Hollywoodi őrjárat – Ivan & The Parazol-interjú

Hollywoodi őrjárat – Ivan & The Parazol-interjú

Az Ivan & The Parazol jelenleg sokak szemében az ország legirigyeltebb zenekarai közé tartozik. Hogy mást ne mondjunk, a csapat új nagylemezén ugyanazon hollywoodi stúdióban dolgozott, ahol Michael Jackson felénekelte a Thrillert.

A részletekről Vitáris Iván frontember mesélt nekünk.

Az első kérdés adja magát: hogyan adódott az a lehetőség, hogy az új lemezt Hollywoodban rögzítsétek?

Ezek a lehetőségek mindig hosszasabb előkészítésnek és több dolog együttes hatásának köszönhetőek. A 2013-as CBGB fesztiválon New Yorkban játszhattunk a Bass Drum Of Death és Hanni El Khatib előtt, ezáltal összeismerkedtünk egy magyar származású booker/managerrel, akivel aztán egyre többet kezdtünk azon agyalni, hogyan lehetne a zenénket az USA-ba exportálni. Most nyáron egy San Diegó-i fesztiválfelkérés mellé szervezett nekünk pár koncertet, valamint segített abban, hogy a kintlétünk alatt rögzíthessük pár dalt. Külön mázli volt, hogy rajta keresztül megtaláltuk a producerünket, Will Anspachot is, aki gyakorlatilag a Muse-tól Justin Timberlake-ig tényleg a legnagyobb nevekkel dolgozott. És micsoda szerencse, hogy ő pont ebben a bizonyos East West stúdióban dolgozott évekig Los Angelesben, ahol ezek a legendás albumok is születtek, így adott volt, hogy ott vegyük fel a dalokat.
 
Mennyiben volt más a stúdiómunka odakint, mint korábban itthon?
 
Nekem nagyon tetszett a légkör. Úgy érezhettük, hogy szinte minden és mindenki abban a pár órában azért volt ott, hogy mi tökéletesen teljesíthessünk, kihozva a maximumot magunkból. Nem volt felesleges időpocsékolás, nyitottak voltak az ötleteinkre, és készséggel segítettek mindenben. Persze ezért megvan az ára a dolognak, de úgy érzem az onnan kikerülő anyagok minősége miatt ez érthető.
 
Kyiki, a Crystal Fighters énekesnője is vendégeskedik az albumon. Ő hogy került a képbe?
 
Vicces történet, a Serial Killer című dalunk felvételekor a már korábban említett producerünknek, Willnek mondtuk, hogy milyen jó lenne, ha egy női hang is megszólalna az enyém mellett a refrénben. Mondta, hogy semmi akadálya, a felesége énekesnő, hívjuk el, biztosan bevállalja. Will Anspachné pedig nem más, mint Kyiky, aki nem mellesleg a Crystal Fightersben zenél...elvállalta. 
 
 
A hollywoodi lemezfelvétel egyéb kapukat is megnyitott számotokra, mondjuk amerikai koncertek terén?
 
Kiadót keresünk az anyaghoz, de első körben januárban visszatérünk és befejezzük a lemezt. Rengeteg lehetőség és irány van, ami felé lehet menni. Amerika egy hatalmas piac. Az, hogy ott vettük fel, és megismerhettünk egyre több arcot, aki az ottani zeneiparban érdekelt jelenthet a jövőben előnyt. 
 
Mit gondolsz, a kemény munkán kívül mi szükséges ahhoz, hogy egy magyar zenekarnak ilyen szinten sikerüljön a kitörés, mint nektek?
 
Mert nekünk már sikerült? (nevet) Szerintem rengeteg munkát, időt és pénzt kell belefektetni, és emellé még kell bizonyos szerencsefaktor is. Amúgy ezt sokszor elmondtuk, így lehet, hogy ismétlem magam, de a legfontosabb dolog, hogy nagyon jó dalokat kell írni, és azt elő is kell tudni adni, ha lehet, még magasabb színvonalon.