„A Belvárosi Piac egy kuriózum, amire lehet építeni”

„A Belvárosi Piac egy kuriózum, amire lehet építeni”

A Hold utcai vásárcsarnok Belvárosi Piac néven éledt újjá.

A piac fő vonzerejét a prémium termékeket forgalmazó kiskereskedők standjai mellett egyértelműen az élvonalbeli séfek vendéglői jelentik. A részletekről a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft szolgáltatási vezetőjével, Szekulopulosz Attilával beszélgettünk.
 
Mi a Belvárosi Piac fő profilja?
 
A Belvárosi Piac középpontjában egyértelműen a gasztronómia áll. Jelen pillanatban összesen 41 bérleményünk van a csarnokban: a galérián éttermek, a földszinti termelői részen pedig üzletek üzemelnek. Utóbbi területen olyan termelőknek biztosítunk területet, akik vidéken megtermelik, majd felhozzák a fővárosba az eladásra szánt élelmiszert. Továbbá találkozhatunk a közértek, kisboltok kínálatával. A kerületben élő nagycsaládosok, kisnyugdíjasok és a rászorulók kedvezménnyel vásárolhatnak. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy – havi tízezer forintos keretig – a vásárlásuk végösszegének 30%-át az önkormányzat állja. A polgármester úrnak szívügye volt ez a csarnok, és a kezdetektől fogva nagyon pártolta, és ragaszkodott hozzá, hogy az épületnek maradjon meg a piac jellege. Már csak ezért kifejezetten a termelőket részesítettük előnyben a multikkal szemben. Mindemellett a piacnak egy műemléképület ad helyet, úgyhogy ebből a szempontból is kuriózum, amire szerintünk lehet építeni.
 
Hány üzlethelyiségnek sikerült bérlőt találniuk?
 
Míg a beruházás alatt 25%-os volt a piac telítettsége, most 97% körül van, tehát szinte minden bérleményt sikerült kiadnunk.
 
A termelők maguk jelentkeznek vagy önök veszik fel velük a kapcsolatot?
 
A vidékfejlesztési minisztériummal van egy együttműködési megállapodásunk, akiken keresztül megkapjuk azon termelőknek a nevét és elérhetőségét, mi pedig értesítjük őket a kereskedelmi lehetőségekről és a közelgő rendezvényekről.
 
Milyen rendezvényeknek biztosítanak teret?
 
Legutóbb pl. a Töltött Hold gasztrohétvége is nálunk került megrendezésre, amire nagyon-nagy volt az érdeklődés. Itt elsősorban kistermelők főztek, és bemutathatták saját ételkülönlegességeiket az érdeklődőknek. A hasonló rendezvényeket szeretnénk rendszeresíteni: a jövő hétvégén egy borfesztivált fogunk tartani, melyre 32 bortermelőt hívtunk meg.
 
 
A galériarészről mit kell tudni?
 
A termelői részen található üzletek mellett a galérián huszonkét melegkonyhás vendéglő üzemel. Főként olyan éttermekkel és neves szakácsokkal próbáltunk és próbálunk a mai napig szerződést kötni, akik minőséget és valamiféle újdonságot képviselnek a kerületi gasztronómia területén. A Moszkva Tér bisztró például kimondottan az orosz ételekre specializálódott, a Vörös Homárban kiváló tengeri fogások készülnek, a Bíró Lajos nevével fémjelzett Buja Disznók étterem pedig rántott húsairól híres. A Sparhelt étkezdét a hagyományos magyar konyha híveinek ajánlanám, a Steakhouse-t pedig a marhahúsok kedvelőinek. Megemlíteném még a Callum’s kávéházat, ahol az olasz ételek mellett kávékülönlegességeket is kínálnak. Üzemel továbbá egy kínai étterem, valamint itt található a Séf Utcája nevezetű étterem is, ahol bőséges, tradicionális ételeket kóstolhatunk. A Steamboo-t Szabó Győző üzemelteti, itt gőzöléses eljárással készült ázsiai halkülönlegességek készülnek. Egy lenti bérleményben pedig van egy sütödéje is, mely kifejezetten a házhozszállításra fókuszál.