„Sörözöl, duhajkodsz és kirúgod a ház oldalát. Ez erről szól.” – Interjú Paddy-vel

„Sörözöl, duhajkodsz és kirúgod a ház oldalát. Ez erről szól.” – Interjú Paddy-vel

Hamarosan útra kélnek a világszerte népszerű pub n...

Hamarosan útra kélnek a világszerte népszerű pub n’ roll világszerte népszerű, itthoni úttörői, a Paddy and the Rats, bejárják az országot, a fővárosban háromszor is zenélnek, majd Nyugat-Európát veszik célba. Az énekes/főnököt, Paddy-t faggattuk a részletekről.

Gondolkodtatok már azon, miért ilyen népszerű itthon az ír/kelta kocsmapunk?

Paddy: Ez egy nagyon könnyed műfaj. Kicsit úgy működik, mint a popzene. Ami nem meglepő, mert a mai popzene, amit a rádióban hallunk, az angolszász és a kelta zenei hagyományokra épül. Ez egy nagyon vidám, felszabadult zenei műfaj, ami az ösztönökre épül, és ezáltal igencsak felszabadító érzést tud nyújtani az embernek. Sörözöl, duhajkodsz és kirúgod a ház oldalát. Ez erről szól. Ezt a fajta zenét mindenhol szeretik a világban. Szerintem ez a legismertebb és legkedveltebb népzenei műfaj. Ha még meg is spékeled egy kis rock’n roll-lal, akkor egy óriási energiabombát kapsz.

És azon, hogy mi a ti sikeretek titka?

Paddy: Az fontos dolog volt, hogy mi kezdtük el ezt a műfajt itthon. De nyilván ettől még nem lesz valami sikeres. Amellett, hogy termászetesen hatással volt ránk a Pogues vagy a Dropkick Murphys, mi nagyon sok olyan elemet beleviszünk a zenénkbe, amit sok más kelta punk zenekar nem. Mivel mi a pop-rock világból jövünk, ezért rengeteg olyan zenét hallgattunk, mint a Beatles, az Oasis, a Queen, a Green Day vagy éppen Bob Dylan és ezek az előadók ösztönösen megjelennek a saját dalamvilágunkban. Szóval úgy gondolom, hogy a Paddy And The Rats mára sokkal inkább a Paddy And The Rats, mint egy kelta punk zenekar. Bármilyen műfajt beépítünk a zenénkbe, amit tiszta szívvel fel tudunk vállalni. És talán ez a legfontosabb része a sikernek, hogy szeretned kell azt, amit csinálsz és teljes mértékben át kell adnod magad annak. Mert az energiák mozoknak és az emberek megérzik, ha valamit szeretettel csinálsz. És azt is, ha nem.



Mire számíthat a közönség a márciusi turnén, és főleg a három budapesti bulin?

Paddy: Ez elég egyedülálló dolog, mert tudomásom szerint ilyet még nem csinált senki, hogy egymás utáni napokon, 3 különböző klubban zenél Budapesten. Mindegyik koncertnek meglesz a saját atmoszférája, ahogy mindegyik klubnak is megvan. Az első koncert március 18.-án lesz az Akváriumban, ahol akusztikusan játszunk egyfajta bemelegítésképpen. De azt azért tudni kell, hogy legalább 2 éve nem csináltunk akusztikus koncertet, úgyhogy ez mindenképpen érdekesség. A második koncert március 19.-én lesz az A38 hajón. Itt lesz két vendégünk is. Kowalsky, akivel a Nem Kell Sok... című közös dalunkat fogjuk eljátszani először élőben, a másik pedig Ganxsta Zolee lesz, aki felkért minket a 20. Jubileumi születésnapjuk alkalmából, hogy dolgozzuk fel a Vato Loco-t. Ezt a dalt is eljátszuk itt. Március 20.-án pedig a Barba Negrában lesz a finálé. Itt az az érdekesség, hogy a rajongóink szavazták meg, hogy melyik dalokat játszuk aznap este, úgyhogy abszolút a közönségigény lesz kielégítve. Emellett vendégünk lesz a Bohemian Betyars, a Gypo Circus és a Budapest Highlanders Pipe Band és persze meglepetéssel is keszülünk az estére.

