“Máshogy állunk a hangszereinkhez”

“Máshogy állunk a hangszereinkhez”

Interjú a a Platon Karataev tagjaival

Nagyon egyedi, különleges színfolt a hazai zenekarok társaságában a Platon Karataev négyese. A bennük rejlő bónuszra más országokban is felfigyeltek, ugyanis idén ősszel a szöuli Zandari Festa showcase fesztiválon képviselték – mondhatni – a magyar zeneipart. Aki egy kicsit is jártas az orosz irodalomban – vagy csak tisztességesen elolvasta a kötelezőket gimiben – az már a zenekar nevének hallatán is joggal felkaphatja a fejét. Kérdéseinkre Balla Gergő és Czakó-Kuraly Sebestyén (Sebő) válaszoltak. A zenekart október 31-én az Akvárium Klubban hallhatod a Deep Glaze társaságában.
 
 
Nemrég Szöulban jártatok a Zandari Festa showcase fesztiválon. Milyen olyan élményt, tapasztalatot szereztetek, ami életre-, „karrierre szóló”? 
 
Sebő: Szerintem nagyon nagy élményként fogunk erre emlékezni hosszú idő múlva is, mivel ez volt az első külföldi megmérettetésünk (ha a Malomfesztet nem soroljuk ide). Hatalmas élmény volt a fiúkkal együtt bóklászni egy ennyire távoli és mindannyiunk számára ismeretlen város utcáin. Rengeteget nevettünk és beszélgettünk, emellett szakmailag is hasznosnak ítélem a showcase szereplést. Szasza (a menedzserünk) komoly energiákat mozgósított, hogy kapcsolatokat építsen, és úgy gondolom, mi is meg tudtuk mutatni a szakmai közönségnek azt, hogy kik is vagyunk és mit várhatnak tőlünk. Jólesett, amikor a koncertek után megtudtuk, hogy milyen nevek hallgattak és dicsértek meg minket. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok pozitív hozadéka lesz ennek az egyébként is óriási kalandnak.
 
 
Az első dal, az Ocean már nyilvános a készülő második nagylemezről. Elődje, a For Her album egy szakítás különböző stádiumait mutatja be. Mit kell tudni az új anyagról?
 
Gergő: A második lemez dalszövegei már kevésbé szólnak majd a párkapcsolatokról, amik ilyen témájúak lesznek, azok is inkább korábbi, még meg nem jelent szövegek. Az album kulcsfogalmai a didergés és a zsibbadás. A dalok főleg a kicsinységünkről és az otthagyottságunkról szólnak, ez a lemez zuhanás lesz egy egzisztenciális vákuumban, sok ellentmondással és kereséssel, a végén viszont megjelenik az önmagunkba való megérkezés motívuma. Hangulatban így marad a melankolikusabb vonal, viszont a hangszerelés más lesz, sokkal többet kísérletezünk rajta, és máshogy állunk a hangszereinkhez, például kevesebb lesz az akusztikus gitár. A For Her-re is nagyon büszkék vagyunk, viszont a most készülő anyagot zeneileg talán jobban magunkénak érezzük, kicsit jobban kiforrott lesz.
 
Mikor, hol lehet majd teljes valójában hallani? Terveztek ezúttal is valami átlagostól eltérő koncepciót? (Az első nagylemez három részletben jelent meg.)
 
G: 2019 szeptemberében szeretnénk kiadni, de addig még megjelenik 2-3 újabb dal a lemezről, a következő valószínűleg februárban. Most nincs külön koncepciónk, ez egy viszonylag klasszikus megjelenés lesz, először single-k klipekkel, majd a lemez egyben.
 
Régóta érdekel, honnan jön a zenekar neve (Platon Karatejev Lev Tolsztoj Háború és béke című regényének egyik karaktere). Mit sugall és hogyan egyeztethető össze veletek vagy a zenével, amit játszotok?
 
G: A regény két fő szálon fut, a két főszereplő a napóleoni háborúk idejében keresi az élet nagy kérdéseire a választ. Pierre ezt a francia hadifogságban találja meg, amikor megismerkedik az egyszerű orosz földművessel, Platon Karatejevvel, aki a maga egyszerű és őszinte módján is az életet mélységében éli és észleli. Mi is erre törekszünk a zenénkkel. 
 
 
Október 31-én a Deep Glaze-zel közösen adtok koncertet az Akvárium Klubban. Honnan jött a közös koncert ötlete, ti javasoltátok, vagy a menedzsment, a szervezők alakították így? 
 
S: Ilyenekről általában a menedzserrel közösen dönt a zenekar. Átgondoljuk, hogy mit várunk az adott koncerttől, hol szeretnénk fellépni és milyen lehetőségeink vannak. Utána ehhez a koncepcióhoz keresünk egy olyan bandát, ami beleillik a képbe és kedveljük a zenéjét. A Deep Glaze-zel, úgy érzem, egy tökéletes párost fogunk alkotni ezen az estén, mivel hasonló szakaszban van a két együttes és körülbelül azonos számú embert tudunk megmozgatni. Ráadásul a koncertek között lesz egy markáns, de nem bántóan meredek hangulatváltás. Szerintem nagyon izgalmas este lesz! Nem játszottunk korábban együtt, de természetesen ismerjük egymást. Mosolyogva koccintunk itt-ott a városban, ha egymásba botlunk.
 
S. H.