„Ez már a rádiózás jövője” – Rocker Rádió

„Ez már a rádiózás jövője” – Rocker Rádió

Kalácska Gábor interjú

Jellemezhetnénk azzal, hogy magyar viszonylatban itt szól a rock- és metáldalok legszélesebb skálája, hogy a hallgatók „ide járnak” kiszakadni a mindennapokból, hogy a zenei tehetségkutatás zászlóvivői, de talán az lenne a legpontosabb, ha a hazai és határon túli magyar rockközösség alfájaként és omegájaként utalnánk a Rocker Rádióra.
 
Kalácska Gáborral, a rádió alapítójával beszélgettünk.
 
Szabó Anna
 
Másfél éve indult útjára a Rocker Rádió, és már a kezdetektől több százezer hallgatótok van annak ellenére, hogy egyrészt sokan azt mondják, hogy „ma már senki sem hallgat rádiót”, másrészt pedig csak egy bizonyos stílust játszotok. Hogy csináljátok? 
Aki ismeri a rádió sztoriját, tudja, hogy igazi filmbe illő történet volt. Mikor már tudtuk, hogy bezár a Rock FM, hárman kitaláltuk, hogy csináljunk egy online rádiót, hogy ne maradjanak rockzene nélkül a hallgatók. Ráadásul az online térben nagyon mások a játékszabályok, mint egy FM rádió esetében. Így a Rocker egyfajta átmenet a hagyományos rádiók és akár egy YouTube-playlist között. Aki pedig azt mondja, hogy nem hallgatnak ma már rádiót, mindig az FM rádiókról beszél. Mi azonban megfordítottuk az ottani gondolkodást: nem minden hallgatót akarunk elérni, hanem „csak” azokat, akik igazi rock- és metaldalokra vágynak. Szerencsére sokan vannak ilyenek.
 
Azért arra odafigyeltek, hogy a rock és a metál különböző árnyalatait bemutassátok? Tehát a régi, nagy kedvencek mellett helyet kapnak a modern, progresszívebb bandák, dalok is? Múltkor például hallottam nálatok egy Lady Gaga-feldolgozást...
Alapvetően egy hard rock, metál rádióról beszélünk, de ezen belül bármi belefér. Stílusilag a dallamos LA hajbandáktól a death metalig, korszakban 1980-tól napjainkig. Feldolgozást csakis akkor játszunk, ha az adott előadó is komolyan veszi a dalt, például klipet is készít hozzá. Olyan széles a kínálat ugyanis, hogy szinte alig van olyan előadó, aki napi 2 dalnál többel beférne. Szerencsére így még változatosabb a műsor. 
 
Láttam, hogy részt vállaltok az S8 legújabb tehetségkutatójában. Más, hasonló megmozdulásokon is előszeretettel vesztek részt? Fontosnak tartjátok a tehetséggondozást?
Általában részt veszünk minden olyan projektben, amit a rádióba tudunk illeszteni. Kifejezetten szeretjük támogatni azokat a zenekarokat, előadókat, akik sehol máshol nem kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Sajnos bőven van munkánk… De a kérdésedre visszatérve, szerintünk nagyon tehetséges magyar zenészek vannak. Mi a magunk szerény eszközeivel arra vagyunk jók, hogy teret adjunk nekik. Szerencsére ez elég jól működik, hiszen a magyar minimum harmincezres napi hallgatószám mellett Erdélyben tízezer fölött, a Felvidéken is közel tízezren hallgatják a műsort, de a többi határon túli magyar közösségben is ismerik és szeretik a Rocker Rádiót. Így mi valóban mondhatjuk, hogy egyfajta kulturális kapocs vagyunk az összes magyar rocker között. És erre nagyon büszkék is vagyunk! 
 
Hogyan adtok teret a tehetséges, feltörekvő zenekaroknak?
Van egy állandó műsorsorozatunk erre, óránként mutatunk be egy-egy ilyen előadót. Épp ezért minden kedves zenészt arra biztatok, hogy küldje el nekünk a dalát a zene@rockerradio.online e-mail címre. Ebben a műsorban biztosan bemutatjuk, ha pedig kedvező a hallgatók reakciója, akkor valamennyi műsorunkba be tud kerülni!
 
Emellett a social media oldalaitokon az látható, hogy a közösségformálás is nagyon fontos számotokra. Ez is kezdetektől vállalt célotok?
Igen, ez kifejezetten szándékunk volt. Olyannyira, hogy nagyon is komolyan vesszük a rockközösséget. Minden fontosabb döntés előtt kikérjük a hallgatók véleményét, és ők ezt nagyon komolyan is veszik. Amikor bejött a koronavírus miatti vészhelyzet, megkérdeztük őket, hogy adjunk-e híreket mi is a helyzetről. Csak röviden, csak a hivatalos tájékoztatást. Egy nap alatt több mint 1000 vélemény érkezett, és kifejtették, hogy minket azért hallgatnak, hogy a máshol beérkező negatív impulzusokat el tudják felejteni. Nagy százalékban elutasították, így nem is lett belőle semmi. Aztán, ha már karantén: kitaláltuk, hogy állítsuk össze a Rocker ABC-t, ezzel telt az április. 1 173 000 hallgatásunk volt egy hónap alatt, és több mint 370 ezres Facebook-elérés és 27 ezer szavazat érkezett. Nekünk ez az erősségünk, ez a különlegességünk. 
 
Mit gondolsz a rádiózás jövőjéről? Hogyan látod a sajátotokat?
Azt hiszem, ez már a rádiózás jövője. Mi már azt csináljuk. Egyrészt az FM sugárzás helyett sokkal megbízhatóbb lesz az online elérés, műszakilag stabilabb. Másrészt mivel annyi a választási lehetőség, véget ér az FM rádiók monopóliuma, hogy nagy tömegeket szolgálnak ki, semleges műsorstruktúrával. A jövőben az egyéni, különleges, valódi közösségeket építő és megszólító médiumok lesznek sikeresek. Egy bolthálózat, egy vidéki közösség, vagy egy közös érdeklődési körrel rendelkező réteg saját rádiója, vagy épp egy rétegzenei rádió, a lényeg, hogy hiteles legyen az üzenete, és a saját közönségét pontosan és jól tudja kiszolgálni. És persze megszólítani. Épp, mint a Rocker Rádió.