„A Kretens mindig az igazságot próbálta az emberek arcába vágni!”

„A Kretens mindig az igazságot próbálta az emberek arcába vágni!”

A Kretens a rendszerváltás előtti 10 évben meghatározó eleme volt a magyar punk közegnek, pedig nem egy koncertjüket szabotálták az illetékes szervek.

Ennek ellenére azért adtak pár fergeteges koncertet a PeCsában, játszottak Henry Rollins-szal és a UK Subs-szal. Kilencvenes évekbeli WigWamos koncertjeik is emlékezetesre sikerültek. A banda február 26-án 35 éves fennállását ünnepli a Yukban. Hemüt kérdeztük minderről.

A történetetek igencsak zivataros, a mai fiatalságnak még talán csodaszámba is megy. Te hogy gondolsz vissza a nyolcvanas évekre? Gondolod, hogy nektek is volt valamiféle szerepetek a változások előidézésében?

Én mindössze fél évvel az alakulás után, 1981-ben csatlakoztam. Úgyhogy végigéltem jót s rosszat az együttessel. A lázadozás általában az emberek többségénél pont ebben az életkori szakaszban kezdődik! A nyolcvanas évek diktatúrájában a Kretens mondanivalója nagyon komolynak számított! Meg is kaptuk érte, ami jár az államvédelemtől. Sok ilyen kis lázongónak köszönheti a mai társadalom a szólásszabadságot, akkor is, ha próbálják időnként megnyirbálni vagy érdemeik elismerése mellett mellőzni őket!

Mi az, ami miatt azt gondoljátok, hogy a Kretens-nek ma is van létjogosultsága? Ez még itt mindig nem Amerika?

A Kretens mindig az igazságot próbálta az emberek arcába vágni! Tehát ha ennek van létjogosultsága, akkor nekünk is van. Azt persze mindenki látja, hogy ez itt nem az Egyesült Államok, de ha a közbiztonságra gondolok, akkor nem is baj. Igaz ugyan, hogy afelé tartunk.

A jubileumi koncerten korábbi tagok is színpadra állnak. Ők simán elfogadták a meghívást? Hiszen vannak, akik teljesen más irányban tevékenykednek azóta.

A régi tagok azonnal igent mondtak! Tulajdonképpen itt a zene minőségéről is szó van, nem csak az irányzatbeliségről. Nem hiszem, hogy ezt bárki is méltatlannak érezné, feltéve ha le tudja játszani!

Figyeltetek arra, hogy a vendégzenekarok is passzoljanak az este hangulatához. Figyelemmel követitek a magyar punk szcéna alakulását? Mit gondoltok róla?

Én jobbára csak a közös fellépésekről ismerem az újabb együtteseket. De a punk szcénán belül van egy elég nagy ismerettségi körünk, ami jobbára régi arcokból áll! Azt látom, hogy vannak együttesek (tisztelet a kivételnek), akiknél nem számít, hogy tud-e valaki dobolni, énekelni vagy gitározni, úgy gondolják ebbe a műfajba belefér. Persze én szívesebben játszom olyanokkal, akik erre azért több figyelmet fordítanak, és nem csak abban merül ki a tudományuk, hogy káromkodásokat gyűjtsenek bakkecske rímekbe, vagy az aktuálpolitikai személyeket néven nevezzék megfelelő szövegkörnyezetben. Ez nem éppen a halhatatlansághoz vezető út!

Manapság a legtöbb zenekarnak jól kidolgozott stratégiája van arra, hogy az élvonalba kerüljön, és lehetőleg ott is maradjon. Ti kívülállóként lettetek nagyok. Az új felállás kialakulása óta azért tudatosabban terveztek ti is? Hogy képzelitek a Kretens jövőjét?

Azt látjuk, hogy muszáj jelen lenni ahhoz, hogy egyáltalán fellépési lehetőségek legyenek, még akkor is ha csak szerelemből csináljuk. Persze egyáltalán nem vagyunk nagyok, csak bizonyos értelemben. Folytatjuk, amit elkezdtünk, akarunk például néhány új klippet gyártani a netre, újítani a koncertműsoron más számok játszásával, és ezeket a vidéki közönségnek is lejátszani minél több helyen, az országhatáron túliaknak is!