„Ez a 20 év csodálatos volt”

„Ez a 20 év csodálatos volt”

Balázs Elemér interjú

Megannyi külföldi jazzfesztivál, számtalan neves szakmai elismerés, 20 év és 10 nagylemez: röviden így lehetne összefoglalni a hazai jazz-szcéna egyik legnépszerűbb zenekarának, a Balázs Elemér Groupnak eddigi pályafutását.
 
A közelgő lemezbemutatóról, a terveikről és a közös munkáról kérdeztük a zenekar megálmodóját, a magyar jazz-dobolás nagymesterét, Balázs Elemért.
Szabó Anna
 
Július 23-án bemutatjátok a legújabb nagylemezeteket, a Celebration 20&10-t, de ezelőtt volt egy igen nagy kihagyás a ti zenekarotok életében is. Ez hogyan hatott rátok? 
Nyilvánvalóan elképesztően nehéz helyzet volt. Bár nekünk pont egy olyan időszak után jött, amikor hazatértünk egy hosszú turnéról, amit most már negyedik éve csinálunk Magyarország egyik vezető olajtársasága támogatásával. A turné mellett pedig épp befejeztük a stúdiómunkálatokat is – még február végén –, ami után beköszöntött ez a szörnyű vészhelyzet. 
 
Nagy az izgalom most, a „visszatérő” koncert miatt?
Pozitív izgalom van, olyan értelemben, hogy nagyon várjuk a koncertet. A zenei anyag kész van, már csak néhány próba van hátra addig. Emellett azon izgulunk, hogy jó idő legyen; ez nagyon fontos, mert a Várkert Bazárban az Öntőház udvar egy csodás környezet, ahol fantasztikus esténk lesz szép időben. 
 
A bemutatásra kerülő Celebration 20&10névre keresztelt LP igen különleges, ahogy a neve is mutatja. Egyrészt azért, mert a Balázs Elemér Group idén 20 éves.Visszatekintve erre a két évtizedre, van bármi, amit másként csinálnál?
Igazság szerint nincs ilyen, mert ez a 20 év csodálatos volt mindannyiunk számára. Nagy köszönettel tartozom minden zenésznek, aki ebben részt vett ez alatt az idő alatt, hiszen sokat hozzátettek ahhoz, hogy ilyen sikereket érjünk el. A dupla Fonogram-díj, a rengeteg külföldi fellépés, például a londoni, a bécsi, az ottawai jazz fesztiválon vagy éppen a híres new yorki DROM-ban – tehát hihetetlen helyeken... Mindegyik felállás, mindegyik időszak emlékezetes volt és gyönyörű.
 
Az Örök szerelem című, rólatok szóló könyvben ezekről az időszakokról részletesen is lehet olvasni...
Igen, a könyv a 15. jubileumi évünkben jelent meg. Persze az ott leírtak óta már eltelt öt év, de már elég régóta nagyjából ez a felállás működik. Komjáti Áron gitározik, Lakatos Pecek Krisztián nagybőgőzik, Czibere József ütőhangszereken játszik, Balázs József, az öcsém – aki mellettem az egyetlen alapítótag –, ő zongorázik, Szakonyi Milán és Horváth Cintia pedig mindketten énekelnek. A hölgy tagunk a legújabb, ő két éve jött a zenekarba egy csodálatos női hangként. 
 
Visszatérve az új anyaghoz, a 20-as a zenekar elmúlt éveit jelöli, a 10-es pedig azt, hogy ez már a 10. nagylemezetek. Erre ráadásul minden tag írt egy-egy saját dalt...
Így van, ennek ez a különlegessége, ez adja az igazi ünnepi hangulatát. Úgyhogy nagyon várjuk, hogy bemutassuk, és szeretnénk, ha a közönség is élvezné, mert fantasztikus, hogy mindenki írt rá kompozíciót. Főleg, hogy van olyan is a zenekarban, aki most először írt saját dalt. 
 
Ettől eklektikus lett a lemez?
Nagyon érdekes, mert mindegyik kompozícióban benne van a zeneszerzők saját egyénisége, mégis mindegyik beleillik a zenekar arculatába, és így is nagyon egységes lett az egész hangulata. Szerintem azért sikerült így, mert nagy a csapaton belüli harmónia, illetve mindenki ráérzett a zenekar stílusára, ami egy nagyon fontos dolog.
 
A közelgő koncertre mik a terveitek zenei téren? Készültök valami extrával?
Itt most kimondottan a lemezanyag lesz hallható, az elejétől a végéig lejátsszuk, de azért különlegességek, extrák is lesznek. Alapvetően másként játsszuk majd a dalokat, nem teljesen úgy, ahogyan a felvételen szerepelnek, ez már magában is tartogat meglepetéseket, de azért kitalálunk még mást is a közönségnek!
 
Most hogyan látod a jövőt? Lesz még egyszer 20 év, amit hasonlóan ünnepelhettek majd? 
Én nagyon szeretném, mert ez a zenekar... ez örök szerelem. Természetesen nagyon bízom benne, rengeteg tervünk van. A közeli jövőt tekintve ezt a lemezanyagot szeretnénk megturnéztatni itthon és egy kisebb Európa-turnét is beterveztünk novemberre: Bécs, Berlin, Stuttgart és Párizs a cél. (X)