„Én lentről, a sátán mellől figyelek”

„Én lentről, a sátán mellől figyelek”

Kartel-interjú

Legutóbbi címlapinterjúnk során Ganxsta Zolee azt mondta, a Kartel egyáltalán nem tervez retrózenekar lenni – nem csak most még, hanem leginkább majd soha. Ezt bizonyítja a 20 éves távolmaradás után visszatérő Lóri B.-vel kiegészült zenekar új lemeze, a K.O., melyen kicsit sem retró módon, de visszaköszön a régi számok sajátos hangzása és hangulata. Az új anyag munkálatairól és dalairól, Lóri B. visszatéréséről és sok minden másról értekezünk a főnökkel, január 13-án pedig Ganxsta Zolee és a Kartel lemezbemutató koncert a Barba Negrában!
 
 
Megjelent „K.O.” Nagyon jó a fogadtatás, dupla-tripla platina. Mi újság veletek?
 
A dupla-tripla platina még arrébb van, a szimpla platina már megvan. Sokan azt mondják, a platina ma már nem nagy dolog, mert alacsony példányszámtól osztogatják – szerintem pont, hogy nagy dolog, amikor jóformán csak a gyűjtők vesznek lemezt. Mi pedig popzenekar sem vagyunk, de a rádiók sem játszanak minket. Lehet, hogy én, mint „Ganxsta Zolee” ismert figura vagyok, de zenekarilag egyáltalán nem tartozunk semmilyen mainstreamhez. Annyira undergroundok vagyunk, hogy hozzánk képest a vakondok az léghajó! Valamint visszatért a zenekarba a férfi, akit úgy hívnak, hogy Lóri B.! 20 éves távolmaradás után. Véget ért a kezelés, ezért most visszatért a zenekarba, hogy újabb kezelésnek vesse alá magát rövid időn belül. (nevet) Amúgy tök balanszban van a csávó és olyat rappel, hogy le a kalappal! Olyan érzés, mintha nem lett volna az elmúlt 20 év, újra családtag. Nagyon jól működik a 3 MC elöl, sokkal színesebb lett a műsor is, ennyi hanggal sokkal több dolgot tudunk megvalósítani élőben. Nagyon rég volt már ilyen családias a hangulat!
 
Hogy állt össze a lemezen ez a 3 attitűd?
 
3 aspektusból nézzük a világot. Lóri megjárta a poklot és a mennyországot is, neki 20 év kimaradt a Kartelből, természetes, hogy teljesen máshogy tolja, mint mi. Ő már lenyugodott hozzánk képest, emelkedettebb a stílusa – de ugyanúgy oda tudja tenni magát, nem kell félteni! Lacival együtt töltöttük ezt a 22 évet, nyughatatlanok vagyunk, főleg én. A gyerekem sokszor mondja : „Apa egy óriás csecsemő”, sokszor nekem is olyan, mintha 10 éves lennék. Behozott a gyerek, de nemsokára el is hagy! Durván lesarkítva: a Lóri nézi fentről, az Isten szemszögéből, Laci a földi polgár szemszöge, én meg lent, a sátán mellől figyelek. Szóval tényleg 3-féle szegmens van, így születnek a szövegek is, ez hallatszódik és érződik is rajtuk. Mindenki máshogy látja ugyanazt a problémát, és ez még érdekesebbé teszi az egészet.
 
 
A „Fura Napok” című dal csodálatos.
 
A basszusgitárosunk, Kovács Dávid, meg a Geröly Matyika, a dobosunk mindig próbálnak engem képbe hozni newschool rap-ügyileg, mert kicsit idegenkedek néha – állandóan a vén hülyéket hallgatom, mint ami én is vagyok. Mutattak egy csávót, akinek a számában kb. 10-en tolják, ez adta a „Fura Napok” ötletét. Egy kicsit tehát loptam, de én legalább mindig bevallom, nem úgy, mint egyesek! Az volt az A terv, hogy összeseperjük a legjobb hazai underground rappereket, de ez kudarcba fulladt, ugyanis annyira szanaszéjjel vannak, hogy ahhoz képest én egy németes renddel bíró haditengerészeti egyetemre járó kadét vagyok! A felvétel utolsó előtti napján felhívtam Curtis barátomat: „Te Attika, egy olyan számban kéne szerepelned, amit még nem ismersz és a szöveget sem írtad meg, ezt holnap kéne felrappelni!” Erre ő: „Természetes dolog, hányra menjek?” Fél óra múlva küldte a szöveget. Csoda! Ha érdekel titeket, az egyik kedvencem az albumról a „Köcsög MC-k”. A 80-as években volt a Run-DMC- nek egy száma, a „Sucker Mcs”, ami annyira tetszett, hogy szerettem volna csinálni egy magyar adaptációt. Hülyeségnek indult, végül feltettük a lemezre. Ez egy tisztelgés a Run-DMC előtt. A többi dal viszont teljesen saját, a „Zuhanás”-t eredetileg versnek írtam.
 
Miért pont most jött ki ez a lemez?
 
Lassanként gyűltek az ötletek, már egy ideje gyúrtuk ezeket a számokat - tulajdonképpen az előző 2012-es album óta – de most értek meg. Most lettek olyan újabb feltételek, amik megfeleltek. Váltottunk menedzsmentet is, egy kalap alá kerültünk az Uzipovval, ami egyébként én kedvenc metálzenekarom. Sokan azt mondják, visszatért a régi Kartel-feeling, aminek én személy szerint nagyon örülök.
 
 
Ha már régi Kartel-feeling, jövőre jön a „Jégre Teszlek” bakelitlemezen!
 
Na igen, az is egy érdekes kérdés! Január végére itt lesz. Tök jó ötlet volt, örültünk a lehetőségnek! Én legszívesebben minden albumunkat kiadnám bakeliten, mert ugye a hip-hopban ez alap, főleg külföldön. De főként ez a gyűjtőknek szól.
 
Egy végtelenül unalmas kérdéssel zárnám a beszélgetésünket: mivel készültök a január 13-i koncertre?
 
Hogy mivel készülünk? A Margitszigeten egy mérlegállással és utána egy senior-jógával! (nevet) Lesz vetítés, lesznek breakesek és az egész tematika az illegális bokszvilág köré épül majd. Az új lemez anyagának 80%-a meg fog szólalni. A vendég a sokat emlegetett Uzipov lesz. Lesz minden, mint a búcsúban: zsákbanfutás, ökörsütés, majális. Jöjjön mindenki!
 
 
 
Solti Hanna, Császár Gergő, Nyerges Tamás

 

Helyszín