„Igazi rockbuli hangulatot szeretnénk átcsempészni a koncertjeinkre.”

„Igazi rockbuli hangulatot szeretnénk átcsempészni a koncertjeinkre.”

A Fish! frontemberét, Kovács Krisztiánt, Eger felé menet kaptuk el telefonon a turnébuszban.

A zenekar jobb formában van, mint bármikor, március 27-én mutatják be új nagylemezüket az A38-on Idő van címmel.

Mire sürgettek az új lemezzel? 

Mikor kijött az első három előzetes dal, az Egy perc, a Figyelj rám és a Gyújtsuk fel, mindegyik egy különböző sztori volt, egy idő után azonban rájöttünk, hogy valahogy mindig ide lyukadunk ki, hogy idő van, így ez lett a lemez címe. Minden Fish! lemeznek volt eddig tematikája. A konzerv zenénél újrahasznosított dolgokat csináltunk a zenén keresztül, a Savnál az volt a koncepció, hogy mindenkinek egy picit odamarjunk, most pedig az Idő van-nál valahogy azt próbáltuk egy témára felfűzni, hogy nem nagyon maradt már semmire se idő, így itt az ideje cselekedni, nekünk is van egy csomó dolog, amit még meg kellene csinálnunk. 
 
Zeneileg is elég sokszínű az Idő van… 
 
Elég sok mindent beengedünk a saját érzelemvilágunkba, ami viszont egyre inkább letisztul. Lassan már sportot űzünk abból, hogy mindenből a legegyszerűbbet hozzuk ki, mind zenében, mind a szövegben. Ez érthető a stúdiómunkálatokra is. Most volt először az, hogy a lehető legkevesebb felvett anyagból csináltunk lemezt. Furcsa ez a kettősség, hogy stílus szempontjából tágult a horizont, ugyanakkor a zenei letisztultság elérte a végét. Ennél egyszerűbbek már nem tudunk lenni. Nagy általánosságban elmondható, hogy a metál és a pop vonalon erősödtünk, a punk-rock háttérbe került. Vári Gábor, akivel felvettük az anyagot, ő mondta, hogy az új számok még újabbak, a régiek pedig még régebbiek. Talán ez igaz az egész lemezre. A Ne is figyelj rám Necc-féle remixe a Class FM-en a mai napig az egyik legtöbbet játszott dal, viszont ez inkább egy poén tőlünk, tehát nem kell attól félni, hogy a lemez ebbe az irányba ment volna el. 
 
Halász Feri a Depresszióból is szerepel a lemezen egy dal erejéig. 
 
Ez fura volt egyébként, mert amikor már alakult a dal, akkor én már hallottam a lelki füleimmel, hogy Halász Ferinek ez a jellegzetes éneklése ott van valahol hátul. Eljött, meghallgatta, és egyből azt mondta, hogy csinálhatjuk. 
 
Lehetséges, hogy ő is feltűnik 27-én a hajón? Vagy esetleg más vendégek?
 
Ezt még nem tudjuk. Ennyire nem szoktunk előre tervezni. Bármennyire is az a címe a lemeznek, hogy Idő van, azért mindig az utolsó pillanatban rakjuk össze a dolgokat, a huszonötödik órában. Ez is egy indok lehet arra, hogy miért pont ez az album címe. 
 
Valójában magatokat sürgetitek. 
 
Igen, a Huszonötödik óra az pont erről szól, hogy ideje volt már lemezt csinálni így 3 év után. 
 
És akkor valami extrát nem is tudsz felvillantani az A38-as koncerttel kapcsolatban? 
 
Igazából nem is akarok. A zömét a lemezanyagnak kipróbáljuk élőben, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Hogy milyen extrákkal készülünk? Nem vagyunk ilyen tervezős csávók, hogy a negyedik másodpercben fel kell, hogy robbanjon egy füstbomba, inkább az a feeling dominál, hogy igazi rockbuli hangulatot szeretnénk átcsempészni a klubkoncertjeinkre, majd később a fesztiválokra is. Ami viszont fontos, hogy 27-e az húsvétvasárnap, tehát másnap munkaszüneti nap, aznap meg pont óraátállítás, így a nyári időszámítás kezdete indul. Minden egybevág. 
 
De az azért elég koncepciózusnak tűnik, hogy az Idő van egy karórába épített USB lejátszón is ki fog jönni… 
 
Amikor koncepcióról beszélünk egy lemez kapcsán, akkor ez inkább ezeket a dolgokat illeti. Nyilván a kreativitásunkat nekünk is próbára kell tennünk, hiszen a közönségünk ezt valamilyen szinten el is várja tőlünk, hogy legyenek olyan ötleteink, amik másoknak nincsenek. Ilyen volt a Konzerv zenénél, hogy jelenjen meg az anyag konzervdobozba rejtett minidiszken. Nyilván nem nagy gondolkodást követően derült ki, hogy egy óra lesz a borítón Idő van címmel, de erre a témára szerettünk volna mindent ráhúzni, amit csak lehet. És most egy-másfél éven keresztül van egy bizonyos megjelenése a zenekarnak, ahogy ez az eddigi lemezeinknél is volt. A megjelenésen szeretünk mindig mással, fiatal művészekkel dolgozni. A mostani arculatot, a pólókat, a borítót Kókai Barni barátunk és a Barber's Art készítette. Ő egyébként a The Southern Oracle nevű hardcore zenekar énekese civilben. 
 
 
MaryMoss