"Igyekszünk sokszínű, multikulturális programmal előrukkolni."

A G3 Klubbot még Gödörként ismerhettük meg, a változások ellenére azonban továbbra is a régi irányelv mentén működik.

Filep Ákos igazgatót faggattuk a Klub programjairól, fesztiváljairól, na meg arról a bizonyos irányelvről. 
 
A Gödör Klub költözése és megújulása után hogy vélekedsz a változásokról? Sikerült folytatni azt, amit az Erzsébet téren elkezdtetek ("városi nappali")? 
 
A Gödör Klub ott és az új helyén is a tágan értelmezett a budapesti multikultúrán keresztül szándékozik közvetíteni az egyenlőségen, szabadságon, szolidaritáson, az emberi jogok és a környezet tiszteletén alapuló értékrendet, melyet 2002-ben az Erzsébet téren elkezdtünk. A passzázst „városi nappalivá” alakító programunk a volt tulajdonos szerződés szegése miatt elbukott. Pereskedés helyett szerencsénkre jött az új tulajdonos, akivel új szerződéssel, végre ismét hosszabb távra tervezhetünk.
 
Milyen programokat emelnél ki a költözés óta, aminek a megszervezésére kifejezetten büszkék vagytok? Illetve vannak-e tervben nagyobb volumenű megmozdulások?
 
Élőzene volt és maradt a klub alapprogramja, az új helyen évente több mint 500 koncertet láthat, hallhat a közönség. A következő hetekben színpadon lesz a Pál Utcai Fiúk, a Korai Öröm, a BioRobot, a Csaknekedkislány. Nagy sikerrel, zenész-színész fellépőkkel, URH, Bizottság, Kontroll Csoport számokkal tartottunk teltházas bulikat, ezt a vonalat folytatva készülünk egy David Bowie emlékestre. A zenész-színész csapat már gőzerővel próbál az április 2-i koncertre. Rendezvényekkel ünnepeljük a jeles napokat. „Legyen Köztársaság” szlogennel, az Eötvös Károly Intézettel közösen készülünk március 15-re, kiállítással, irodalommal, zenével, közéleti kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel.
 
A kultúra tág értelmezésén és közvetítésén kívül a környezettudatosságra is kiemelt figyelmet fordítotok. Mit jelent ez a gyakorlatban? Szólnál pár szót a vásárokról, amiket rendszeresen megrendeztek?
 
Klubunkban az energiafelhasználás, a nyomtatás, a vízfelhasználás, a takarítószerek kiválasztása környezettudatosan történik. A vásáraink; a Gardrób újrahasznosított használt ruha közösségi vásár, amelyen rendszeres ruhagyűjtés van a szegényeknek, a DIP Design Passage design vásáron fiatal, tehetséges iparművészek árusítanak, az Esti Piac, ami egy termelői piac, épp újraszervezés alatt van, és idén is lesz három Pici Piac, ami szintén egy design vásár, de a legkisebbeknek. 
 
A honlapotokon felsorolt klubok és fesztiválok közül mi az, ami idén is megrendezésre kerül? 
 
Klubjaink közül működik a JazzGödör, a Depeche Mode és az Új hangok sorozat, ha nem is heti rendszerességgel. Befogadtuk a Drog Stop civil szervezet Fehér Paradicsom csapatát, akik rendszeres workshopokkal sérült fiatalokat vontak be a klub életébe. Közelgő fesztiváljaink: Ska-Reggae-Rocksteady február 26-án, Reggae Gála március 5-én, a XI. Csalamádé Fesztivál március 18-án, április 14-16-án pedig az idén már 3 napossá érett II. Prog Heaven Fesztivál egy tucat zenekar fellépésével. Idén a Zsidó Művészeti Napok egyik helyszíne lesz a Gödör, ennek keretében május 28-án nálunk lesz az ünnepélyes megnyitó az Amsterdam Klezmer Band fellépésével.
 
Sokan talán nem tudják, de az irodalom és a tánc is fontos része a Gödör életének. Ilyen típusú fesztiválokra is van esély a közeljövőben?
 
Bárdos Ági a Szépírókkal közösen szervezi a klubban az irodalmi eseményeket. Rendszeres rendezvény az „Irodalmi sáv” könyvbemutatókkal és a „Jazzköltészet”, ahol a felolvasott versekre neves jazz zenészek improvizálnak. Kiemelkedő esemény lesz a Litera első slam poetry fesztiválja május 13-án és a Zsidó Művészeti Napok könyvvására május 28-29-én. Jordán Tamás két előadását tartjuk repertoáron, a Szókratész védőbeszédét és a Szabad-ötletek jegyzéket, melyek után izgalmas slam verseny lesz a látottak-hallottakból. Táncstúdiónk, a Spicc új, önálló egységet kapott a passage emeletén, tánctanárok tartanak órákat hétköznap és itt működik a Willany Leó Improvizációs Táncszínház is. A Gödör továbbra is befogadó, nyitott intézmény, a jövőben is keressük az újdonságokat és igyekszünk sokszínű, multikulturális programmal előrukkolni. 
 

Helyszín