"Ajándék ez az élettől!" - Hét Jel-interjú

Pócsi István, a Barba Negra programfelelőse (korábban a F.O.T.B. zenekar tagja) gondolt egy nagyot és összehozta az évszázad brigádját egy lemez erejéig.

Ráadásul saját dalai fognak megszólalni Ganxsta Zolee, Csányi Zoli, Kiss Joci, Zombor Szabolcs, Makai Laci, Kottler Ákos, Kiss Endi, Hámori Dáci, Maróthy Zoli, Lukács Peta, Kékkői Zalán, Csányi Szabi, Fehérvári Attila (és még sokan mások) előadásában. Megkérdeztük minderről magát a főhőst. 
 
Hét Jel, 20/40 szülinap, úgy tűnik, fontos szerepet játszanak az életedben a számok, ráadásul szinte álomszerűen áll össze az új projekt a kezed alatt. Hiszel a sorsszerű dolgokban?
 
Igen, nagyon is hiszek. Úgy gondolom, hogy van az a bizonyos karmikus egyensúly, ami az adás-kapásról szól. Igyekszem is e-szerint élni az életem. Ennek a projektnek a kapcsán pont meg is fogalmaztam egy jegyzetben, amit magamnak írtam, hogy volt egy időszak az életemben, amikor azt éreztem, hogy nem kapok a feladataim megoldásához segítséget. Aztán bebizonyosodott, hogy akkor nem is volt rá szükségem. Most viszont szinte kérnem sem kell és áramlik a jó energia. Ajándék ez az élettől!
 
Annak idején egy időre parkolópályára tetted a zenét. Milyen érzés most arra az időszakra visszagondolni? A Hét Jel tükrében értelmet nyert a hosszabb kihagyás? 
 
Nem tudom magamban ezeket a dolgokat így összefésülni. Minden akkor és úgy történik, ahogy annak lennie kell, így simán mondhatnám azt is -újra a sorsra hivatkozva-, hogy lehet ezért kellett ez a hosszú hallgatás. Azt nem mondhatom, hogy nem hiányzott a színpad, főleg úgy, hogy a mindennapjaimat zenészekkel, zenével élem. Hol a színpad, hol a szervezés, hol a média segítségével, így elszakadni sem volt lehetőségem.
 
 
Hogyhogy az all star felállás mellett döntöttél, és nem egy külön, (aktívan is működő) zenekart hoztál össze a már meglévő dalok lemezen való és esetleges élő megszólaltatására? Inkább a színpad mögött érzed magad otthon, mint a színpadon?
 
A közelmúltban Németh Alajossal ebédeltünk és neki is meséltem a terveimről. Akkor ő azt kérdezte, hogy tisztában vagyok-e vele, hogy ez egy supergroup? Akkor eszméltem rá, hogy tényleg az lesz. A közreműködők barátaim, közeli ismerősök, így nem tekintettem erre az egészre úgy, hogy ez valami csoda dolog lenne.
A fix zenekar alapításában nem gondolkodtam, hiszen az első pillanattól az volt a cél, hogy ennek a nagy csapatnak minden tagja tegye oda lenyomatát, ezzel valami őrületesen színes kavalkádot létrehozva. Ha egy adott társasággal dolgoznék együtt, biztos sokkal egységesebb lenne a készülő lemez, de nem ez volt a cél. És az eddigi felvételeket hallgatva jót tesz a daloknak a sok kútból merítés.
A színpad innen is, onnan is varázslatos dolog. A közelsége már önmagában egy beteljesedés, így igazából ténylegesen mindegy, hogy mögötte van dolgom, vagy éppen a deszkákon állhatok.
 
A felkért zenészek közül ki volt a legjobban meglepődve azon, hogy megkerested őt egy ilyen ötlettel? Vagy korábban már mind ismerték a zenei oldaladat is? 
 
Erre a Ganxsta Zolival való kapcsolatfelvétel izgalmas példa: felhívtam Zolit és vázoltam neki, hogy mire készülök. Felkértem, hogy az egyik dalba jöjjön egy kicsit szövegelni. Erre ő rendesen lecseszett, hogy egy ilyen lemezre inkább jönne dobolni, ne merjem kihagyni.
Meglepetés nem is annyira a felkérés volt, mint inkább az, amikor valaki azt nem tudta kódolni, hogy nekem így is volt-van közöm a zenéléshez. Voltak, akiknek ez a vonalam nem volt meg, így inkább rácsodálkoztak, hogy készülök valami ilyesmire.
 
 
Úgy hírlik, a közreműködők sora folyamatosan bővülni fog, vannak új beszállók, akik idő közben esetleg már maguktól jelentkeztek? 
 
Folyamatosan változik, alakul a közreműködők listája. ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a dalok alakulásával felderengenek hangulatok egy-egy hangszernél, hogy kinek a játékát tudom elképzelni az adott dalban. 
Olyanra volt már példa, hogy valaki olvasott a Hét Jelről és egy személyes beszélgetésnél ez szóba került, majd a következő percekben már arról beszélgettünk, hogy melyik hangszerét használná szívesen egy ilyen projektben.
 
Hány dal lesz a lemezen és elöljáróban mit mondanál el róluk? A rock minden színárnyalata feltűnik majd az anyagon? 
 
Tökéletesen fogalmaztad: ha nem is minden árnyalat, de igazán színes anyag készül. Sokféle hangulat lesz jelen, amit stílusokban, hangolásokban lehet majd igazán jól érzékelni. 11 dallal készülünk, és az is elmondható, hogy bármiféle divatirányzat követése nélkül. Nem érdekel a rádiós-játszás lehetősége, nem alakítottunk át dalokat csak azért, hogy három és fél percbe beleférjen. Hosszú lesz a lemez, bakeliten nem is lehetne megjelentetni, maximum dupla korongon.
 
 
A lemez címe Párbaj lesz. Az odamondós énedet ismerhetjük majd meg? 
 
Nem harcolós ez a párbaj, vagyis nem kifelé. sokkal inkább az emberben zajló csatákról szól. Kedvenc színpadi művem a Jekyll és Hyde, ami éppen erről szól, mondjuk ott nagyon ki van ez a kérdés domborítva. Azt gondolom, hogy mindannyian vívunk csatákat önmagunkkal. Ezt hol könnyebben, hol nehezebben éljük meg. Na erről szól a Hét Jel.
 
Az is lehet, hogy a lemez megjelenésén és néhány klipen kívül tovább nem folytatódik a történet? A Hét Jel inkább egy zenei kísérlet jó helyen és jó időben? Vagy azért nyitottan állnál a bármilyen nemű folytatáshoz? 
 
Nyitott könyv, hogy mi fog történni. Jelenleg a tudatos munka addig van papírra vetve, hogy készüljön el a hanganyag. Az, hogy ez lemez formában megjelenik-e, vagy csak online terjesztés lesz, szintén kérdéses. A koncert gondolatával kacérkodom, de sokadrangú kérdés jelenleg. Az pedig, hogy a még távolabbi jövőben mi alakul, végképp homályos. Az első lépéseket tesszük. De ha már a sorsszerűséget említettük, akkor ide is simán adhatom azt a választ, hogy majd sorsszerűen fognak a dolgok alakulni.
mm.alvajaro