„A legjobb zene is élvezhetetlen száraz torokkal és korgó gyomorral”

„A legjobb zene is élvezhetetlen száraz torokkal és korgó gyomorral”

Immár 24. alkalommal szól a blues Pakson. A GastroBlues Fesztivál idén is parádés programmal várja a műfaj szerelmeseit, ráadásul aki bérletet vesz, az fesztiválos relikviát is vihet haza emlékbe.

Gárdai György főszervezőt kérdeztük minderről.

Milyen nagyobb nevek ékesítik az idei fesztivál programját?

Van valamiféle rendszer a programban, még pedig olyan módon, hogy a pénteki nap a rock/blues műfajé, a szombati nap pedig inkább az igazi bluesistáké. Így pénteken fellép a Magyar Atom, az Ismerős Arcok, a Skorpió és az angol gitáros díva, Joanne Shaw Taylor, szombaton pedig az egykor John Mayall oldalán gitározó Walter Trout, az olasz Veronica & The Red Wine Serenaders és az amerikai Sean Carney & Shaun Booker. Különleges csemegének ígérkeznek ezen az estén Ian Siegal, Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov és Little G. Weevil rövidített koncertjei is, amik remélhetően egy fantasztikus jam sessionbe fognak torkollni. Szabadtéren olyan legendákat köszönthetünk július 3-án, mint Török Ádám, a P.Mobil vagy a Tűzkerék XT Cliff Moore vendégszereplésével. Igyekeztünk, hogy a blues rock műfaj mindenféle ágát megmutassuk. Fellépőink közül pedig a hagyományokhoz híven néhányan a paksi Evangélikus Templomban is adnak egy különleges hangulatú hangversenyt július 2-án délelőtt.

Aki bérletet vesz, annak ajándék is jár. Milyen CD-k és DVD-k közül lehet majd válogatni?

A fesztivál 1993-ban kezdődött, és azóta az összes koncertet rögzítettük, mind hanggal, mind képpel. Ezeket minden évbe kiadjuk, de nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ezekből választhatják idén ki a bérletesek a kedvencüket. Nagyobb társaságok egész komoly kis gyűjteménnyel távozhatnak majd, ha mindenki mást választ. A fesztivál történetének nagyobb fellépői is megtalálhatók az anyagokon. Mi ugyanis csak olyan előadókat fogadunk, akik hozzájárulnak koncertjeik felvételéhez. Nem volt könnyű elérni, de még a Jethro Tull vagy a tavaly fellépő Beth Hart is hozzájárult ehhez. Vannak olyan zenekarok is, akik saját kiadványaikon is felhasználták az itt rögzítetteket. Például az angol Colosseum énekese, Chris Farlowe, aki a Hungary for the Blues lemez 14 dala közül 12-t Paksról vitt magával. Emersonék is felhasználták egyik CD-jük DVD mellékleteként a paksi felvételeket.

Mi a helyzet a fesztivál gasztronómiai programjaival?

A fesztivál nevéből is adódik, hogy a gasztronómia is nagy hangsúllyal jelen van nálunk. A borbarát találkozóhoz kapcsolódóan a borral készült ételek kerülnek középpontba és mérettetnek meg a versenyen. Volt már rekord, amit itt sikerült felállítanunk Pakson, azaz egy időben és egy helyen 149 fajta borral készült ételt mutattak be. A szlogen nálunk az, hogy a legjobb zene is élvezhetetlen száraz torokkal és korgó gyomorral.

A jövőre esedékes jubileumi 25. fesztivált vezetitek fel idén. Erre már most készültök?

Jelenleg egy hetes a fesztivál, de inkább a péntek, szombat és vasárnap a hangsúlyos. Jövőre szeretnénk olyan részletes programot összeállítani, amiért érdemes lesz egy teljes hétre eljönni, mert hétköznap is sztárzenekarok lépnek fel, akár külföldi előadók is.

Több infó...

MaryMoss

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.14.