„A Budapest Park egy multikulturális rendezvényhelyszín”

„A Budapest Park egy multikulturális rendezvényhelyszín”

Rimóczi Imrét, a Budapest Park főszervezőjét kérdeztük a főváros leghosszabb fesztiváljáról.

Most már több éve a Budapest Park az egyik fő alakítója a nyári budapesti zenei életnek. Milyen programokat emelnél ki a tavalyi évből, aminek a megszervezésére különösen büszke vagy?
 
Szívesen emlékszünk vissza, mert nagyon jó hangulatú és jól sikerült koncert volt a tavalyi évben Rúzsa Magdi koncertje, illetve a Punnany Massif duplázása. Nekem személyesen a legemlékezetesebb élményem az volt, mikor Manu Chaoék a koncert után a backstageben egy újabb kiskoncertet rögtönöztek egy szál gitárral. 
 
Tavaly sok újítás történt a Park területén, ami miatt még inkább egy fesztiválon érezhette magát az ember. Idén is várható valamilyen újdonság?
 
Igen, ilyenkor télen nem csak a programszervezés folyik gőzerővel, hanem mindig kielemezzük az előző év tanulságait is, és az elemzések eredményeit beépítve, mindig újra tervezzük a park azon részeit amik még jobban tudnának működni. Minden tavasszal mikor újra összerakjuk a konténereket, van lehetőségünk akár teljesen új helyszíneket is kitalálni. Bár még végleges tervek a tervezőasztalon vannak, azért egy pár kulisszatitkot itt is elárulhatok: többek között azt, hogy még nagyobb lesz a színpad előtti küzdőtér, és megnőnek a teraszfelületek, így több embernek lesz lehetősége a koncerteket teraszról is nézni. Idén sportév lesz, ezért kialakítunk egy Sportkert nevezetű helyszínt, ahol óriási kivetítőn lehet majd követni a Bajnokok Ligája, az Európa Bajnokság vagy akár az Olimpia sporteseményeit. Ennek a helyszínnek a nagy felbontású, fixen telepített ledfalát akár használhatjuk kertmozira, illetve az elektronikus zenei események háttér vizuáljaként is. Szintén a fesztiválos érzetet erősíti majd az, hogy egy helyre a dombra lesznek csoportosítva a gasztro konténerek, a domb alatt lévő bunkerben pedig továbbra is maradnak az érdekes témájú Trap Factory-s szabaduló szobák. Terveink szerint, mint ahogy eddig minden évben, most is megújul a teljes helyszíni design, és még impozánsabb színpadképpel várhatjuk vendégeinket. Természetesen 2016-ban is lesznek a mindenki által kedvelt minidiszkó, avagy diszkóólhoz hasonló ötletes, élményfokozó, kis utcaszínházas, gag-szerű művészeti projectek, illetve minden hónap első vasárnapján minden családost és gyermeket vár szeretettel a nevében is megújult PöttömPark.
 
Április 29-én a Brains nyitja meg a Parkot, másnap a Scooter lép színpadra. Májusban a Zagar, az Akkezdet Phiai és a Hősök is nálatok ünnepli születésnapját. Lehet a hivatalos programon kívül még egyéb (nemzetközi) neveket tudni, akikkel már tárgyaltok, és nagy valószínűséggel a vendégeitek lesznek ezen a nyáron? Esetleg különlegesebb hazai koncertekről is van már szó?
 
Máris elárulhatok egy titkot: április 28-án nyitjuk a Budapest Parkot, Szabó Balázs bandájával, és a jegyeladásokból már látszik, hogy telitalálat volt a nyitóhétvége programja. Büszkék vagyunk arra, hogy a legtöbb Budapest Parkban fellépő zenekarnál szokássá vált az, hogy mindig valami különleges fellépéssel készülnek, legyen az születésnapi koncert, vagy az új lemez bemutatása. 
A legnagyobb magyar nevek mellett, Punnany Massif, Quimby, Brains, Hiperkarma, Irie Maffia, Wellhello és a  Halott Pénz, nálunk fog augusztus 30-án koncertezni Damian ”Jr Gong” Marley (JAM), illetve a keményebb műfaj kedvelőinek jó hír, hogy fellép nálunk június 7-én Billy Talent (CAN) és a Zebrahead (USA), ezt követően június 14-én a Killswitch Engage (USA), az Architects (UK), az August Burns Red (USA), az Atreyu (USA) és a Bury Tomorrow (UK). Ezekre a koncertekre a bejelentéstől számított órák alatt fogytak el az early bird jegyek, sietni kell ha valaki jó áron szeretne jegyet venni. Ezeken kívül természetesen még van egy pár egészen izgalmas meglepetésünk az idei szezonra is, amit egyelőre nem szeretnék elárulni. :)
 
A romániai és a francia tragédia után evidens a kérdés, hogy mit tesz a Budapest Park a "biztonságos szórakozás" érdekében?
 
A sajnálatos romániai eseményekre reflektálva kiemelném, hogy a Budapest Park, mint Közép-Európa egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszíne, a magas vendéglétszám (11.500 fő) miatt, eddig is a legkomolyabb biztonsági és kiürítési előírásoknak felelt meg, eredetileg is erre a magas létszámra lett tervezve. A kapuk kinyitása előtt, minden egyes évben a megújított kialakítás, és a biztonsági terv is több körben egyeztetve és ellenőrizve van a katasztrófavédelmi és rendvédelmi hatóságokkal. A francia tragédia miatt pedig a Budapest Park által rendezett koncerteken, a területén működő rendezvényekre specializálódott biztonsági szolgálat szakemberei kidolgoztak, egy az ország terrorszintjéhez kötött, belső biztonsági protokollt, így ha a terrorveszély szintje Magyarországon emelkedik, akkor a vendégek találkozni fognak eddig nem használt biztonsági eszközökkel, fokozottabb ellenőrzéssel, beléptetőkapukkal, stb. Bízzunk benne, hogy ezekre nem lesz szükség és egy újabb nagyszerű, felhőtlen nyár áll előttünk.
 
Mit gondolsz, mi az, ami miatt a Budapest Park az első számú nyári szórakozóhely? Számokban ez mit jelent?
 
Évente összesen több mint 350.000 vendég fordul meg a Budapest Park 12.000 négyzetméter nagyságú területén, 3 különböző zenei helyszínen, a kb.75 rendezvénynapon. Évente több mint 500 zenekari fellépő és több mint 100 dj szórakoztat, és minden este kb. 150- 200 fős személyzet dolgozik azért, hogy minden idelátogató jól érezze magát. A Budapest Park egy multikulturális rendezvényhelyszín, ahol különböző zenei stílusokat bemutató koncertek mellett, mindenki megtalálhatja a saját ízlése szerinti zenei helyszínt, sportesemény vetítést, táncszínházat, kertmozit, gasztroudvart, szabaduló szobát, művészeti projecteket, családi és civil programokat egyaránt.
 
Mit üzennél azoknak, akik már repesve várják a nyitást? Mire számítsanak ezen a nyáron?
 
Azt hiszem nálunk jobban senki nem várja a nyitást, nagyon jó érzés az amikor az ember hosszú téli előkészítő munka után, látja sikeresen megvalósulni a koncerteket, programokat. Nem sokára itt a tavasz, kirügyeznek és kiszínesednek fák és újra felépül a Budapest Park. Április 28-án kinyílnak a kapuk, gyertek el hozzánk és idén is legyetek részesei velünk egy csodálatos, színes élményekben és napsütésben gazdag Parkos nyárnak!

Helyszín