„A MI KINCSÜNK A SZENVEDÉLY”

„A MI KINCSÜNK A SZENVEDÉLY”

Interjú Pataky Attilával.

Az utóbbi időszak a kivételes számok bűvöletében telt az EDDA Művek számára: 44 év, 33 album (rajta 22 dal), Pataky Attila énekes 66, Alapi István gitáros és Gömöry Zsolt billentyűs pedig 55 évesek lettek. Március 10-én a Papp László Budapest Sportarénában tartottak egy hatalmas összegző szeánszot, aminek felvétele hamarosan kézzelfoghatóvá, láthatóvá és hallhatóvá válik. Kikérdeztük a frontembert, aki a jövővel kapcsolatban is elárult néhány dolgot.
 
Fotó: Bolya Árpád
 
Hamarosan érkezik a tavaszi arénás buli koncertfelvétele.
 
Ezek a nagy léptékű bulik azért fontosak, mert a zenekar viszonylag világszínvonalú körülmények közt tudja magát megmérettetni. Ráadásul ezeken a helyeken 10-12 ezer eddással tudunk egyszerre találkozni, és ez maga a lényeg. Egyfelé moccanunk, egy a rezgés, egy az érdeklődés, óriási feeling szokott lenni egy ilyen bulin. Ha külön-külön nem is láthatja viszont mindenki saját magát a felvételeken, de mégis tudja és érzi, hogy ott volt, és ezt újra és újra átélheti otthon. Karácsony előtt jelenik meg a 44 év DVD egy CD kíséretében, hogy a kocsiba is magukkal tudják vinni a bulihangulatot a rajongók.
 
 
Mi alapján választottátok ki a dalokat?
 
Ez rendkívül összetett volt, mert egyszer ugye volt egy internetes kívánságműsor, aztán voltak saját sorrendjeink, azokat ütköztettük egymással… komoly bokszvégeredmény született. Szerintem minden benne van. Kiderült, hogy 44 év után is képesek vagyunk egy-egy dalon összevitatkozni, de hát ez maga a szenvedély. Amíg ez jelen van, addig érdemes játszani.
 
Milyen volt a koncert?
 
Nagyon nagy lelke volt a bulinak, jó volt a hangulat, jó cuccon játszhattunk, a látvány is komoly volt. Amit terveztünk, azt oda tudtuk pakolni. Meg hát ott volt a 44 évünk, a rutinunk és az a szenvedély, ami a mi kincsünk. Ez a mi igazi hajtóerőnk.
 
 
Közben készültök már karácsonyra is?
 
Persze, az évzáró minden zenekarnak fontos. Múltkor összeszámoltam, hány dalunk van összesen: 229. Hát, akkor legyen 230 és megírtuk a „Hírvivő” című dalt Steve-vel, és ezt a december 27-i koncertre is visszük már ajándékként, sőt, egy kis videót is csinálunk hozzá. Ez a mi karácsonyi ajándékunk az eddásoknak. Szerintem bitang jó lett.
 
 
Ahogy benned, bennem, bárkiben megvan a kettősség: a harcos, a vadember, a küzdő, és ott van a líra. Ez legtöbb esetben együtt jelenik meg a bulikon, de most ezen a koncerten kifejezetten a harcos lesz a középpontban. A harapós, vad részünkre formálva hangszereljük meg még élesebbre a dalokat. Mi már nagyon gerjedünk rá. Most a vadabb formánkat toljuk előre. Ismét egy más arcot mutatunk. Extra este lesz!
 
Fotó: Tyukodi László
 
A „Dalok a testnek, dalok a léleknek” elég hamar dupla platinalemez lett. Jelent ez ma még valamit?
 
Mindenfajta visszajelzés jelent valamit. Nem kell ezt megszokni, értékelni kell. Ahogy anyukám mondta: „Kisfiam, a nagy dolgok is fontosak, de mindennap minden boldogságmorzsáért hajolj le!” Hát, ezt gyakorlom. Mindennek örülünk, ami több mint egy kis vállveregetés.
 
 
Felettébb feszült a közhangulat jelenleg az országban, kettészakadt táborok, megosztott légkör. Szerinted merre tartunk?
 
Mindig szakadozott minden. Nem egy békemenet az emberiség történelme. Most épp miért lenne másképp?! De izgalmas korokat élünk meg, különösen ti, fiatalok, akik majd rendbe rakjátok ezt az egész nagy katyvaszt. Ti vagytok az új nemzedék, nektek kell ezt helyrerakni. Nektek kell egy valóságos értékrendeken alapuló világrendet összehozni, nem ezt a simlis hátterűt, ami épp most van összeomlóban. Nektek kell felépíteni azt a világot, ahol emberi léptékkel, alá- és fölérendeltség helyett mellérendeltségben, egymást segítve egy értelmes életet lehet élni.
 
Császár Gergő