A hazautazás tökéletes aláfestője - megjelent a New Fossils új dala

A hazautazás tökéletes aláfestője - megjelent a New Fossils új dala

Az egyik legígéretesebb és legizgalmasabb fiatal szupergroup, a New Fossils egészen újszerű megközelítésben nyúl a jazz műfajához. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy olyan könnyűzenei formációk tagjai álltak össze, mint a MÖRK, a Deep Glaze, a MORDÁI és a LAIHO. Április 14-én megjelenő bemutatkozó lemezük az ígéretük szerint kísérletező lesz, amin helyet kap többféle stílus, hangzásukban mégis összekapcsolódnak. Ezt támasztja alá most megjelenő harmadik, Outland című kislemezük is.

A New Fossils első, The River Can Not Go Back című dala Fekete-Kovács Kornél közreműködésével készült, és a hófödte tájakra kalauzolta a hallgatót egy epikus, közel 10 perces darabbal, míg az Idris című számba csempészett fesztelen beat már egy táncolhatóbb oldalát mutatta meg a zenekarnak. Az előzményekhez képest most pedig egy még könnyedebb dallal jelentkeznek. Az Outland a zenekar gitárosának, Tóth Istvánnak az ötletéből formálódott, ehhez Szabó Dániel Ferenc (dob) írt további két témát. Saját bevallásuk szerint a céljuk az volt, hogy a három dallam egyikből a másikba átúszva hömpölyögjön végig egészen a végéig, ahol a dal megérkezik, és feloldódik valami láthatatlan szabadságban. 
 

A témát illetően nem először nyúlnak egészen konkrét, már-már videoklip-szerű megközelítés felé. Míg első kislemezükhöz a hegyek közti csónakázást képzelték el, ezúttal egy sokkal hétköznapibb szcenárióban találhatjuk magunkat. Szabó Dániel Ferenc erről a következőképp mesél:

“Ahogy zeneileg, úgy mondanivalóban is valami ilyesmit szerettünk volna megfogni: egy olyan érzést ami leírja az utazást és a hazautazást, miközben benne van a pusztaság és valami nagyobb tér látványa. Mintha hazafele tartanál, és az autóból az ablakon át nézve látnád az elhaladó búzamezőket és erdőket, miközben pedig tele vagy mindenféle gondolattal.”

Az Outland tehát tökéletes aláfestő zene hazautazáshoz, és egyben egy harmadik, a korábbinál felszabadultabb oldalát mutatja be a sokszínű formációnak. A New Fossils azonban bőven tartogat még meglepetéseket hamarosan megjelenő debütáló lemezükön is, amelyet közösségi finanszírozás keretében támogathatunk is itt