Kettészakadás és újjászületés

Kettészakadás és újjászületés

LAZARVS: dalpremier és interjú!!

Névváltás, vírus, új lemez, metal. Valamint egy dalpremier... de előtte interjú a LAZARVS (korábban: Apey & the Pea) hármasával.
Akik válaszolnak: Áron András Apey” (ének, gitár), Prepelicza Zoltán (basszusgitár, ének), Makai László (dob).

Elkészült a nagylemez. Elégedettek vagytok vele? Miben érzitek a különbséget az előző albumokhoz képest?

Zoli: Teljes mértékben, mindig az új lemez a legizgalmasabb, és ez most sincs másképp. Viszont ez most tényleg egy kicsit újabb és merészebb lett.

Laci: Szerintem az egy örökérvényű aranyköpés, hogy nincs olyan, hogy „kész lemez”, mert addig lehet vele szöszölni, amíg bele nem őszülünk. Mindig lesz egyvalaki a zenekarban, aki picit talán elégedetlenkedik, mint például: „az én részem halkabb a tiédnél”, vagy „ott a pergő még mindig sok”... Ez egy szélmalomharc az egónkkal, de miután ezt egy picit átgondoljuk, engedünk és kompromisszumot kötünk, akkor minden a helyére kerül és kisimul. Erre a lemezre pedig nem merem ráhúzni, hogy a kemény részek még keményebbek lettek, a dallamos részek dallamosabbak, hanem inkább úgy fogalmaznék, elkészítettünk életünk eddigi legsötétebb anyagát – minden szempontból. Stílusirányzatot semmiképp sem szeretnék rá erőltetni, de a thrash metalhoz közel van, ezt majd mindenki eldönti magának.

Az új lemezről mely számok adnak nektek a legtöbbet? Milyen új irányok lesznek az új anyagon?

Apey: A „The Orderés a „Reapingpáros, a kíméletlen „Godslayer. De talán a legmeredekebb ötlet a lemezen szerintem a „From Fleshcímű instrumentális track, ami az utolsó előtti helyet foglalja el a lemezen. Egy pillanat szüleménye volt a számok felvételei közti idősávban, nagyon izgalmas volt létrehozni a semmiből.

Zoli: A „Solar Kingvagy az „I, Emperorblack metalos elemei például. A thrashbe már a HEX-nél is belekóstoltunk egy kicsit, tempójukat tekintve is gyorsabbak többségében, mint az előző lemezek számai.

A lemezborítónál mik voltak az inspirációk, mikor kezdtetek el rajta dolgozni?

Apey: Az eredeti inspirációm a gyerekkori barátom, Nyári Benjámin festménye volt, amit a 30. születésnapomra kaptam tőle ajándékba 2019-ben, így az eredeti mood, ami a frontborítón is látható – a kettészakadás és az újjászületés – innen származik, még jóval a névváltás ötlete előttről. Ezúttal sem volt kérdés, hogy Kókai Barnabással (The Southern Oracle) dolgozzunk együtt, mint eddig minden alkalommal, viszont most szerettem volna én saját magam kitalálni minden apró részletét. Minden számhoz tartozik egy szöveg, annak a hátoldalán egy képrészlet, ami a szövegkönyv teljes képéhez szorosan tartozik, így kirakható a teljes booklet rajza, ami egy lenyűgözően összetett festmény. Szóval ezeket kézzel-lábbal próbáltam Barninak elmutogatni, és őszintén szólva, még továbbra is hihetetlen számomra, hogy ennyire tökéletesen eltalálta azt, amit megálmodtam.

 


LAZARVS - IV

Lemez-előrendelés kezdete: szeptember 1. (érkezés: szeptember 15.)

Hivatalos lemezmegjelenés: szeptember 21. (minden platformon)

Lemezbemutató koncert: október 17. (Barba Negra, Budapest)


 

Korában nyilatkoztátok, hogy az ősszel megjelenő Lazarvs-korongon nehéz lesz klipes számot találni. Ez azóta változott?

Laci: Ez még mai napig dilemma, már ötleteltünk és több dal is szóba jött, de nem született határozott döntés.

Apey: Előbb-utóbb megszüljük, a „Vallhalac. darabnál van egy kollektív megérzésünk, hogy ő lesz a befutó, de ez még változhat.

