Egy színes forgatag, amelyben megelevenedik a történelem

Egy színes forgatag, amelyben megelevenedik a történelem

I. Hadfiak Seregszemléje, 09.25., Tata

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány nagy fába vágta a fejszéjét: céljuk, hogy a mai fiatalok számára érdekessé, befogadhatóvá tegyék, elérhető közelségbe hozzák a végvári katonák időszakát, és hogy a kor értékeit élményeken keresztül adják át nekik. A kérdéseinkre Zsolnai Gábor, az Alapítvány kurátora adott választ. 

 


Interjú: Szabó Anna
Fotó:
Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület

Ha egy mondatban kellene összefoglalnia, hogy mivel foglalkozik az alapítvány, az hogyan hangozna?
Egy mondatban nehéz volna összefoglalni; a szabadidő hasznos eltöltése, de persze ennél jóval több. Ha dióhéjban kellene megfogalmaznom, akkor kiemelném a gyermekek, a fiatalok és az ifjú felnőttek felé való törekvéseinket: fejlesztési és nevelési programunk célja egy olyan háló kiépítése, amelyben határon belül és kívül bárhol elérhetőek bajvívó szakkörök. A bajvívás nem csupán testmozgás, ennél jóval több területre hat pozitívan, több területet fejleszt; jótékonyan hat a gyerekek, fiatalok szellemi, mentális fejlődésre, hiszen gyarapítja, elmélyíti a történelmi, művészeti, irodalmi hagyományt, tudást, átadja a magyar kulturális örökséget; mivel csapatjáték, ezért ösztönzőleg hat a szociális készségek fejlesztésére; erősíti a vágyat közösséghez tartozásra. Utóbbi kiemelten fontos most, amikor a legtöbb fiatal sok időt tölt egyedül egy számítógép vagy a mobiltelefon „társaságában”. Nem utolsó sorban pedig kiemeli a család fontosságát; évente több alkalommal szervezünk olyan programot, amelyen a család együtt vehet részt. Ilyenkor a zarándoklat, csatajáték mellett például együtt készülünk, közösen főzünk, eszünk, éneklünk. Ezek igazi családi-közösségi események. Hogy ezek valóban pozitív hatással járnak, jól bizonyítja, hogy a mi egyesületünk, a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület – amely a Történelmi Hadi Akadémia alapító tagozata – által életre hívott bajvívó szakkört 2015-ben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „jó gyakorlatai” közé sorolta.

Mindezt a gyakorlatban hogyan valósítják meg, milyen programokon/rendezvényeken keresztül?
A legfontosabbnak az iskolai bajvívó szakköröket, csoportos foglalkozásokat tartom, hiszen ide jelentkezik a legtöbb gyerek, majd a gyerekeken keresztül megérinti a szülőket is – előbb-utóbb az apukák is szívesen csatlakoznak, a család többi tagja pedig a hétvégi, nyári programokon vesz részt, illetve a nyaranta tartott táborba is sokan családostul jönnek. Jó látni, ahogyan a családok tagjai kapcsolódnak egymáshoz – szülő a gyerekhez és viszont –, és ahogyan több család is évekre szóló kapcsolatot alakít ki. A szünetben Erzsébet-táborokban tartok bajvívó foglalkozásokat az ott nyaraló gyerekeknek. Gyakran hívnak iskolák, hogy tartsak rendhagyó történelemórát, ahol a korabeli bajvívásról beszélek, és katonai hagyományőrzés is szóba kerül. Ennek sikere azonnal mérhető: feszült a figyelem az órán, az előadás alatt, és sok diák akkor csatlakozik egy bajvívó szakkörhöz vagy katonai hagyományőrző egyesülethez. Felnőtteknek szemináriumokat, előadásokat tartunk, a bajvívó szakkörök edzői pedig továbbképzéseken vesznek részt. Felnőttképzés keretében szeretnénk minél több instruktort képezni, akik a Kárpát-medence területén terjesztik tevékenységünket, adják tovább a megszerzett tudást, hiszen folyamatosan szélesedik az igény szakköreinkre: egyre több szülő és pedagógus ismeri föl munkánk jelentőségét, hatékonyságát, és örömmel fogadják, ha a gyermekek ilyen szemléletű nevelést kapnak. Jelenleg 35 helyszínen, heti egy alkalommal, helyszínenként 12-30 gyermek, fiatal veszt részt az Akadémia pártfogásában működő katonai hagyományőrző egyesületek szakkörein, foglalkozásain.

