„Ilyen jellegű multikulturalizmus tényleg ritka a városban.”

„Ilyen jellegű multikulturalizmus tényleg ritka a városban.”

10 ÉVES A DÜRER KERT

Mondj egy helyet, ahol egyszerre bulizik rocker, raszta, punk, goás, metálos, technós és rapper! Igen, a Dürer. Budapest egyedülálló szegmense, az urbánus underground egyik alappillére, az egyik legeklektikusabb tér a városban. Egyszerre több helyszínen egymástól totálisan eltérő zenei programok váltják egymást, hogy aztán a Kertben minden egy nagy kollektív fúzióvá álljon össze. Most pedig a Dürer jubilál; 10 évnél tart éppen és ez alatt a 10 év alatt annyi koncert, buli és program volt itt, hogy egy szimpla felsorolásban nem érnénk a végére. Nagy Zsolt tulajdonossal és Ágoston Dániel sajtófőnökkel beszélgettünk erről a 10 évről és a Dürer Kert tavaszi-nyári „ünnepi” programjairól.
 
 
Hogy indult az egész?
 
A hely 2 éve üresen állt. Először az uszodát akartuk megcsinálni, ami egyébként a vizet a Széchenyi gyógyfürdőből kapta, anno itt úszkált a Kádár Jani bácsi is. 10 évvel ezelőtt még szó sem volt klubról, de ahogy megláttuk ezt a teret, a kertet, rögtön megtetszett, és az uszodafelújítás ötletét elvetve aztán a romkocsma mellett döntöttünk.
 
Szóval az egész kerthelyiség egy kocsmának indult?
 
Igen. Aztán hozzákerült a kisterem, hogy legyen hely a programoknak, utána pedig a nagyterem. Ez alatt a 10 év alatt próbáltunk beletanulni a klubüzemeltetésbe, ami természetesen a mai napig is tart. Igyekszünk mindig színesebb és minőségi produkciókat szállítani, fejlődni, amiben nagy segítségünkre vannak az ezzel foglakozó kollégák is és a Dürer egész csapata.
 
 
Volt ekkor valamilyen (zenei) irányelvetek?
 
Leginkább az underground világ állt hozzánk a legközelebb. Szerencsénk volt, egyrészt ez egy nagyon jó tér, és abban az évben szűnt meg a nagy West Balkán és a Kultiplex, ahonnan egy bizonyos réteg átáramlott hozzánk. Most pedig, 10 év után olyan neveket tudhatunk magunk mögött, mint a Son Lux, Napalm Death, DJ Shadow, Rise Against, Bonobo, BMTH, The Exploited, Everlast, Morcheeba… Szóval körülbelül mostanra forrta ki magát igazán a Dürer. Ráadásul vannak olyan programok, amiket már itt sem tudunk megtartani helyszűke miatt.
 
Szerintetek mostanra kialakult egy szubkulturális réteg, akik itt megfordulnak?
 
Akkora területet, meg zenei és programbeli sokszínűséget fed le az egész hely, hogy totális az eklektikusság a látogatók és a fellépők közt is. Míg az egyik teremben dübörög a goa, a másikban metálkoncert van, kint pedig szól a reggae, és közben valakik főznek. A programok mellett és miatt a közönség összetétele is rendkívül színes, mind korban, mind stílusban. Tehát ezek a fúziók és párhuzamos programok abszolút tudatosak, már a kezdetektől fogva. Ugye régebben még voltak feszültségek a stílusbéli különbségek miatt, de mára már lassan teljesen eltűnnek ezek az akár műfaji határok. Azért a városban elég egyedülálló, hogy több teremben zajlanak egymástól totálisan eltérő programok. És ehhez jön egy neutrális tér, ami maga a kert. Ez egy „semleges” zóna, itt lehet sütni, főzni, iszogatni, leülni, beszélgetni, még télen is. És mindezt ingyen. Ilyen jellegű multikulturalizmus tényleg ritka itt a városban.
 
 
Hogy áll össze a Dürer Kert crewja?
 
Nagyon jó, mert most tök fiatal a csapat, teljesen különböző karakterek, de már eléggé össze vagyunk szokva. Rugalmasan és gördülékenyen tudunk működni. Sokan már a kezdetek óta itt vannak.
 
Mikkel készültök a nagy születésnap megünneplésére?
 
Igazából az egész 2018-as év a jubileumi 10 év jegyében zajlik, ami a tavaszi kertnyitással csúcsosodik ki. Lesz egy 3 napos születésnapi mulatság júliusban. De például április 28-án a Busa Pista is itt ünnepli a 40-et, egész sok vendég kíséretében. A Tilos Rádió is nálunk rendezi meg a szokásos Tilos Maratont. Júniusban lesz a Nyárköszöntő Jazz Fesztivál és számtalan koncert, reggelig sorolhatnám, de hogy néhányat megemlítsek: a tavaszi-nyári szezonban fellép a Six Feet Under, Soulfly, Astrix, Killing Joke, Nightmares On Wax, Ben Caplan, Underoath, Exodus, High On Fire és még vagy egy tucat külföldi előadó, na meg persze a hazai könnyűzenei színtér szinte legjava, mint pl. Quimby, Európa Kiadó, Middlemist Red, Harcsa Veronika, 30Y… A zenei programok mellett más izgalmas események is lesznek, májusban Nemzetközi Képregényfesztivált rendeznek itt, de szokott lenni kutyás piknik és lemezbörze is havi rendszerességgel. Aztán lesz egy elég speciális kézműves sörfesztivál májusban, a Budapest Beer Week, ahol korlátlan sörkóstolás is lesz. Szintén májusban lesz a Gardrób Közösségi Vásár, illetve közvetítjük majd a VB-meccseket is a kertben. Szóval tulajdonképpen mondhatjuk, hogy heti hét napban folyamatosan történnek események, különféle koncertek és programok, több helyszínen. Ezalatt a 10 év alatt ez elég szépen kialakult. Van menekülő- és pánikszoba, és még baltadobálásra is van lehetőség a pincében.
 
 
Meg aztán ott a Keleti Blokk is.
 
Igen, a Dürer üzemeltetése alá tartozik a Keleti Blokk, akikkel pont most kezdtünk el szorosabb kapcsolatot ápolni. A Keleti Blokk egy összművészeti telepként indult, aztán kicsit felhígult a közeg, most viszont kialakult egy párfős társaság, akik elkezdték ezt az egészet újrarendezni és vissza szeretnék hozni a Blokk „régi fényét”, a kreatívabb, művészeti irányzatát. Ráadásul megannyi próbatermet és egyéb műhelyeket, sőt, irodákat is magába foglal a Keleti Blokk, kb. a város fele itt próbál. Sűrű a jövés-menés.
 
Továbbá fontos kiemelni, hogy még jobban nyitunk az elektronikus zene felé, persze nem a lakossági vonal fog dominálni, hanem az inkább okosabb, mélyebb stílusú elektronikus ütemek. Eddig is voltak ilyen jellegű bulik, de most szeretnénk bővíteni a palettát, főként a berlini irányra akarunk rámenni, minőségi techno és hasonló vonulatok által. De ugyanígy jöhet a londoni drum&bass és a kísérleti elektronika is. Kifejezetten az elektronikus zene kortárs kulturális értékeit szeretnénk képviseltetni. Persze a legfőbb csapásirány továbbra is a rock marad. Tehát nem egy irányváltásról van szó, hanem egy programkiegészítésről, ami simán megfér a Dürer Kertben. De ha közelebbről megnézzük, szubkulturálisan egymástól nem is annyira eltérő műfajok ezek.
 
 
Hogy bírjátok el ezt a sok bulit?
 
Sokszor van az, hogy a visszajáró zenekarokra már annyi az érdeklődő, hogy át kell tenni a bulit másik klubba, pl. az Akváriumba, mert a Dürerbe már nem férnének be.
 
A kertben ugye lehet sütni-főzni is.
 
Igen, akár grillezési, akár bográcsozási lehetőség is van a kertben, ami egyre népszerűbb. Családosok, művészek és cégek is jönnek délutánonként sütögetni, iszogatni, zenét hallgatni.
 
 
Az eltelt 10 év alatt kikre vagytok a legbüszkébbek, akiket sikerült elhoznotok a Dürerbe?
 
Annyi jó koncert volt, hogy lehetetlen kiemelni egyet, akár többet is. Az Eagles of Death Metalt imádtuk, de a Skinny Puppy vagy Tommy Cash debütje is emlékezetes volt. Persze rengeteg van még, most ezek jutottak eszünkbe. Olyan ez a kérdés, mint a mi a kedvenc filmed. Nincs helyes válasz, vagy mindig más.
 
 
Császár Gergő és Nyerges Tamás

Helyszín