AŽUR-kék vezérfény

AŽUR-kék vezérfény

Interjú az AŽUR zenekarral

Az AŽUR az elmúlt két év egyik érdekes, rohamtempóban feltörekvő zenekara: éppen csak két éve alakultak, de máris leszerződtette őket a Magneoton, és ott vannak a legnagyobb hazai fesztiválok fellépőinek sorában, köztük az idei Sziget Fesztiválon is – amelyre a hazai zenekarok között híresen nehéz „újként” bekerülni.  Zenéjükben a nehéz, tapasztalatokon alapuló mondanivalót lágy dallamokkal egyen- (vagy ellen-) súlyozzák.
 
 
Tavaly az Öröm a zene fesztiválon még ifjú titánokként hivatkoztak rátok, a zenekar még most is csak kétéves, mégis sűrű nyárnak néztek elébe. VOLT, VéNégy és Utcazene Fesztivál, ha pedig ez nem lenne elég, akkor hamarosan felléptek a Szigeten, amiről sok, régóta melózó hazai zenekar csak álmodozni mer. Mit gondoltok, miért pont ti kaptok ilyen lehetőséget? Mitől vagytok különlegesek, amiért a szervezők úgy gondolhatják, hogy rátok kíváncsiak lesznek az emberek és egyben emelni is tudjátok a fesztivál színvonalát?
 
Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen fiatalon sok fesztiválra sikerült eljutnunk. Rengeteget dolgozunk és teszünk azért, hogy ott lehessünk és megmutassuk magunkat, másrészről pedig sok támogatást kaptunk az Öröm a zene! tehetségkutató után, valamint a Hangfoglaló Programtól és a kiadónktól is. Hozzuk, amink van, amit jónak tartunk és érzünk, és reméljük, hogy megértő fülekre talál. Az undergroundot keverjük a poppal és a diszkóval, mindezt pedig magyar nyelven tesszük, olyan történetekkel, amik mindenkivel megeshetnek. Így egyszerre több réteghez juthat el a zenénk. Mindeközben szeretjük, amit csinálunk és reméljük, más is.
 
 
Ráadásul nemrég leszerződtetett titeket a Magneoton. Mit jelent ez a jövőtökre nézve? Mit vártok az együttműködéstől? Várható ennek köszönhetően, hogy például az olyan zenestreamelő alkalmazásokon keresztül aktívabban elérhetőek lesztek, mint mondjuk a Spotify?
 
2017 elején írtunk egy listát, hogy mik a céljaink a közeljövőben. Ennek egyik pontja az volt, hogy szeretnénk 2018 januárjától menedzsert a zenekar mellé. Elég sorsszerűnek érezzük így, hogy pont ebben az időszakban találtunk egymásra a Magneotonnal. A legfontosabb számunkra, hogy így sokkal inkább tudunk a zenénkre koncentrálni, a szervezési és menedzsment feladatokat ellátja a kiadó. Az együttműködés kulcsa pedig az egymásba vetett bizalom és szeretet. Sokat számít, hogy hisznek bennünk, mi pedig abban, hogy a kiadó támogatásával meg tudjuk valósítani a céljainkat.  Az, hogy ezzel hova repülünk, azt nehéz megjósolni, de jót várunk ettől, és eddig jó dolgok történtek velünk. A Spotify-on már elérhető az első dalunk, a Zuhanok, illetve több felületen is jelen vagyunk.
 
 
Hamarosan tripla klippremierrel fogtok előrukkolni. Mire számíthatunk? Miért döntöttetek úgy, hogy nem lassanként adagoljátok a mozgóképes anyagokat, hanem intenzíven rázúdítjátok azt a közönségre?
 
Nem a rázúdítás a cél.  Hamarosan megjelenik az első lemezünk, de ezt a három dalunkat egy nagyobb egységbe tartozónak gondoljuk. A videók is kapcsolódni fognak így egymáshoz, augusztus első napjaiban már elérhetőek lesznek. Sincóval fogunk dolgozni, nagyon várjuk!
 
Amikor a dalaitokat írjátok, akkor van egy saját kis vezérfényetek, amit szem előtt tartotok? Egy példakép, egy jelmondat vagy éppen egy szilárd alapgondolat, aminek mentén a gondolataitokat át szeretnétek adni a közönségeteknek?
 
A dalaink személyesek, az életünkről szólnak. A zenei eszközökben nem keressük a kívülről jött formákat. A szöveget tekintve a vezérfény az a gondolat, hogy soha nem vagyunk egyedül. Bármilyen nehézség, tragédia történhet, valaki mindig ott van, aki szeret. A másik ilyen alapgondolat, hogy mindenki szerethető, és mindenki megérdemli, hogy szeressék. Sokan épp a szeretetlenségtől lesznek szörnyetegek – de senki nem így kezdi. Nem szabad félni, mert a félelem megeszi a lelket.
 
 
Mivel foglalkoztok a civil életben, ha éppen nem hangszer van a kezetek ügyében?
 
Ahány tag, annyi szokás. Több mindennel is foglalkozunk, amikor épp nem „ažurozunk”; Rebeka (ének) egyetemre jár, Dávid (gitár) angolt tanít, Máté (dob) fordít. Célunk, hogy az életünk legnagyobb részét mindannyiunknak a zene uralja. A legtöbbünk más zenei projektekben is közreműködik, alkot (Rebeka, Zita – Bródy János zenekara, Müller Péter Sziámi AndFriends), bár akkor is éppen hangszer van a kezünk ügyében. Nehéz letenni.
 
 
Perlaki Péter Zsolt