az MC Zeek is emszízík.” (szorványos taps, ováció az instant rímért).




Folytatjuk…

/Fotók: Bratincsák Péter/Photopium/