A chilei Intimate Stranger a Robotban!

A chilei Intimate Stranger a Robotban!

Interjú Tessie Woodgate énekessel

Szinte napra pontosan tavalyi koncertjük után július 14-én ismét a Robotban az Intimate Stranger! Az angol-chilei zenekar eddigi öt stúdióalbumának legjobbjait hozza európai turnéjának budapesti állomására. A zenekar hangzása Tom Robinson (BBC 6) szerint „egyszerre karakán, szemérmetlen, nyugodt és éteri, gyönyörű vokállal – kiegyensúlyozott hangzás, amelyet nehéz megvalósítani”. Nem is vitatkoznánk ezzel. Az Intimate Strangert 2007-ben alapította Lautaro Vera gitáros és Tessie Woodgate énekes. Tessie-vel dumáltunk a buliról, turnéról, Chiléről, zenékről és a jövőről.
 
 
Ha jól tudom, a július 14-i Robotos koncerttel kezdődik a turné. Izgatottak vagytok?
 
Igen, ez a koncert lesz a turné első állomása, utána Prágába, Berlinbe, Amszterdamba és számos horvát városba is ellátogatunk majd. Nagyon izgatottak vagyunk, elég távolról jövünk, úgyhogy igazán nagy dolog chilei bandaként Európában játszani. Néhány zenekari tag először jár ezekben az országokban, ők nagyon várják, hogy új közönségnek játszhassanak, találkozhassanak más zenészekkel, megismerhessék a helyi terepet és az itteni zenei szcénát. A turné előnye, hogy lehetőségünk lesz néhány napot eltölteni az európai városokban és betekintést nyerhetünk, hogy mi újság arrafelé. Mikor egy koncert után másnap reggel rögtön lelépsz, akkor nem tudod felfedezni a várost.
 
 
A koncertre a belépés ingyenes lesz, de becsületkasszán keresztül lehet támogatni a zenekar európai körútját. Miért döntöttetek így? Minden állomáson ez lesz?
 
A turné legtöbb koncertje fizetős, néhány viszont ingyenes, mivel a turné elsősorban promóciós célú, ráadásul a Chilei Kulturális Minisztérium is támogat minket ebben. Egy kulturális pályázat keretin belül nyertük el a támogatást, olyan bandák közül, akiknek már stabil karrierük van Chilében, és külföldre szeretnének utazni, új helyeken játszani, új közönségnek.
 
Egy éve pont ilyenkor jártatok nálunk, hogy emlékeztek vissza a bulira? Mit vártok a mostanitól?
 
Igen, akkor is a Robotban játszottunk. Nagyszerű volt, annyira élveztük, hogy úgy döntöttünk, idén visszajövünk és megismételjük! Találkoztunk néhány igazán cool arccal, akik meghívtak minket játszani az augusztusi Fekete Zajra is. Reméljük, még jobban megismerjük Budapestet és a magyar zenei szcénát, hiszen ez egy nagyszerű hely.
 
 
Tavaly új lemezzel jelentkezett a Ride és a Slowdive is, most pedig a Beach House. Ti is több mint 10 évesek vagytok, milyen volt az idáig vezető út? Szerintetek újra divatba kezd jönni ez a fajta a gitárzene?
 
Úgy gondolom, hogy a shoegaze és dream pop stílusú zenekarok újra egyre népszerűbbek. Szerintem ez egy olyan típusú zene, ami mindig visszatér – a régi és új hallgatók számára is vonzó. Néhány stílus letűnik, mások pedig mindig visszatérnek, vagy el sem tűnnek igazán.
 
2007-ben alapítottuk a zenekart, a zenénk egyre „dreamybb” lett az évek során, főleg azok a fajta gitáreffektek miatt, amiket eközben felfedeztünk. Persze másfajta műfajú zenékből is merítünk. Amikor megismertem Lautarót, a gitárost, felfedeztük, hogy azonos a zenei érdeklődésünk, annak ellenére, hogy a világ két különböző, egymástól távoli pontján éltünk. Olyan zenekarokon nőttünk fel, mint a Joy Division, The Cure, Sonic Youth, Pixies, Nick Cave, PJ Harvey… Lau és Pipa, a dobos a hardcore punk szcénából jöttek és eléggé felkapott zenekarokban játszottak  a 90-es években Chilében. A politikai aktualitás akkoriban fontos tényezője volt a zenének, mert akkor ért véget a diktatúra Chilében, addig pedig eléggé cenzúrázva volt a zene és a művészet.
 
 
Chilében mekkora az igény erre a fajta zenére? Mi ott a helyzet? Mik a főbb különbségek a dél-amerikai és az európai bulik és zenei trendek közt?
 
Chilében az alternatív zene leginkább az utóbbi évtizedben bontakozott ki, a zene és a kulturális közeg sokáig underground és korlátozott volt. Amikor mi indultunk, akkor kezdett az alternatív zene virágozni, 2007-től a klubok is kezdtek fellendülni Santiagóban és főleg Chile délebbi részein. Nem csak a hazai csapatok száma növekedett, hanem egyre több nemzetközi zenekar is jött hozzánk játszani. 2010-ben volt az első Lollapalooza Fesztivál, szerencsések voltunk, hogy 2011-ben felléphettünk ott, nagyon jó kis időszak volt. Gondolom, ha fiatalabb vagy, mint pl. azok a tinik, akik ezekre a fesztiválokra járnak, akkor átlagosnak tűnhet, hogy világsztárok rendszeresen jönnek játszani, de az idősebb generációk számára ez akkor nagy dolog volt.
 
Ugyanakkor az indie rock zenekarok is elszaporodtak és ezzel párhuzamosan a popzene is terjeszkedett. Jelenleg viszont a chilei pop eléggé kihalófélben van, de szerencsére manapság már egész színes a zenei paletta. Vannak nagyon jó pszichedelikus, punk, noise, elektronikus zenék is. Viszont én úgy gondolom, hogy az alternatív zenei közeg megrekedt, ez is az egyik oka, hogy velünk együtt más bandák is egyre gyakrabban játszanak külföldön. Nem túl nagy az országunk, ráadásul eléggé elszigetelt is, távol van mindentől. Európában csak felpattansz egy vonatra és máris egy másik országban lehetsz. Persze az is tény, hogy manapság egyre több a lehetőség a zenészek és művészek számára, mint ahogy nekünk is sokat segít az említett támogatás.
 
 
Kik azok a bandák, akiket szívesen hallgattok az újak közül? Esetleg ismertek magyar zenekarokat?
 
Nem igazán ismerek magyar bandákat, de mindenképpen szeretnénk felfedezni őket, reméljük, hogy a Fekete Zajon és a Robotban is lesz lehetőségünk magyar zenekarokkal találkozni.
 
Mi lesz a turné utolsó állomása?
 
A turné a hazámban, Horvátországban ér véget. Jó néhány éve nem voltam otthon, úgyhogy nagyon várom. Szerintem Horvátországban mindig is inkább ez elektronikus tánczene dominált, de szerencsére már a rockzenei közeg is elég király.
 
 
Várható tőletek valami új cucc mostanában?
 
Amikor augusztusban hazatérünk a turnéból, elkezdjük az új album munkálatait. Aztán tervben van még egy hosszabb európai turné is.
 
Császár Gergő
 

Helyszín