Élvezd az élet apró örömeit!

Élvezd az élet apró örömeit!

Íme a nyár egyik színfoltja: idén is tárt karokkal várja látogatóit a Szeláví! Fesztivál! Virág Zsókával, a Viprodukció Fesztiváliroda alapító-ügyvezető igazgatójával és Szabó Rékával, a Szeláví! Fesztivál produkciós vezetőjével beszélgettünk többek közt arról, hogy mi teszi hiánypótlóvá az eseményt.

Mi hívta életre a fesztivált, hogyan és milyen céllal született?
Virág Zsóka: Szerettünk volna egy olyan új, összművészeti fesztivált létrehozni, amely a természet és a művészetek szeretetére épít. Nem véletlen, hogy a mottója is ez lett: Élvezd az élet apró örömeit! Célunk, hogy az érdeklődők egy családias hangulatú piknikbe csöppenjenek, ahol a kortárs művészetek mellett szemben találják magukat helyi termékekkel, kézműves eseményekkel, beszélgetésekkel a környezettudatosság és a fenntarthatóság témaköreiben, rácsodálkozhatnak a természet szépségére, miközben minőségi kulturális és művészeti programokon vehetnek részt a Pilisi Parkerdő ölelésében.

Mitől más a Szeláví! mint a többi fesztivál, mi teszi hiánypótlóvá?
Szabó Réka: A Szeláví! nem hagyományos fesztivál, sokkal inkább egy laza, családias, hétvégi piknik. Túrázni, kirándulni lehet két program között. Szeretnénk közelebb hozni a vidéki lét örömeit és a természetet is a közönséghez. Mindez 20 percre Budapesttől!

A Szeláví! túlélte a covidot, hogy ismét mesés környezetben várja a vendégeit. Miért épp Pilisborosjenő ad otthont a fesztiválnak, milyen pluszt ad a helyszín?
Zs.: Túléltük, sőt, abban a rendkívül nehéz helyzetben debütáltunk. A „Szeláví!” életérzésre fókuszáló fesztivál, és Pilisborosjenőn minden megvan ehhez. Adott egy gyönyörű zsákfalu a Pilisben, ahol a Kevélyek néznek le ránk, a mezőkre, a Teve-sziklára és az egri vár másolatára, amely idén a fesztivál helyszíne lesz.

A fellépők és a programok megszervezésekor mit tartottatok szem előtt? Mivel lesz lelkileg gazdagabb az, aki részt vesz az eseményen?
R.: Lesznek nagykoncertek, kortárs irodalmi műsorok, többféle workshop és zöld programok is. Mivel a fesztivált a gyereknapi hétvégén tartjuk, szeretnénk, ha generációk együtt járnának hozzánk, ezért vasárnapra sok olyan foglalkozást terveztünk, amin a család közösen tud részt venni.

Nektek mik az eddigi kedvenc személyes élményeitek?
R.: Én elemi módon nem vagyok egy városi alkat, de ha kiérek egy gyönyörű erdőbe, ahol csak a fákat és a madarakat hallom, legszívesebben örökre ott is maradnék. A Szeláví! nekem visszaadja ezt a természetközeli állapotot, és én ezt nagyon szeretem benne.
Zs.: Számomra összességében rejlik a nagyszerűsége. Felvillan előttem egy-egy kép, ahogyan a gyerekek önfeledten papírsárkányt eregetnek, a publikum mosolyogva hallgat egy koncertet, a kislányok mezei virágokból fonott koszorút viselnek a fejükön, a fiatalok önfeledten táncolnak, beszélgetnek egy pohár bor mellett, vagy éppen a családok sétálgatnak négylábú kedvenceikkel. Megvalósul az a harmónia, amit szerettünk volna, hogy a művészetek nyújtotta élmény és a természet szépsége, közelsége összefonódik néhány napra.

ÍRTA: Nagy Daniella
FOTÓ: Kelemen Gergő