Búcsú a hangszerektől

Búcsú a hangszerektől

Interjú Nyerges Attilával az Ismerős Arcok zenekar frontemberével.

Kérlek, - így a turné végéhez közeledve - értékeld a lemezmegjelenés óta eltelt időszakot!
 
Egy mozgalmas és nagyon sikeres négy hónapon vagyunk túl, számtalan fellépéssel a hátunk mögött. Sikerült több mint húsz magyarországi városban bemutatnunk az új lemezünk dalait, valamint az NKA támogatásának köszönhetően, a Felvidéken és Erdélyben is hét városban nem szólt más “Csak a zene!” 
 
Hogyan értékeled az új lemez és a dalok fogadtatását?
 
Azt gondolom, hogy egyértelműen kedvező volt a lemez és a dalok fogadtatása a rajongóink körében. Változnak az idők és változunk mi is, akárcsak a világ, de a dal és az üzenet ugyanaz marad. Nem egyszerű a helyzetünk, mert a közönség részéről mindig nagy elvárásoknak kell megfelelnünk, ráadásul mi is magasra tesszük önmagunk számára a mércét. Folyamatosan magas színvonalon koncertezni és alkotni embert próbáló feladat, amit, azt gondolom, nekünk sikerült megvalósítanunk, és erre nagyon büszkék vagyunk.
 
A március végi Club 202 koncert mottója szokatlan, de egyben beszédes is: “Búcsú a hangszerektől…” Ez valami korszak végét jelenti, vagy komolyan gondoljátok, hogy szögre akasztjátok a hangszereiteket?
 
Hemingway önéletrajzi ihletésű regénye kapcsán jött az ötlet, ami természetesen jelképes, hiszen nem szándékozunk felhagyni a zenéléssel. Viszont a Csak a zene című albumunk dalait ebben a formában és összeállításban itt hallhatja utoljára a közönség.
 
A turnézáró koncert műsorának lesz valami különleges tematikája? Mit üzen a zenekar a koncert kapcsán a rajongóinak? Milyen műsorra, vendégelőadóra számíthatnak az est folyamán?
 
A koncerten szinte a teljes album anyagát eljátsszuk, kiegészítve az általunk legjobbnak ítélt és a közönség kedvenc dalaival. Ez már egy bevált tematika alapján megy október óta, viszont a Club 202 atmoszférája mindig lehetőséget teremt arra, hogy műfaji korlátok nélkül, kötetlenül, egy kis improvizációt is beiktatva játsszuk a dalainkat. A “búcsúkoncert” üzenetét röviden egy Tátrai-idézettel fogalmazhatjuk meg: “Mindig az utolsó a legjobb, mindig ez az, ami megfog.” Ezért semmiképpen sem szabad kihagyni. Az est vendége egy legendás zenészbarátunk és zenekara, Papp Gyula és a Papp-Sárdy NBB lesz.
 
Mostanában lépten-nyomon a "Nélküled" című dalotokba ütközünk. Nemrég ismét egy rangos sporteseményen, a női kézilabda BL-en hangzott el a szerzemény. Mit gondolsz, miért ezt a dalt választotta a közönség az Ismerős Arcok legnépszerűbb dalának?
 
Ez a dalunk fejezi ki legjobban az identitásunkat, a hagyományaink tiszteletét, valamint a nemzeti összetartozásunkat a Kárpát-medencében. Ezek ma már olyan értékek, amivel mindenki tud azonosulni, és amire mindenki büszke lehet határon innen és túl. Külön öröm a számunkra, hogy sporteseményeken, iskolai ünnepségeken, városi rendezvényeken, zenei alkotótáborokban énekelik és adják elő a dalunkat, amelynek refrénje már szállóigévé és fogalommá is vált: “Mi egy vérből valók vagyunk!”