A körút külföldi helyszíneket is érint. Milyen a fogadtatásotok ezekben az országokban, merre fele vagytok a legnépszerűbbek Európában?

Paddy: A 3 pesti koncertet követően egy 3 napos miniturnét nyomunk le a francia The Moorings zenekarral, akik szintén hasonló műfajban tevékenykednek, nagyszerű zenészek és nagyon jó barátaink. A nyáron amúgy láthatóak lesznek velünk a Campus fesztiválon, Debrecenben és a Barba Negra Trackben is. A három koncert Párizst, Strasbourgot és Stuttgatot érinti. Franciaországban és Németországban is nagyon sok koncertet adtunk már és fantsztikus közönségünk van. A franciák talán kicsit visszafogottabbak, de a németek eléggé meg tudnak őrülni. Viszont a leglelkesebb közönségünk eddig talán mindeig Oroszországban volt. Akárhányszor játszottunk eddig pl. Moszkvában, mindig teltházas klubkoncertjeink voltak, ahol torkukszakadtából üvöltötték a dalainkat az emberek. Ez nagyon jó érzés. A nyáron aztán beindul a fesztiválszezon és megyünk majd Olaszországba, Lengyelországba, Albániába és Svájcba is többek között.

Tengerentúli fellépések szóba jöttek már?

Paddy: Természetesen igen, de még nem sikerült megvalósítani. Többször tárgyaltunk már amerikai koncertszervezőkkel, de a nagy távolság és költségek miatt még nem tudtuk összehozni a turnét eddig. Persze ami késik, nem múlik.  Nagy erőkkel dolgozunk, hogy megvalósítsuk az első Usa turnánkat, mert nagyon sok levelet kapunk onnan, hogy szeretnének már lebontani az ottani klubokat a zenénkre.  Megkerestek már minket kínai turnéval kapcsolatban is és a japán kiadónk is elkezdett szervezkedni, de ezen a szinten azért ezek még nem túl egyszerűen kivitelezhető dolgok.

Mikor várható tőletek új anyag?

Paddy: Májusban szeretnénk megjelentetni az új lemezt, aminek a címe Lonely Heart’s Boulevard lesz. Már nagyban folynak a felvételek. 3 éve nem jelentettünk meg új anyagot, ezért nagyon izgatottak vagyunk a fogadtatás miatt. Rengeteg új hatás ért minket az elmúlt időben, ami akaratlanul is befolyásolja a zenei gondolkodásmódunkat, a hozzáállásunkat. Emiatt elég sokszínű a készülő anyag. De mivel legalább 35-40 dal született eddig, ezért mindenképpen válogatnunk kell belőlük, mert szeretnénk, ha egységes lemezanyag születne. Nem szeretnénk korlátok közé szorítani magunkat, nem az a cél, hogy csak azért kerüljön fel egy dal a lemezre, mert az éppen íres vagy kalózos hangzású. Szeretnénk a legjobb dalokat kiválasztani, még akkor is, ha tőlünk talán nem is a megszokott stílust hozza. Úgy gondolom, hogy csak úgy lehet fenntartani az érdeklődést, ha az ember mindig meg tud újulni, ehhez pedig merész húzásokra van szükség. Persze negvan a másik oldala is ennek. Mi van, ha nem tetszik az embereknek az újítás, mert nem a jól megszokott, bejáratott stílust kapják. Én hiszek abban, hogy a daloknak van ereje inkább és nem a stílusnak. Eddig is megpróbáltuk a saját zenei világunkat összehozni a kelta punkkal és sikerült is. Hiszem, hogy ez most sem lesz probléma.