A friss levegő fűszerezi

A friss levegő fűszerezi

Örvényeshegy Piknik május 24-26.

 
 
Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Örvényeshegy Piknik szervezője válaszolt kérdéseinkre. 
 
Mi a zalai helyszín különlegessége?
Zalacsány-Örvényeshegy varázslatos. A szabad levegőn, nyitott környezetben élvezni a koncerteket, előadásokat felemelő érzés. Az irodalmi programokat madárcsicsergés színesíti, a színházi előadások csodálatos háttere az erdő, a gyerekprogramokat a friss levegő fűszerezi és a természet szépségével összhangban szólnak a koncertek. A gyerekek számára is nagyon izgalmas, hogy nem egy széken ülve, zárt térben, hanem fűben ücsörögve, táncolva, homokozóban játszva hallgathatják a koncerteket. Így lesz természetes (szó szerint) a kultúra közelsége.
 
Milyen volt a tavalyi első megmozdulás?
Mindig mosolygunk, ha a tavalyi Piknikre gondolunk. Természetesen, mint minden induló fesztiválnak, voltak hiányosságai, de számunkra ezekkel együtt mégis tökéletes volt. Gyönyörűen sütött a Nap, a fellépők és a közönség is nyitott volt, kedves, szeretettel teli. Teltházzal indítottunk, barátságos környezetben, családias hangulatban, fantasztikus koncertekkel, előadásokkal. Az külön öröm volt számunkra, hogy az irodalmi programok is megteltek, a fellépőinknek is hatalmas élmény volt ilyen érdeklődő közönséggel együttműködni.
 
Hogy fogadták az ottaniak a fesztiválhangulatot?
Rengeteg segítséget kaptunk az Önkormányzattól és nagyon sok pozitív és támogató visszajelzést a helyi lakosoktól.
 
Milyen programokkal készültök a 2019-es Piknikre?
Idén is egy világsztárral indul a három napos fesztivál: a búgóhangú olasz énekes, Mario Biondi május 24-én, pénteken lép Zalacsány lenyűgöző erdőszéli színpadára.
 
Gyereknap alkalmából az Örvényeshegy Piknik három napja alatt játszóház, kézműves foglalkozás, népi játékok és körhinta is várja a majd a kicsiket, valamint olyan fellépők, mint a Rutkai Bori Banda, Huzella Péter, Bíró Eszter, Varró Dániel és Molnár György, Malek Andrea és az Eszement Meseband, és az idén 50. évfordulóját ünneplő Kaláka.
 
A Pion & the Unicorns slam poetry zenekar szókimondó előadással készül, koncertet ad Csemer Boglárka, Boggie és Apey. Mario Biondi után a Bagossy Brothers Company lép színpadra, majd a Dynamite Dudes.
 
Nyáry Krisztiánnal beszélget Király Erika, irodalmi zenés estet tervez a Klasszik lasszó és a Háy Come Beck. Fellép a Papaver Cousins, Lovasi András, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák és a Grunting Pigs.
 
Intenzív színházi élményt ígér Pindroch Csaba, Schoblocher Barbarával, Galambos Dorinával és Kiss Flórával áll színpadra a Quimby ismert zenésze, Szilárd, a fesztivált A Kutya vacsorája koncert zárja.
 
Milyen étkezési lehetőségei vannak az odalátogatóknak?
A művészet mellett a gasztronómia is fontos szerepet kap. Németh Tamás séf BBQ különlegességekkel készül, a Pálos Resort tulajdonosai hagyományos egytálételekkel. Tavaly nagy siker volt a kecskesajtos retró burger, idén sem maradhat ki a választékból és lesznek kifejezetten gyerekeknek szánt fogások is. A helyi termelők fogásait is meg lehet kóstolni, például a Csáford-völgyi Natúr Pont gyümölcsleveit és gyógynövényszirupjait, a zalaszentgróti Dóka Éva pincészet borait, a Kisgörbői pálinkákat, helyi sajtokat és lekvárokat.
 
Hol lehet majd megszállni?
A Battyhany Kastély kifejezetten Örvényeshegy Piknik szálláscsomagokkal készült, de van lehetőség kempingezni, apartmant bérelni a környéken. Mivel a programok nem hajnalig tartanak, ezért a szomszédos települések szállásait is bátran ajánljuk, kényelmesen haza lehet érni az esti koncertek után.
 
Ebben a nagy fesztiváldömpingben miért pont az Örvényeshegyre érdemes ellátogatni?
Egy egyedi atmoszférájú helyen, különleges kulturális hétvége az Örvényeshegy Piknik. Igazi nyárindító program a májusi levegő finomságával. Közvetlen hangulatban, pokrócokon ülve jó zenét vagy irodalmi előadást hallgatni, borozgatni, helyi termelők finomságait kóstolni igazi kulturális kikapcsolódás.
 
Milyen korosztálynak szól a fesztivál?
Azoknak szól a fesztivál, akik szeretik a soul, jazz, blues muzsikát, az igényes könnyűzenét. Azoknak, akik szívesen jönnek irodalmi előadásokra, beszélgetésekre. Azoknak, akik nyitottak a zalai termelők finomságaira. Azoknak, akik egy igazán különleges gyereknapi programot keresnek.
 
 Császár Gergő
 

Jegyvásárlás