Készül az új Mátyás Attila-szólólemez – Klippremier, interjú Matyival

Készül az új Mátyás Attila-szólólemez – Klippremier, interjú Matyival

Felmentem egy cigiért Szűcs Szabihoz a TrashHill s...

Felmentem egy cigiért Szűcs Szabihoz a TrashHill stúdióba. Nem volt egyedül, épp Mátyás Attilával (Sex Action, Mátyás Attila Band, stb.) hegesztettek egy dalt Matyi új szólólemezéhez vidáman. (Ahogy az a fotón is jól látszik.) Egész pontosan a Bye Bye Bye címűt, aminek frissen készült szöveges videóját nálunk láthatjátok először! Ha már ott voltam, megejtettünk egy gyors riportot.

M. A.: A lemez címe Karma, ez a negyedik szólólemezem és a felvételek a saját stúdiómban készültek, ahogy az eddigi szólóalbumaim és a Sex Action-lemezek is. Tehát a nyersanyagot felvettem otthon, és Szabival itt, a TrashHillben keverjük és masztereljük. Nekem fontos, hogy ha elkészültem az anyaggal, a sávokkal, mindennel, azt egy külső fül – akiben megbízom és jó szakember – az keverje. A lemez annyiban különlegesebb az előzőkhöz képest, hogy olyan stílusokat is rátettem, amit a saját csapattal nem biztos, hogy meg mertem és tudtam volna valósítani. Lesz rajta néhány kifejezetten rádióbarát sláger, zúzós, stoneres és elszállós dalok, vagy amit az előbb hallhattál, az egy eléggé lendületes, már-már punkos darab. Az volt a tervem, hogy mindegyik dalhoz elhívom azt a dobost, akit szeretek és a legjobb – legalábbis szerintem - az adott stílusban. Összesen 6 dobos közreműködik a lemezen: Kiss Endi (Hooligans) és Ganxsta úr, azaz Zana Zoli, akiknél a kettőnégyek úgy húznak, ahogy kell. Akkor ott van Bánfalvi Sanya (Ákos, Neck Sprain) aki olyat zúzott, hogy majd’ leesett a tam, vagy ott van Szűcs Peti, aki régen a Superbutt-ban, most az Ørdøgben zenél, és nagyon izgalmasan tud játszani, aztán természetesen a régi dobosunk, Gerő Bali és egy számban már az új tag, Juhász Attila ’Kicsi’ is szerepel.

Milyen témákat veszel elő a szövegekben?

M.A.: Aki ismer, tudja, hogy szólóban kicsivel mélyebb szövegeket írok, mint például a Sex Action-nél – sokan talán nem tudják, hogy azokat is nagyrészt én írom, illetve írtam – ott egy kicsit lazább a hangvétel meg sikamlósabb a duma, de hát ott is mindig figyeltem, hogy ne legyen benne káromkodás. A lemez címe már rögtön adja, hogy némiképp bonyolultabb témák vannak terítéken, néhol talán spirituálisabb beütés is van, de alapvetően személyes hangvételű szövegek, amit főleg a környezetem és az élményeim inspiráltak. Meg vagyok elégedve velük és a zenével is, most egy jó ideig nem is tervezek újakat írni, a legutóbbi Sex Action-lemezzel és most ezzel úgy érzem, sikerült mindent kilúgoznom magamból.




Élőben mikor hallhatjuk az új lemez dalait?

M.A.: Elméletileg – és nagyon remélem, gyakorlatilag is – március 7-re kész leszünk ennek a lemeznek egy négy számos EP-verziójával, ami digitálisan lesz megvásárolható, a maradék nyolc dal, illetve a komplett nagylemez fizikai valójában, boritóval egy hónappal később tervezzük megjelentetni. Pontos dátum még nincs. Azért március 7. az EP megjelenési határideje, mert ekkor lesz az Akváriumban ennek az első négy dalnak az élő premiere. Aztán a későbbi koncerteken folyamatosan csepegtetjük az újabb dalokat, illetve nagyon szeretném, ha egy-egy bulin ott lennének a lemez vendégei. Nemcsak a hat dobos úriemberről van szó, mert például az egyik számban Galambos Dorinával éneklek egy duettet, akinek nagyon szeretem a hangját.

Az EP is megjelenik CD-n?

M.A.: Nem, nem, az csak digitálisan. Persze lesz hozzá azért letölthető borító.

Végezetül néhány szó a most – mondjuk ki bátran – negyed évszázados Sex Action-ről…

Haha, mondjuk ki bátran, bár kissé szomorúan… (nevet), hát igen, akárhogy is nézzük, a Sex Action már a rocktörténelem része, ez a kor már autóban is oldtimer (nevet). Nagy kedvvel csináljuk a zenekart, évente maximum három bulit adunk, igyekszünk nem elinflálni a dolgot. Ahogy lefutnak a szólólemez ügyei, teljes erővel belevetjük magunkat az április 11-i bulira való készülődésbe. 25. születésnapját ünnepli ekkor a zenekar a Barba Negra Music Clubban (ez egyben a Rockstar Magazin 6. születésnapi bulija is lesz! – a szerk.) Lányeges, bár talán nem kell hangsúlyoznom, mindenki előtt világos, hogy a csapat eredeti felállásban áll majd színpadra. Új lemezre ne számítson senki, ahogy már mondtam, a legutóbbi album olyan jól sikerült, hogy úgy érzem, nem kell az után már más. Azt nem mondom, hogy egy-egy dal nem születik majd, a mai világban már gyakori, hogy csak egy dal és egy klip jön ki a zenekaroktól. Abban maradtunk a srácokkal, hogy csak az örömzenélésen lesz a hangsúly, úgyis a közönség főleg a régi, nagy slágereket várja, mi pedig szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát. - V.G.