"Eklektikus lemez lesz ez is"

A Konyha zenekar is intenzív fesztiválszezon előtt áll, ugyanakkor már javában készül a budapesti trió harmadik nagylemeze is. A részletekről Szepesi Mátyással beszélgettünk.

Hogy álltok most az új lemezzel? És mennyiben lesz más az előzőekhez képest?
 
Két hét múlva vonulunk stúdióba, ahogy az eddigi lemezeknél is, most is együtt játszva vesszük fel az alapokat. Tizenkét kész dalunk van és rengeteg olyan ötlet, ami a mostani intenzív próbákon még átkerülhet a „vegyük fel ezt is” listára. Más lesz mint az előző kettő, folytatódik az útkeresés, ahogy nemrég Vitáris Iván barátunk megfogalmazta: képtelenek vagyunk egyforma dalokat írni. Lesznek folkos, countrys dolgok, kis elektronika is, de ezzel párhuzamosan most fog a legjobban előjönni a 90-es évek elejének grunge hangulata is, amin felnőttünk. Eklektikus lemez lesz ez is, szövegfronton pedig azt hiszem újra lesz néhány meglepetés.
 
Nemrégiben elsők lettetek a Hard Rock Rising tehetségkutatón, ami ha jól tudom, nyereménnyel is járt. Mit lehet erről tudni?
 
A nyeremény az, hogy lehetőséget kaptunk a nemzetközi továbbjutásra. A következő körben a felvételeink alapján „megyünk tovább”, a zsűri összehasonlítja a dalainkat a régió országainak nyertes zenekaraiéval és ha ezen a körön továbbjutunk, szeptemberben Ibizán a döntőben megmutathatjuk magunkat élőben is.
 
Az általatok képviselt műfajban (értsd: jobb híján alternatívnak titulálható zene intelligens, közérthető szövegekkel) már évek óta rengeteg fiatal zenekar alkot. Anno hogyan sikerült kitörnötök ebből a dömpingből?
 
Azt gondolom, úgy, hogy a hallgatók találtak olyan pontokat a zenében, szövegben, amibe kapaszkodni tudtak. Általánosan jellemző a koncertjeinkre, hogy az emberek éneklik a szövegeket, nemcsak refréneket, hanem elejétől a végéig mindent. Ez egyrészt nekünk fantasztikus érzés, másrészt most már nyilván nem gondolhatjuk véletlennek… 
 
Úgy veszem észre, hogy a YouTube-ot tekintitek elsődleges csatornátoknak, hiszen rengeteg videóklipetek van. A Petőfi Rádiót érintő változások mennyire érintettek titeket érzékenyen?
 
Sosem voltunk első vonalas petőfis zenekar, sosem ment dalunk kiemelt rotációban, bár amikor a lehetőségekhez képest rendszeresen mentek dalaink, annak éreztük a hatását. Horváth Gergő távozását nagyon sajnáljuk, tőle rengeteg bíztatást és lehetőséget kaptunk, szerencsére a barátságunk megmarad(t).
 
Ha már szóba kerültek a klipek: honnan van kapacitásotok ennyi videóra? A Lesz majd egyszer animációs klipjéről mit kell tudni?
 
Mi még a klasszikus ’90-es évek eleji MTV-n (Music Television) nőttünk fel, ahol a dalokat egyből klippekel ismerted meg és a klipek hangulata ugyanúgy hozzájárult az élményhez, mint a szöveg, a zene vagy a hangszerelés. Hogy folyamatosan csinálunk videókat, az ösztönösen alakult így - mint sok minden a zenekarral kapcsolatban. A Lesz majd egyszer videóját Lossonczy Bazsó barátunk rajzolta, ő felelős a Konyha vizuális arculatáért a kezdetek óta, kábé fél évig dolgozott rajta, de megérte. Elég sok metafora, absztrakt dolog van a szövegben, ez gyorsan beindította az ő fantáziáját is. 
 
Július 6-án egy speciális koncertre készültök a Barba Negra Trackben. Mit takar ez pontosan?
 
Ha minden jól megy, ez az utolsó ÖNÁLLÓ (nem fesztivál, nem előzenekarként adott) koncertünk kétlemezes zenekarként. Ennek örömére eljátsszuk végig  mindkét eddigi lemezünket. Mivel lassan 35 dalból áll a repertoár, sajnos bizonyos régi dalok kevesebbet lesznek hallhatók a jövőben, érdemes lesz eljönni azoknak, akik pont azokat szeretik. És meghívtuk a Somebody Call 911 nevű nagyon klassz gitárzenekart előzenekarnak, akikkel egy elődöntőben játszottunk a Hard Rock Risingon, és sajnos pont mi ejtettük ki őket, pedig kurva jók. :) 
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.28.