„Egy különleges, támogató, befogadó és szeretetteljes közeg” – jön az idei első Piacok Napja

„Egy különleges, támogató, befogadó és szeretetteljes közeg” – jön az idei első Piacok Napja

Piacok Napja / 06.21. / Erzsébet tér

fotó: Dely Dávid GoodCam Productions
 
A budapesti piac-paletta olyan színes, hogy ha az ember mint egy kaleidoszkópba belenézne, biztosan káprázna tőle a szeme. De ebből a színpompás kavalkádból is kiemelkedik a Piacok Napja, ami a szervezők filozófiája, az esemény atmoszférája és a nem mindennapi kínálata miatt is különlegesnek számít.
 
A rendezvényhez közeledve az egyik szervezővel, Dely Orsolyával beszélgettünk.
Szabó Anna
 
 
2011-ben indítottátok el a Piacok Napját. Mi adta az ötletet hozzá? Milyen eseményt szerettetek volna létrehozni?
2010 környékén a Minisztérium létrehozta a Segítő Vásárlás programot, annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő alkotók termékeit minél szélesebb körben lehessen értékesíteni, amelyen mi is részt vettünk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal. A nyitórendezvény a Millenárison volt, ahol mind a kommunikációnak, mind a rendezvénynek megadták a módját, de mi úgy éreztük, hogy a ráfordított költség az érdeklődők számát tekintve nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár tiszteletre méltó volt a szándék, de így utólag is az a véleményünk, hogy egy, csak fogyatékossággal élő alkotók termékeit felvonultató rendezvény, bármilyen jó is a kommunikáció, nem fog tömegeket vonzani. A rendezvény után úgy gondoltuk, hogy többet profitálhatnak a fogyatékossággal élő emberek egy olyan integrált rendezvényből, ahol nem kizárólag rajtuk van a reflektorfény, hanem ahol a legnépszerűbb közösségi vásárok partnereiként lehetnek jelen. A Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére így indult el 2011-ben az első Piacok Napja. Az ötletünkkel első körben a WAMP-ot illetve a Nagy Budapesti Kultúrzsibit kerestük meg, akik azóta is közreműködnek a szervezésben, de az elmúlt 9 év során a legnépszerűbb budapesti közösségi vásárok szinte mindegyike volt partnerünk. Az eltelt évek alatt egyre népszerűbb lett a rendezvény, igény mutatkozott arra, hogy bővítsük a programot. Ahhoz, hogy ennek a szervezését egyre színvonalasabban és professzionálisabban tudjuk megszervezni, létrehoztunk egy társadalmi vállalkozást, a Hello Piac Nonprofit Kft-t, amellyel azóta havi rendszerességgel is szervezünk integrált dizájnvásárokat az Akvárium Klubban.
 
 
A kínálatotok tehát kifejezetten színes. Jól megférnek egymás mellett a magyar tervezői darabok, a fogyatékossággal élők által készített különleges termékek és a vintage kincsek?
Igen, nagyon színes és változatos a Piacok Napja kínálata! Itt nem az esetleges konkurenciát látjuk egymásban, hanem a közösségi összefogásban rejlő lehetőségeket. Minél szélesebb körű a kínálat, annál nagyobb az érdeklődés, és ezáltal lesz nagyobb a vásárlóerő is. Az egymástól eltérő típusú termékek különböző érdeklődési csoportokat vonzanak be.
 
A Piacok Napját pont ez a változatosság teszi sokkal érdekesebbé és különlegesebbé a többi hasonló vásár és rendezvény között. Számos magyar tervező, alkotó és kézműves termékei – ruha, cipő, ékszer, lakásdekoráció, natúrkozmetikum, gasztrokülönlegességek – mellett egészen egyedi alkotásokat, antik, vintage és retro tárgyakat, használt cikkeket, különleges kincseket találhatnak az érdeklődők. 
 
 
Milyen gasztrokülönlegességekkel lehet találkozni?
Főleg a csomagolt, gasztrokülönlegességek – például szószok, lekvárok, szörpök – a jellemzőek, illetve a Nem Adom Fel Kávézó szokott minden alkalommal kitelepülni, ahol friss kávét, szendvicset lehet vásárolni. Illetve, aminek nagyon örülünk, hogy idén először, friss, magyar termelői zöldségek, gyümölcsök és különféle háztáji termékek is megtalálhatóak lesznek a Pancs piac kiállítóitól. A Felelős Gasztrohős csapata is csatlakozott az eseményhez a Zöldülők vásárával, aminek szintén nagyon örülünk, mert így a Piacok Napja kínálatban egyre szélesebb választékban lesznek jelen a környezettudatos, zöld termékek is.
 
 
A „piacozás” mellett más programokkal is várjátok az eseményre látogatókat?
A mostani Piacok Napja picit „rendhagyóbb” alkalom lesz, mivel klasszikus értelemben vett rendezvényt nem lehet tartani. Ezáltal, a mostani eseménynél elsősorban a „piacozáson” lesz a hangsúly, de azt tapasztaltuk a havonta szervezett Hello Piac integrált designvásáraink alkalmával, hogy egy „szimpla” piac is lehet más, ott is meg lehet teremteni egy különleges, támogató, befogadó és szeretetteljes közeget, amiben önmagában jó érzés lenni, és ahonnét nincs kedve hazamenni az embernek, csak ha már muszáj. Valami ilyesmit lehet megtalálni a Piacok Napján is, a „piacozás” élményén túl.
 
 
Gondolom, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet rátok is hatással van. Mivel készültök most másként, mint a korábbi években?
Igen, mindenhol meg lehet érezni a hatását. Nagyon fontosnak tartjuk és komolyan vesszük az aktuális szabályokat. Mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy odafigyeljünk magunkra és egymásra. Ráadásul az elmúlt hónapok hatására most különösen nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a kommunikációban arra is, hogy a hazai termékek iránti megbecsülést tovább erősítsük. Szeretnénk lehetőséget teremteni minél több magyar kisvállalkozóknak, kézműveseknek, hogy az utóbbi nagyon nehéz hónapok ellenére is, folytatni tudják termelő, alkotó munkájukat, hozzánk, vásárlókhoz pedig újra eljuthassanak a minőségi magyar termékek.
 
 
Hogyan tekintetek a jövőre? Szeretnétek majd még inkább kiterjeszteni a Piacok Napját?
Igen sok új ötletünk és tervünk van. Ahogy a tavalyi évben, már idén is duplázni szeretnénk, és szeptemberben is készülünk megszervezni az Piacok Napját, és nagyon bízunk benne, hogy akkor már igazi színes rendezvényként valósíthatjuk meg a programot! Ha nem szól közbe a koronavírus, idén készültünk egy szintet ugrani, és a Belvárosi Fesztivál keretében szerveztük volna meg az első Piacok Éjszakáját, a Lánchíd és Erzsébet híd közötti pesti rakparton. Ez sajnos elmaradt, de nem adjuk fel, és jövőre azt is bepótoljuk!