"Az énektanulás egy véget nem érő történet"

Nagyváradi Nellivel beszélgettünk a Noa Énekstúdióról

7 éve alapította meg a Noa Énekstúdiót Nagyváradi Nelli, akit számos zenekar éléről is ismerhetsz. Mayer Blankától (énektanár, logopédus, beszédtechnika), Schmelné Papp Ágnestől (énektanár, kórusvezető, karmester), Ferencz Maritól (énektanár, producer, zeneszerző), Migály Szilviától (énektanár, tánctanár, koreográfus) és tőle nem csak énekelni, de beszédtechnikát, dalszövegírást, színpadi jelenlétet és mozgást is tanulhat az, aki énekesi pályára adja a fejét, vagy csak szeretné karbantartani a hangját.
 
 
Te milyen énekesi múlttal rendelkezel? Mi volt a motivációd, hogy elindítsd a saját énekstúdiódat?
 
Három éves koromtól tanultam énekelni, zeneovival kezdődött és énektanári diplomával végződött. Mindig is énekeltem, több zenekarom volt / van, de gyerekkori álom volt, hogy tanárnéni legyek és egyszer legyen egy saját énekstúdióm. 12 éve tanítok és a Noa Énekstúdió 7 éve született meg.
 
Kiket vártok? Teljesen kezdőket, vagy fontos a zenei előképzettség?
 
Kezdőkkel és haladókkal egyaránt foglalkozunk. Az iskolában van egy előzetes meghallgatás, felvételi beszélgetés. Ez alapján döntjük el, hogy milyen tematikát készítünk az adott diák számára. Hisz teljesen másfajta oktatást igényel az, aki életében nem énekelt még és mást az, aki aktív énekes, zenekara van és a hangját szeretné képezni, vagy karban tartani.
 
Milyen nehézségekbe ütköztök az énekstúdió működtetésénél?
 
Szerencsések vagyunk, mert a stúdió nagyon jól működik, olyannyira, hogy ország legnagyobbjai közt vagyunk számon tartva. A tanáraink megválasztásánál is nagyon fontos szempont volt, hogy sokrétűek és képzettek legyenek, így az énekoktatás és hangképzés mellett van lehetőség szinpadi mozgás, tánctanulásra, van logopédusunk, beszédtechnika tanárunk, kórusunk és tanulhatnak a diákok zeneszerzést és dalszövegírást is.
 
Mi a célotok az egyes hozzátok járó énekesekkel? Mikor jön el az a pont, amikor azt mondod, mondjátok, na, neki már nem kell járnia hozzánk, nem tudunk többet hozzátenni?
 
Én  33 éve énekelek és még mindig járok tanárhoz, szerintem ez egy véget nem érő történet. Természetesen jó, ha bizonyos időközönként tanárt vált az ember, mert az mindig elindít egy újabb fejlődést, szerencsére nálunk erre is van lehetősége a diáknak. 
 
Számodra ki az az énekes, akire felnézel akár a tehetsége vagy a tudása, technikája miatt? 
 
Nincs kifejezetten példaképem, inkább azt mondanám, rengeteg zseniális énekesnő van, aki magával ragad: Gwen Stefani, Christina Aguilera, Bishop Briggs.
 

Helyszín