Hardcore és cigányzene – Téglás Zoli-interjú

Hardcore és cigányzene – Téglás Zoli-interjú

Az Ignite amerikai-magyar frontemberét az is ismer...

Az Ignite amerikai-magyar frontemberét az is ismeri, akit nem fűz különösebben szoros kötelék az amerikai hardcore-punk mezőnyhöz. Téglás Zoli legendás akcentusával mesélt nekünk balesetéről, cigányzenészekkel közös munkájáról, az Argo 2 forgatásáról, valamint a környezetvédelemről. Aki pedig az Ignite-ot élőben akarja látni, látogasson el január 31-én a Barba Negrába, illetve február 1-jén az A38-ra!

Jó két éve még a Pennywise-ban is énekeltél, és összehoztatok egy bivalyerős albumot. Miért léptél ki végül mégis?

T.Z.: Az egész egy színpadi balesettel kezdődött. Az All Or Nothing lemez turnéján rendszeresen stage divingoltam, egyszer viszont csúnyán megsérült a hátam. Éreztem a fájdalmat, de nem tulajdonítottam neki komolyabb jelentőséget. Aztán jött egy jött egy lipcsei koncert, ahol egy kis ugrás után teljesen szétment a hátam. Teljesen lebénultam, és egy kórházban kötöttem ki. Az orvosok közölték, hogy a gyógyulásom minimum egy évet fog igénybe venni, ezért mondtam a többieknek, hogy folytassák nélkülem a zenekart. Senkinek nem kívánom azt, amit a kórházban átéltem. Eléggé be voltam szarva, rohadtul ijesztő dolog, amikor tehetetlenül fekszel, és nem érzed a lábadat. Most már szerencsére teljesen helyre jöttem, sportolok, odafigyelek magamra.

Az Ignite-tal hogy állnak a dolgok? Utoljára 2006-ban jött ki új lemez.

T.Z.: Az a helyzet, hogy az elmúlt pár évben mindig akadt valami elfoglaltságom, ami miatt nem tudtunk új szerzeményeket írni. Rengeteget turnéztunk, aztán jött a Pennywise, meg ott volt a The Who musicalje, a Quadrophenia, amiben az eredetileg Sting és Billy Idol által alakított Ace Face-t játszottam. A lényeg, hogy megvannak az új dalok, és jövőre jön az új Ignite-lemez.



Volt azért a musicalnél bizarrabb performanszod is. Konkrétan a Kívánságkosár c. műsorra gondolok, ahol egy cigányzenekarral adtad elő az A csitári hegyek alatt népdalt.

T.Z.: A nagybátyám, Feri bácsi, aki két hónapja halt meg, odavolt ezért a műsorért. Amikor itthon voltam, minden nap ezt nézte, és nem lehetett elrángatni a tévé elől. Mivel az A csitári hegyek alatt című dalt különösen szerette, úgy döntöttem, szívesen előadnám ezt a Kívánságkosárban is az ő emlékére. Életem egyik legnehezebb feladata volt cigányzenészekkel a hátam mögött énekelni, ugyanis mivel nem volt dob, baromira oda kellett figyelnem a tempóra. Ez a sztori végül odáig fejlődött, hogy később megismerkedtem egy cigányprímással, és úgy döntöttünk, csinálunk valami új dolgot közösen: tradicionális cigányzenére fogok angolul énekelni. Mellesleg Elton John gitárosa nagyon jó barátom, és leegyeztettük, hogy nyáron, mikor Európában turnéznak, adunk egy közös koncertet. Szeretném, ha Elton John is látná, mennyire csodálatos a hagyományos cigányzene. Mellesleg úgy vettem észre, Magyarországon ez a műfajt nem becsülik meg eléggé, pedig sokkal-sokkal szegényebb lenne a zenei kultúra nélküle.

Ha jól tudom, az Argo 2-ben is felbukkansz majd.

T.Z.: Igen, egy jó negyed óráig, majd levágják a fejemet. (nevet) Mellesleg kemény meló volt, napi 14-15 órát dolgoztunk, viszont óriási élményt is nyújtott egyben. Árpa Attila egy hihetetlenül tehetséges rendező, és vérprofi munkát végzett. Bátran mondhatom, hogy látványvilágában a legnagyobb Bruce Willis-mozikkal is felveszi a versenyt. Biztos vagyok benne, hogy ez egy fontos film lesz Magyarországon.

Az viszont kevésbé köztudott, hogy környezetvédelemmel is foglalkozol.

T.Z.: Igen, Veresegyházán csináltunk egy Tavirózsa Egyesület nevezetű csoportot, és van is dolgunk rendesen. Lassan ott tartunk, hogy egy nagy ipari park lesz a környékből, és ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk. Most éppen egy közeli szennyvíztisztító dolgozik azon, hogy az úgynevezett tisztított vizet a helyi tavakba öntse. Itthon a politika nem tanulta még meg, hogy a természet és a környezetvédelem is fontos, nem csak az, hogy valaki teletömje a zsebét. Amerikában már nem lehet csak úgy halomra vágni a fákat vagy szennyezni a vizeket, és ész nélkül iparosítani. - glam benton