„Tiszta, mint a blues”

„Tiszta, mint a blues”

Deák Bill Gyula

„Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.” – így hangzik Chuck Berry legendás mondata Deák Bill Gyuláról, miután 1984. május 4-én közösen léptek színpadra a Budapest Sportcsarnokban. Bill bácsi – ő mondta, hogy nyugodtan szólítsuk így - sokunkhoz hasonlóan a Beatlesen és a Rolling Stoneson keresztül ismerkedett meg a rockzenével, innen pedig már csak egy ugrásra volt a blues, amelyre az egész életét felépítette. Hiszen „a blues egy életforma, egy életérzés - magával ragad, és nem ereszt.” Ha a magyar blues egy vonat lenne, ő nem egy felkapaszkodott utas, hanem maga a mozdonyvezető. 
 
 
A magyar blueskirályból énektanárai eredetileg operaénekest akartak nevelni, ő azonban megmaradt maga, „rossz vérű Bill Kapitány”. A Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását. 1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Banddel, később állandó tagja lett a zenekarnak. Először ezzel a bandával lépett fel nagyközönség előtt a 1980-as évek elején, és ekkor vált elismert énekessé.
 
 
Kőbányán született, nevelkedett és a szíve örökre kőbányai is marad. Az ő szájából hitelesen hangzik, hogy „Hatvan lövés szívemben, hatvanszor öltek engem, hatvan mankó kezemben, húztak vissza, de előre mentem”, hiszen rendesen próbára tette őt az élet, aminek testén is viseli nyomait egy orvosi műhiba következtében. Azonban, ahogy ő fogalmaz, „a Rózsadombról jött zenészek soha sem tudják hitelesen átélni a blues dalokat, csak az, aki egész életét a „dzsungában” élte le”. („Deák Bill Gyula: hatvan év, Hatvan csapás”, Zene.hu, 2008.04.18.)
 
 
„A playback becsapja az embereket - ha rajtam múlna, be is tiltanám! Az élő zenének van varázsa és van ereje, azt nem pótolja semmi. Mindegy, hogy nagykoncert, szabadtér vagy klub, csak ne tátogjanak az emberek!”
 
Hogy a blues örök, mi sem bizonyítja jobban, hogy utolsó lemeze, „A Király meséi” platina-, míg az azt megelőző „Hatvan csapás” aranylemez lett, egyben a legeladottabb album Magyarországon a megjelenésének évében, 2008-ban.
 
 
November 9-én a teljes életmű legfontosabb darabjait felölelő koncerttel készül az Arénába, ahol biztosan ott lesz Hobo is, és Fehér Zsombort (Kerekes Band) is hallhatjuk majd egy- két dalban. A koncert rögzítve lesz, de új lemez megjelenése idén már nem várható, utána pedig még meglátjuk.  „Nyomjuk a bluest és majd lesz valahogy.” A „Hatvan csapás”-ra 7 évet vártunk, és megérte, hát várunk a következőre is. Hiszen – ahogy Bill bácsi mondja, és milyen igaza van - „nem szabad elkapkodni”! Még a rock’n’rollt sem. 
 
 
„Éljen a blues és hajrá Fradi!” – köszönt el tőlünk a vonalban Deák Bill Gyula, mi pedig biztosítottuk arról, hogy ott leszünk november 9-én az Arénában