Egyértelmű, hogy továbbra sem fogtok beállni a sorba és nem lesztek mainstream vonal, de vártok esetleg bármit a névváltoztatás után? Így, egy évvel később, hogy érzitek ezt a döntést, megbékéltek már az emberek a Lazarvsszal?

Zoli: Inkább a külföldi vonalon lesz ez majd érezhető pozitív irányban, remélem… itthon nem annyira számottevő. Már a Budapest Parkos bejelentés után egy hónappal a belföldi turnénkon sem hozta fel senki szerencsére, hogy „Miért? Pedig ő úgy szerette”.

Apey: Igen, sokkal kisebb volt a reakció, mint ahogyan azt elképzeltük, és ez így volt jó.

A zenénk nem hinném, hogy bármikor is mainstream formát öltött volna, így ettől továbbra sem tartunk, annak viszont nagyon örülünk, ha újabb és újabb ember fedez fel minket, vagy ébred rá, hogy élvezi ezt a jellegű zenét.

Mik voltak az eddigi 10 éves pályafutásotok legpozitívabb és legnegatívabb momentumai?

Laci: Negatív hozadéka szerencsére kevés van – mivel ez egy szerelemzenekar, nagyjából az elejétől fogva. Sok mindenen már nem feszülünk, a pozitív hozadékát meg reggelig tudnám sorolni, amiket együtt átéltünk. Ezeket mindenki tudja és ismeri is, és hálás vagyok a sorsnak, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és talán ez a legpozitívabb hozadéka az egésznek.

Zoli: Nagyon sok pozitív dolog volt 11 év alatt, talán amit kiemelnék, az a Fonogram-díj, a Sziget nagyszínpad, vagy az önálló Budapest Parkos buli. Még ezer olyan dolog van, ami nem a színpadon történik, egymás társasága, barátsága. Persze negatív dolgok is történtek, de számomra ezeket felülírják az előbb említettek, és pl. az, hogy együtt zenélhetünk szabadon.

Apey: Mindenek felett áll a barátságunk, a kapcsolatunk, és az, hogy együtt lehessünk. Ez a járvány kifejezetten kinyitotta a szemünket szerintem, hogy mekkora kincs az, amink van, és lehetőleg élvezzük ki minden másodpercét, amíg tudjuk.

Andrásnak mindeközben a negyedik szólólemezének munkálatai is párhuzamosan folytak. Hogy bírtad a dupla tempót a karantén alatt?

Apey: Igen, sajnos a karantén eléggé megnehezítette a dolgomat, mivel időben úgy jöttek ki a dolgok, hogy párhuzamos szinkronban kellett dolgoznom két különböző emberrel: Bánházi Gáborral és Takács Zoltán Jappánnal. Ráadásul hol Messengeren, hol videóhíváson keresztül, ami enyhén szólva megkeseríti a kommunikációt. Emellett eléggé felemésztett a kettő közti ugrálás, és a 0-24-ben történő önmagam hallgatása, elemzése. Ilyenkor általában hibákat keresünk, és aztán javítunk. Nem túl szórakoztató 6 hónapon keresztül sztereóban a saját hibáimat keresni, két teljesen különböző műfajban egy telefonon keresztül, de összességében mindkét lemezzel maximálisan meg vagyok elégedve, gyönyörűek lettek.

Mikorra várható a megjelenés, illetve előtte készültök-e bármi különlegessel a rajongóknak?

Apey: Szeptember végén jelentetjük meg a lemezt, azonban már szeptember elsején elindítjuk az előrendelést, amihez készítünk egy különleges merch-csomagot is, így jóval a megjelenés előtt már meg lehet kaparintani a lemezt.

Október 17-én lesz a lemezbemutatótok a Barba Negrában, mire számíthatunk nagyjából? Illetve az elmaradt koncertek pótlására milyen lehetőségeitek vannak?

Zoli: Eljátsszuk a teljes lemezt, az elejétől a végéig, meg persze a kihagyhatatlan slágereket. A legtöbb buli sajnos nem lesz bepótolva, maximum jövő nyáron. Az elmaradt A38 hajós koncertünket átraktuk 2021. január 29-ére.

Apey: 90 percnyi kín. Nagyon izgatottan várjuk azt az estét, illetve hogy végre játszhassuk ezeket a számokat élőben is, meg úgy általában játszhassunk újra élőben.

 

MOST PEDIG JÖJJÖN A LEGÚJABB LAZARVS-DAL: A VALHALLA!

A főképet készítette: Tábori Ádám

Jegyvásárlás