“Mi vagyunk az Amerikai Pite generáció”

“Mi vagyunk az Amerikai Pite generáció”

Interjú Stifler Mamájával

Stifler Mamáját mindenki meg akarja...ismerni. Főleg, ha a 90-es, 2000-es évek pop-punk éráját idézi. Pár éve működik egy zenekar Budapesten, akik szerint a pite is jó felmelegítve, pláne ha amerikai. De ha ez a pite Stifler mamájáé, akkor viszont egyenes az út a totális kielégülésig. Kerényi László énekes-gitáros, Kátai Artúr gitáros, Sipos Zoltán basszer és Kosztolányi János dobos, vagyis a STIFLER MAMÁJA válaszol.
 
 
Ami először szembetűnik a zenekar kapcsán, az a név. Emellett nem lehet mosolytalanul elmenni. Mi a sztorija?
 
Artúr: A történet egyszerű. Amikor annak idején láttam a filmet, már nem zenéltem aktívan, elhatároztam, hogy ha valaha lesz még zenekarom, ez lesz a neve. És ez lett. A zenekar alapítása pedig a kapuzárási pániknak köszönhető. Amikor rájöttünk, hogy nincs pénzünk piros kabrióra, hogy újra fiatalnak érezzük magunkat, elhatároztuk, hogy rocksztárok leszünk. Mert az olyan fiatalos, meg vagány.
 
A 90-es és 2000-es évek pop/punk életérzése uralja a zenéteket. Anno amikor az Amerikai Pite feeling volt a menő, gondoltátok volna, hogy sok évvel később ezeket a dalokat fogjátok játszani? Mit gondolsz, miért csal ma is vigyort az arcokra ez a korszak és a zenéi? Mi a titok?
 
Janó: Jól látható, hogy kétféle vigyort csal ez az emberek arcára. Az egyik az a fajta, amikor a mi korosztályunk vigyorog mondjuk a 60 éves tagokból álló bluesrock bandákon, amik a csajozásról, meg a hajnalig tartó berúgásokról énekelnek, miközben a prosztatamegnagyobbodás és az ízületi problémák sokkal inkább foglalkoztatják őket a mindennapjaikban. A másik vigyor őszintébb, a saját korosztályunknak vannak emlékeik ezekről a dalokról, hiszen mi magunk vagyunk az Amerikai Pite generáció.
 
 
A régi feldolgozások és popslágerek punkos átiratai mellett saját dalokat is nyomtok. Ezek is a „pite” szellemiségében íródnak?
 
Laci: Az interjúnak ez a pontja az, ami a koncerteknek a saját dalok. Komolyság, a sületlenségek közben. A saját dalok zeneileg hozzák a pop-punk érzést, de a szövegek a mostani problémáinkról, érzéseinkről szólnak. És ez tök jó. A daráló bohóckodás mellett ezek adnak olyan kontrasztot, amire mindenki kicsit jobban oda tud figyelni. És igen, ha 60 évesen is zenélünk majd, akkor tuti lesz dalunk a prosztatánkról.
 
 
Várható a közeljövőben valami új anyag tőletek?
 
Sipi: Aligha. Sajnos a legutóbbi bulin a rendőrség az összes anyagunkat lefoglalta. De ha a dalokra vagy kíváncsi, akkor lesznek. Folyamatosan készülnek a saját dalok, tavasszal felveszünk párat.
 
Hol és mikor lehet találkozni Stifler Mamájával?
 
A következő buli december 1-jén lesz a Trafikban, a Mikszáth Kálmán téren. Ez a volt Tilos az Á. A Poppy LeDurts zenekarral osztozkodunk majd a színpadon.
 
 
Mit üzentek Kulagépnek?
 
Minden alkalom Finch-i volt!
 
 
Császár Gergő