Badacsony ősszel sokkal finomabb

Badacsony ősszel sokkal finomabb

Túrák, kerékpározás, kirándulások, szüreti mulatságok, finom borok és gasztroélmények Badacsonyban!

fotó: Varga Norbert
 
Miközben tömegek siratják a legperzselőbb évszak nyirkos távozását, a hűsebb időkkel is szimpatizáló szemfülesebb lazítani vágyók a lehulló levelek tarka záporában is gond nélkül rálelhetnek az őszi Balaton rejtette páratlan kincsekre.
 
Főleg, ha északi irányt veszünk, ugyanis melengető napsütés, remek túrák, kerékpározás, kirándulások, szüreti mulatságok, finom borok és gasztroélmények várnak, ha a Badacsony Régió felé tekintünk. Ilyenkor a magyar tengernek olyan titkos aspektusait és nyáron láthatatlan értékeit is felfedezhetjük, amiket a hatalmas fürdőzések és mohó lángoskenések közepette biztosan nem keresnénk.
 
KULINÁRIS ÉLVEZETEK
Ha Balaton és ősz, akkor egyértelműen az egyik legjellegzetesebb hazai portékánk, a BOR kerül középpontba. Október 5. és 6. közt minden az ország első számú boráról, az Olaszrizlingről fog szólni a Bortriatlon harmadik hétvégéjén: a Rizling Vakációra keresztelt tematikus bortúrán a pincékben egész hétvégén borkóstolókkal, valamint változatos szakmai és gasztronómiai programokkal várják az odalátogatókat. Október végén tematikus gasztrohétvégéken lehet a kiváló vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket, ínyenc falatokat kóstolni, amiket a hegy vendéglátói kínálnak a Gasztrohegy program keretein belül. November 9-én, Szent Márton napján természetesen a libazsíré és az újbor kóstolásáé lesz a főszerep a badacsonytomaji Márton-napi Vigasságon, ahol a legkisebbek számára is akadnak izgalmas meglepetések, mint pl. ügyességi játékok vagy a tökfaragó verseny. Az ünnepi hangulatot tombola és utcabál teszi teljessé. Az téli időszak beköszöntével egyre hűvösebb szelek fújnak, aminek hatására a magasabb hőmérsékletű italok is terítékre kerülnek. A rémisztő zimankó egyik kötelező ellenszere a finom forralt bor. November 30-án érdemes lesz ellátogatni a badacsonytördemici Forralt Bor Főzőversenyre, ahol a hagyományoknak megfelelően versenyre hívják a forralt borok készítőinek legjobbjait, és természetesen a forralt bort kedvelő vendégeket. Szombatonként pedig Borvacsorákon lehet majd megízlelni a badacsonyi borászok legjobbjait.
 
FRISSÍTŐ SÉTÁK, KELLEMES ÉLMÉNYEK
A zamatos borkóstolások és kulináris gasztronómiai élvezetek mellett fáradt tagjainkat sem árt kicsit megmozgatni, főleg, ha közben olyan csodálatos tájakat barangolhatunk be, mint a badacsonyi régió festői környezete. Az őszi élménytúrákon profi szakvezető segítségével fedezhetjük fel a Badacsony környékének változatos hegyeit, gazdag földtani örökségét, állat- és növényvilágát, történelmi és kultúrtörténeti értékeit. Szeptember 28-án Szigliget értékeit ismerhetjük meg, október 5-én a badacsonytördemici sziklák alatt túrázhatunk, október 12-én és november 9-én egy lenyűgöző holdfénytúrán vehetünk részt a Badacsonyon, október 19-én és november 16-án a tél legszebb hazai madarával, a trópusi pillangóra emlékeztető hajnalmadárral ismerkedhetünk meg, november 2-án a Szent György-hegyre mászhatunk fel, 30-án pedig teleszkópos madármegfigyelésnek lehetünk részesei a badacsonyi, badacsonytomaji és balatonedericsi strandon, valamint a szigligeti öbölben. Miután megmásztuk a Balaton legmagasabb tanúhegyét, a Badacsonyt, könnyen átruccanhatunk a Szent György-hegyre, a Csobáncra, a Gulácsra, vagy akár a Tóti-hegyre is, melyek az egykor itt tomboló tűzhányók világának igazi és hiteles krónikásai. A kalandorok pedig egy izgalmas hegyi körutazáson csodálhatják meg az őszi színeket, a bazaltorgonákat, a csodálatos balatoni panorámát a Badacsony központjából induló hegyi taxikkal. Badacsonylábdihegyen, az Ökoturisztikai Látogatóközpontban túravezető által kísért hegyi túrákon, vízi túrákon, kajak-és kenubérléssel, csapatépítő programokkal, versenyekkel, valamint tárlatvezetéssel lehet még izgalmasabbá tenni őszi napjainkat a Balatonon.
 
Ha kicsit kevésbé megerőltető, vagy éppen a sok mászás utáni fáradtság beállta miatt könnyedebb programokra vágynánk, akkor a kultúra szerelmeseit nyitott kapuval várja Badacsony ikonikus épülete, a Szegedy Róza-ház Irodalmi Emlékmúzeum, ahol tökéletes esszenciáját kapják a bornak, a költészetnek és a szerelemnek. A ház ideális kiindulópontja a hegyre vezető gyalogos túráknak is. A természet szerelmesei számára a badacsonyörsi Folly Arborétum a tökéletes kikapcsolódási hely, ahol a fenyőmúzeum mellett árnyas pihenők, játszótér és a káprázatos balatoni panoráma társaságában élvezhetjük az indiánnyarat – a szülők tájborokkal, gyerkőcök szörpökkel. A Salföldi Major egy működő gazdaság életét mutatja be, ahol magyar háziállatfajták, állatsimogató, fűszer-és gyógynövénykert, mezőgazdasági eszköz-kiállítás, lovaglás és lovaskocsikázás vár mindenkit. Vasárnaponként pedig a káptalantóti Liliomkerti piacon vadászhatunk a legfinomabb termékekre.
 
További információkért, programlehetőségekért, érdemes keresni az egész évben nyitva tartó badacsonyi Tourinform irodát, ahol a programok összeállításában és megszervezésében is segítenek a vendégeknek, valamint éttermekről, borlelőhelyekről, szálláslehetőségekről szintén teljes körű tájékoztatást nyújtanak. Rendelkezésre állnak helyi, térségi térképek, információs kiadványok, útikönyvek, ajándéktárgyak, valamint Balatoni területi horgászengedély kiváltására is van lehetőség.
 
Bővebben a rendezvényekről: www.badacsony.com