„Ez a fajta csavargás éltet minket”

„Ez a fajta csavargás éltet minket”

Interjú a Bohemian Betyars zenekarral

Folytatja világ körüli vándorútját a Bohemian Betyars zenekar: minden eddiginél durvább fokozatra kapcsolva hódítják meg zenéjükkel a világ különböző távoli szegleteit, Soprontól Austinon át Japánig.
 
 
„Egyelőre nem szeretnénk konkrét dolgokat elárulni, de elindult egy folyamat, hogy körbezenéljük a világot!” - mondtátok az interjúban, amit áprilisban készítettünk veletek. Elárulnátok most már konkrétumokat is erről a „folyamatról”? 
 
Akkor még nem volt körvonalazódva az egész évünk, és a tervek még nem látszódtak teljes mértékben megvalósíthatónak. Most viszont sikerült a második ázsiai turnékörutunkat is megszerveznie Kakasnak (Palágyi Máté). Három hétig járjuk majd Kínát, Dél-Koreát és Japánt. Elég nagy menet lesz még így a nyári hajtás után ez a 15 koncert, de ez a fajta csavargás éltet minket! Az idei austini SXSW nagyon jól sikerült a zenekarnak, több meghívást is sikerült begyűjteni, így alakultak olyan tervek is, hogy megnézzük még idén Brazíliát, ahol 2 fesztiválon játszhattunk volna, de ezt hosszas fontolgatás után elvetettük  –  túlságosan sokfelé szórtuk volna az energiákat és a pénzt is. Sokkal jobb „csak” egy-két helyre összpontosítani. Szerencsére a zenekar fejlődéséből kiindulva nálunk ami késik, nem múlik, a dél-amerikai tervek csak jegelve lettek egy időre. Az európai koncertek is szuperül sikerültek idén, játszottunk többször Spanyolországban, Franciaországban, Csehországban, Erdélyben, Szerbiában, de eljutottunk olyan helyekre is, ahol még nem játszottunk korábban, például Máltára is.
 
Magyarországon hol, kivel lehet elcsípni titeket a közeljövőben? 
 
Október 22-én az Akvárium Klubban fogjuk előadni a közös műsorunkat a Parno Graszt zenekarral, december 27-én pedig a debreceni Roncsbárba látogatunk a Ricsárdgír zenekarral, amelyet a Szerencsejáték Zrt. támogat, ezért felcsendülnek majd a Kenó dallamai is. Előtte viszont a CsakNekedKislány zenekarral indulunk magyarországi klubturnéra, ahol olyan városokat fogunk érinteni, mint Győr, Sopron, Szombathely, Pécs, Székesfehérvár, Miskolc. Mindhárom zenekarral baráti viszonyt ápolunk, lesznek közös számok és fel fogjuk dolgozni egymás számait is, mindenkit várunk sok szeretettel!
 
 
A tavasz mellett az ősz a másik időszak, amikor rengeteg zenekar hoz ki új megjelenéseket. Nálatok van kilátásban ilyesmi? 
 
Sajnos az ősszel nem fogunk tudni kihozni új dalokat, mi most éppen a zeneírás időszakában vagyunk  –  már amikor van rá időnk a turnézás mellett. A nyáron a Parno Graszt zenekarral raktunk össze egy új műsort, amely részben a „Ha menni akarok” című számunk sikerének köszönhető. Pár új dal azért már született, amiket télen szeretnénk rögzíteni és egy kislemez formájában kiadni februárban, addig is lesznek meglepetéseink, de egy új nagylemez megjelenésére egy évet még biztos várni kell. 
 
Úgy hallottam, jövőre is mentek az SXSW-re  –  ezek szerint tényleg nagy sikeretek volt legutóbb! Ennyi idő távlatából milyen hozanatja volt  –  mind munkakapcsolatok szempontjából, mind a ti fejlődésetek szempontjából?
 
Az SXSW a világ legnagyobb zenei konferenciája, szinte minden ország zenei menedzsereinek, zenekarainak, kiadóinak találkozóhelye. Képzeljünk el egy hippi várost Texas közepén, ahol minden klubban, szállodában előadás, koncert, kerekasztal vagy kiállítás zajlik. A város oszlopaira szabadon lehet plakátolni, ami azt eredményezi, hogy minden nap új réteg kerül fel. Ilyenkor teljesen felbolydul a város, ezért tervezünk esténként utcazenélni. Az előző rendezvényen nagyon jól sikerült a bemutatkozás, elkezdtünk közösen dolgozni egy kínai, brazil és amerikai céggel, valamint felvettük a kapcsolatot több száz menedzserrel.Természetesen ezek ötperces futó találkozások voltak, de a személyes beszélgetés után könnyebb elkezdeni a közös távolsági munkát. Jövőre rögtön visszahívtak minket és ilyen tapasztalattal a hátunk mögött sokkal jobban ki tudjuk majd használni a lehetőségeket.
 
 
S. H.

Helyszín