„Az energiát fontosabbnak tartjuk bármilyen műfajnál.”

„Az energiát fontosabbnak tartjuk bármilyen műfajnál.”

A Firkin 2016-ban is kirobbanó formában járja a világot és Magyarországot. Péter Jánossal, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Az év utolsó napját egy elég nívós helyen töltöttétek, a londoni Dublin Castle klubban. Hogy sikerült ez a koncert?

Ez állítólag London második legnevesebb klubja, ami a Camden kerületben található. Innen indult a Madness, a Blur és Amy Winehouse is. Egy helyi zenekar, a Mick O'Toole játszott előttünk. Mi azt gondoltuk, hogy ha egy ír punkbanda érkezik Londonba, az nem annyira különleges. Ráadásul ez a hely az ír negyed közepén van. Itt sörözik minden nap a Pogues énekese, Shane MacGowan is. Úgy voltunk vele, hogy elmegyünk, aztán ennyi volt London, mert nem igazán a mi célpiacunk. Hiszen ez olyan, mint óceánba vizet vinni. Ehhez képest teltház volt, és a fogadtatás is nagyon meglepett minket. Jöttek oda londoniak, írek, és áradoztak, hogy nem hiszik el, hogy mi magyarok vagyunk, hogy ez fantasztikus, és mikor jövünk legközelebb. A klub pedig azonnal meg is hívott minket újra, dupla gázsiért.

Mindig ezt a fajta meglepetést váltjátok ki, ahogy mentek szerte-széjjel a világban?

Igen. Ezen viszont mi lepődünk meg. A meghívások sokkal inkább egyenes arányban állnak a zenekar teljesítményével, mint itthon. A Firkin 2015-ben a legtöbb nemzetközi színpadon headliner volt, annak ellenére, hogy nincs kint nagy közönségünk vagy ismertségünk, nincs hype-olva a zenekarunk a neten. Én van, hogy ezt még mindig nem hiszem el. Meg szoktam kérdezni a szervezőktől, Londonban is megkérdeztem, hogy miért minket, csóró magyar zenekart hívnak meg főzenekarnak. Persze, nem vagyok álszent vagy hülye, de valóban kíváncsi vagyok erre. Mindig az a válasz, hogy azért hívnak, mert tényleg jók vagyunk. Nekik valóban a minőség számít.

Az ír kultúra szeretete honnan jött? Elég sok zenekar játszik ebben a műfajban világszerte. Hogy nyerhetett ez ennyire teret?

Én már huszonéve nyomom ebben a műfajban. Teljesen véletlenül kerültem bele. Az ír zene egy jó kiindulási pont, amivel lehet dolgozni. Kimeríthetetlen, mint a magyar népzene. Ahogy a Ghymes is csinált magyar népzenei hatású, de saját dalokat, úgy mi is, csak az ír zenéből kiindulva. A legutóbbi lemezünkön is több már a saját dal, mint a feldolgozás. De nem hagyjuk el természetesen az ír autentikus zenéket sem, imádjuk őket.

Akkor ez elsősorban zenei szimpátia és nem a kelta mítoszok ragadtak meg.

Annak idején természetesen érdekelt mindaz, ami az ír kultúrához kapcsolódik. De most már annyira globálissá vált az ír népzenei kultúra, hogy esetében egy igényesebb populáris zenei műfajról beszélhetünk. Kicsit olyan, mint a blues, country vagy a rockzene. Maga a rock is részben az ír népzenére támaszkodik. Ez az őse a beat zenének és a ma hallgatott zenéknek, úgyhogy annyira azért nem áll távol a mai hallgató ízlésétől. Sőt, a magyar népzenétől sem áll távol. Mint ahogy az írek humora, az irodalma vagy a történelme is hasonlít a miénkhez. Ennek ellenére játszhatnánk akármilyen zenét, szerintem ugyanilyen lelkesedéssel fogadnák. Számunkra az attitűd a fontos. Az energiát fontosabbnak tartjuk bármilyen műfajnál. A zenekar kisugárzása az, ami érdekes. Londonban is kiderült, hogy nem az a lényeg, hogy milyen műfajban játszol, hanem hogy hogy adod át. A mi missziónk az energia és az életszeretet átadása. Álljunk pozitívan az élethez, mert úgy könnyebb átlépni a nehézségeken. Ezt tükrözik a dalaink, a zenekar attitűdje és az életfelfogásunk is. Ez a lényeg számunkra, az ír punk műfaja „csak” egy kényelmesen ránk szabott köntös.

Mire számíthat az, aki február 5-én titeket választ a Club 202-ben?

Egész ősszel akusztikus bulijaink voltak, amit nagyon élveztünk, de háttérbe kerültek a zúzós bulik. Úgyhogy most már baromira hiányzik, hogy elereszthessük a hajunkat. Fél év után ez lesz az első igazi erős, zúzós punkos buli. És bemutatunk egy nagyon jó előzenekart, a Dynamite Dudes-ot. Ők rockabilly-t játszanak, de az attitűd a miénkhez hasonlít. Ebben az évben az előzenekarok válogatásában is ez a misszió kerül előtérbe. A Dynamite-tal több koncertet is fogunk adni, mert velük nyertük a Cseh Tamás Programon az előzenekari pályázatot. A koncerten pedig élőben, első alkalommal mutatjuk be a Start Again című dalunkat, amelyet - már megjelenés előtt - jónéhány európai és tengerentúli rádióadó felvett a játszási listájába.

Koncertajánló...