Egy vérből valók vagyunk

Egy vérből valók vagyunk

Interjú az Ismerős Arcok zenekarvezetőjével.

Decemberben 20 éves jubileumi koncertturnéra indul az Ismerős Arcok zenekar. Az „Egy vérből valók vagyunk – 20 év, 20 dalban, 20 helyszínen” jelmondatú körút utolsó felvonása február 24-én lesz a budapesti Újszínházban – pontosabban 24-én és 25-én, mert az első előadásra minden jegy elkelt, így kellett egy ráadás. Ebből is látszik, hogy a zenekar kis hazánkban és határainkon túl is mekkora népszerűségnek örvend, amit az Ismerős Arcok meg is hálál egy rendhagyó műsorral. Az előadásokon exkluzív környezetben csendülnek fel az elmúlt 2 évtized legkedveltebb dalai, újragondolva, akusztikus formában, ahol a hagyományos koncertekhez képest hosszabb műsoridőre, más színpadképre és egyedi megszólalásra lehet számítani. Ez az esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz. Galambos Nándor, a zenekar basszusgitárosa és egyben vezetője válaszolt kérdéseinkre.
 
 
Jövőre lesz 20 éves a zenekar. Amikor kezdtétek, gondoltátok volna, hogy eddig el fogtok jutni? Mi volt az elmúlt 20 év legszebb pillanata számotokra?
 
Én bíztam benne, hogy ez a zenekar nem lesz rövid életű, de azt, hogy ennyire elválaszthatatlan része lesz az életemnek, azt nem gondoltam. Nehéz a 20 évből egyetlen mozzanatot kiemelni, de számomra azok voltak az igazán szép pillanatok, amikor egy-egy jótékonysági rendezvényen vagy koncerten kézzelfoghatóvá vált a zenénk, mondanivalónk és tevékenységünk hatása, amikor valamilyen ügy megvalósulása a mi segítségünkkel vált valóra. Szerencsére a 20 év alatt sok ilyen alkalmat megéltünk.
 
Milyen volt akusztikusan újrahangszerelni a dalokat? Hogyhogy így döntöttetek?
 
Néhány próbálkozástól eltekintve az elmúlt 20 év alatt nem volt még ilyen, több hónapig tartó zenei kísérlet a részünkről, vagyis ez lesz az első akusztikus koncertturnénk. Egy rockzenekar életében ez viszonylag ritkán fordul elő, mi is csak alkalmilag gondoltuk belevetni magunkat ebbe a teljesen más zenei műfajba. Az akusztikus hangzás melletti döntésben engem leginkább a tiszta hangzásra való vágy motivált. A letisztult gondolatok mellé 20 év összegzéséhez ezt a formát tartottam a legmegfelelőbbnek. A próbák alatt nagyon jó volt a közös munka, amelyből mindenki kivette a részét, a végeredmény pedig a koncerteken lesz majd hallható.
 
 
Mire számíthatunk a turné koncertjein?
 
Úgy gondolom, hogy az akusztikus hangszerelés ünnepélyesebbé teszi majd ezeket a jubileumi koncerteket, és segít abban, hogy ne csak nosztalgiával gondoljunk az elmúlt évek dalaira és koncertjeire. Így, hogy a dalok is új köntöst kaptak, talán maga az élmény is újszerű lesz, vagyis kicsit más, mint a megszokott. Mi még a színpadi öltözetünk és a koncerthelyszínek kiválasztásával is ezt a különleges jelleget szerettük volna erősíteni. A dalok szövegei többnyire ma is aktuálisak, némelyik pedig szerintem éppen új értelmezésre ösztönzi majd a hallgatóságot.
 
Hány helyszínt, hány koncertet tartalmaz ez a jubileumi turné, melyek lesznek a Budapesthez közeli állomások?
 
A 20 éves jubileumi koncertet stílusosan 20 vidéki helyszínen fogjuk bemutatni, a turnézáró 21. ráadás koncert pedig Budapesten lesz, az Új Színházban. Ezen a helyszínen jelenleg már a 22., azaz a pótelőadásra is elkelt minden jegy, így azoknak a fővárosiaknak, akik szeretnék még valahol megtekinteni az előadást, a Budapesthez közeli alábbi helyszíneket ajánlom figyelmébe: 2018. december 27. Gyömrő, december 28. Szentendre, 2019. január 11. Esztergom. A turné valamennyi helyszíne részletesen megtalálható a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon.
 
 
1999 óta sok minden megváltozott, mind közéleti, mind zenei szinten. Szerintetek hová tartunk most? Mit gondoltok, másabb a helyzet ma, mint pl. 20 éve?
 
Az első lemezünk 2003-ban jelent meg Egy a hazánk címmel. Az azóta eltelt időszakban számszerűleg több magyar állampolgár él a Kárpát-medencében, de a magyar állampolgárságú lakosok száma világviszonylatban is nőtt. Ez nyilván nem csupán az Ismerős Arcok tevékenysége miatt történt így, de ha az elmúlt 20 év alatt egy kicsit is sikerült ráirányítani az emberek figyelmét a nemzeti öntudatunk fontosságára, akkor a zenekarunk létezése már biztosan nem volt hiábavaló.
 
Akad még inspiráció?
 
Szerintem 20 év alatt zeneileg is sokat fejlődtünk, a lemezeink megszólalása, koncertjeink minősége egyaránt magasabb szintre lépett. Azt hiszem, hogy a zenekarunk tagjai – magamat is beleértve – külön-külön is felnőttek a feladathoz, vagyis semmi sem tarthat vissza minket, hogy a legismertebbek közé kerüljünk, és közkedvelt zenekarrá váljunk. Lehet egy zenésznek ennél nagyobb inspiráció a jövőre nézve?
 
Császár Gergő