Az Alapítvány melyik konkrét programja szokott a gyerekek kedvence lenni?
A legnépszerűbb események az ostromjátékok, a várjátékok, a járőrszolgálatok, a felvonulások, a zarándoklatok történelmi helyszínekre. Egy adott évfordulóra készülve, történelmi helyszíneken tartunk csatarekonstrukciós drámajátékokat, ahol viseletben, élő zenére, korabeli hangszerkísérettel játsszák újra a gyerekek, fiatalok, felnőttek az adott csatát. Ezek alkalmával elsősorban a végvári vitézek korának megismertetése a célunk. Szemléltetjük a végvári vitézek életét és szokásait, harci eszközeiket, védelmi rendszereiket, elbeszélünk sorsdöntő csatákat, párbajokat, legendás történeteket, felelevenítünk anekdotákat országot formáló hadvezérekről, királyokról, illetve kiemelünk korabeli levelezésekből származó erkölcsi mondanivalókat, a csatajátékok során pedig egy realisztikus küzdelemben való helytállás a cél.

Ezek mellett mivel lehet még felhívni a fiatalok figyelmét az Alapítvány küldetésének fontosságára?
A mai kor technológiai adottságait és felhasználóit, azaz a gyerekeket, fiatalokat figyelembe véve terveink között szerepel egy interaktív honlap és mobilalkalmazás fejlesztése, amely a bajvívás témakörében a honfoglalástól a 20. századig ad pontos képet a bajvívás történetéről, a bajvívás autentikus gyakorlatáról, a harcászati eszközökről, a fegyverekről, a viseletekről, valamint csatarekonstrukciókat is tartalmaz majd. Emellett pedig fontos küldetés, hogy minél több helyen elérhetőek legyenek bajvívó szakkörök, foglalkozások, előadások, hogy minél több iskolába eljussunk rendhagyó történelemórát és bemutatókat tartani, hogy a fiatalok kedvet kapjanak, és csatlakozzanak hozzánk.

Idén először rendezik meg a Hadfiak Seregszemléjét. Milyen eseményre számítson az ide látogató?
Szeptember 25-én a tatai várban kerül megrendezésre az I. Hadfiak Seregeszemléje, aminek a különlegessége, hogy most először mutatkoznak be a katonai hagyományőrző ifjak. Az egész napos családi rendezvény alkalmával szeretnénk bemutatni a fiataloknak a katonai hagyományőrzés jövőjét, az ifjú vitézektől a huszárokon át a honvéd kadétokig.

Meséljen egy kicsit arról, hogy pontosan milyen programok várhatóak a rendezvényen!
Az egész napos rendezvény során rendkívül színes programokkal várjuk a látogatókat, úgy mint hadi és harci bemutatók, csatajáték, hagyományőrző ifjúsági csapatok felvonulása, bemutatkozása. Emellett a korszak kézműveseinek, kisiparosainak mesterségbemutatása, éjszakai fáklyás bajvívás gyerekeknek, történelmi zászlók felvonulása és kiállítása. Délutántól élőzenei koncertekkel is várjuk a látogatókat, az estét a Misztrál együttes koncertje zárja, illetve sötétedés után fényfestés formájában a felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből vetítünk a tatai várra. 

 

További információkért keresd a Történelmi Hadi Akadémia Facebook-oldalát!

(x)

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: