Interjú a Rádió Rock programigazgatójával, és egyik alapítójával

Interjú a Rádió Rock programigazgatójával, és egyik alapítójával

A mainstream média nem támogatja a rockzenét, holott nagyon is lenne rá igény – ez a gondolat indította útjára a Rádió Rock adót, melynek műsora május közepétől lesz fogható a FM 95,8-on.

A részletekről a Rádió Rock programigazgatójával, Kalácska Gáborral és a Prognózisból is ismert egyik alapítóval, Vörös Istvánnal beszélgettünk.
 
Szinte közhely, hogy ma már csak a popzene eladható. Mennyire érzitek vakmerő vállalkozásnak, hogy 2016-ban egy rockadót indítsatok, amely ráadásul 80%-ban hazai zenét játszik?
 
VI: Bizonyos értelemben vakmerő vállalkozás, hiszen legalább 20 éve ezt a műfajt háttérbe szorították, és 3-4 kivételtől eltekintve csak elvétve szerepelt a médiában. Másrészt már lépni kellett valamit, hiszen több millióan szerették és szeretik a rock műfajt, és nem értették, hogy miért nem hallhatják kedvenceiket a médiában.
KG: Hát bármekkora közhely is ez, én ezt eddig nem vettem észre (nevet). Azt viszont személyesen is tapasztaltam, hogy a rock műfaj elég erőteljesen a maintsream része lett. Mindenkinek van kedvenc rockdala, vagy előadója. A Guns n’ Roses, a Bon Jovi vagy, hogy hazai példákat hozzak az Edda, a Tankcsapda, vagy a Hooligans jóval kinőtte a rockközönséget, olyanok is ismerik és szeretik őket, akik egyébként más műfajokat (is) hallgatnak. Szóval az van, hogy mindenki rocker egy kicsit, csak nem mindenki tudja. Még. 
 
Mikorra tervezitek az indulást? Ez a dátum mennyire volt tervezett?
 
KG: Május közepe az indulás, az eredeti tervek is erről szóltak. Nagyon sokan nagyon sokat dolgozunk ezért.
 
Kiket céloztatok meg közönségnek és milyen lefedettséggel dolgoztok?
 
KG: A Rádió Rock elsősorban a 30-59 közötti korcsoportnak szól, de persze mindenki másnak is, aki szereti a rockzenét. Az elvi ellátottságunk Budapest és az agglomeráció területét is magába foglalja, de a valóságban legalább 5 megyében hallhatóak leszünk majd. Hogy pontosan hol, azt akkor tudjuk elmondani, ha már szól a rádió. 
 
Mennyire lesz széles a zenei kínálat? Kifejezetten a klasszikus értelemben vett rockzene népszerűsítése a cél, vagy teret adtok modernebb vagy extrémebb hangzású metálzenekaroknak is?
 
KG: Miután napi 24 óra a műsoridő, természetesen a rock valamennyi irányzata helyet kap majd. Lesznek kifejezetten rétegműsorok is, akár a metál, akár a blues, vagy éppen más területekről. Ez persze nem azt jelenti, hogy folyamatosan ismeretlen dalok szólnak majd, kifejezetten arra törekszünk, hogy mindenki találjon régi kedvenceket, és friss hallgatnivalót is.
 
 
Ha jól tudom, a Rádió Rock ötlete négy éve született meg, amikor Vörös István a Hangfoglaláson felszólalt a magyar rockzenéért. Mi történt ezután?
 
VI: Valóban, a Hangfoglaláson történt kirohanásom indította el az eseményeket! Nagyon sok munka áll amögött, hogy végül sikerült ezt a rádiót létrehoznunk.
 
Milyen jellegű műsorokra lehet számítani? Politika, közélet, stb mennyire kap teret a kínálatban?
 
KG: Politizálni semennyire nem szeretnénk, ez egy kulturális célú adó. Közélet természetesen lesz, hiszen kollégáinkat is foglalkoztatják azok a dolgok, amik a hallgatókat. Ezek biztosan megjelennek majd, de mindenképp jobbító szándékkal hozzunk fel egy témát. A kultúra viszont a zenén túl is komolyan szerepet kap, a mozi, a színház, a könyvek, vagy a sport mind külön műsort kapnak.
 
Kik lesznek a műsorvezetők? Gábor korábban a Slágernél, Neo FM-nél és a  Juventusnál is dolgozott, esetleg sikerült valakit innen is áthívni?
 
KG: Most már nem titok, hogy Kovács Áron köré építjük a reggeli műsort. Ő nemcsak ismert és elismert műsorvezető, de remek muzsikus is, és a teljes reggeli stábra igaz, hogy nem okoz nekik gondot akár közösen eljátszani egy dalt élőben a stúdióban a vendégekkel. Ez kifejezetten cél is nálunk, épp ezért egy állandó mini koncerthelyszínt is berendeztünk a stúdióban. Amire még nagyon büszke vagyok, hogy Vas Mayát sikerült visszacsalogatnom a mikrofon mögé, aki a Slágerben az egyik legnagyobb kedvenc volt, de azóta sem rádiózott. Nálunk az lesz a dolga, hogy bemutassa, hogy a rockereknek is van szíve, és esze is (nevet). Csizi (Csizinszky Éva) szntén testhezálló feladatot kap, de rajtuk kívül is csupa olyan műsorvezető a stáb tagja, akikkel dolgoztam már együtt, és nemcsak remek szakemberek, hanem bírják is a rockzenét.   
 
Szerintetek van rá esély, hogy manapság egy fiatal magyar rockzenekar Tankcsapda-kaliberű ismertségre tegyen szert?
 
KG: Megfelelő háttérrel erre bármikor megvan az esély. Mi azon leszünk, hogy ilyen háttér legyünk a jövő Tankcsapdái számára.
 
Célotok között szerepel-e a tehetséggondozás, szeretnétek majd célzottan ilyen jellegű tevékenységet is végezni?
 
KG: Mindenképp! Van kifejezetten tehetséggondozó műsorunk, és a rádió falain kilépve is igyekszünk majd lehetőséget adni a fiatal tehetségeknek is. Nem titok, hogy a rockélet felpezsdítése a célunk, így a koncertéletben is remélem sikerül majd a rockzenekarok javára változtatásokat indítanunk. 
VI: Évente tervezünk Rádió Rock napot, ahol a fiatalok is teret kapnak majd!
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.03.