London Stone Music Pub

London Stone Music Pub

Élőzenés angol pub a Kertész utcában.

A Wesselényi utcai London Stone Pub a bulinegyed legkedveltebb angol sörözőjévé nőtte ki magát. Február 12-én a Kertész utca 3-ban nyílik meg testvérüzlete, a London Stone Music Pub, mely az angol sörkínálat mellett zenével és koncertekkel is várja vendégeit. A részletekről a tulajdonos, Bugyinszki György mesélt nekünk.
 
Hogyan született meg a London Stone Music Pub ötlete?
 
A London Stone Pubot két éve nyitottuk meg, és mára már annyi törzsvendégünk lett, hogy úgy láttuk, igény lenne egy kicsit nagyobb helyre - ugyancsak az angol pubok mintájára - ahol zenés esteket is tarthatnánk. Lesznek DJ-k, élőzenés koncertek, illetve tematikus brit estek is régi beat- és indie zenékkel. Nem csak nevünkben leszünk angol söröző, hanem felhozatalban és az italkínálatban is. Száz-százhúsz féle üveges sörünk lesz, melyek túlnyomó többsége angol, de akad a kínálatban belga és német is. Külön megemlíteném a Fourpure nevezetű márkát, ami Magyarországon most kerül bevezetésre, a Wesselényi utcai boltban már áruljuk a dobozos verzióját, a csapolt változata pedig a Music Pubban debütál.
 
A töményitalok közül van olyan, amit kiemelnél?
 
Itt is a prémium kategóriát szeretnénk képviselni, whiskyk, rumok, pálinkák és eredeti angol kézműves ginek is lesznek a választékban.
 
Ki az elsődleges a célközönségetek? A magyar vagy a külföldi vendégek?
 
Elsősorban a hazai vendégeket szeretnénk megszólítani, velük szeretnénk megismertetni az angol sörkultúrát. Ami a korosztályt illeti, a London Stone Pubban a fiatal egyetemistáktól az ötvenesekig meglehetősen széles a vendégek skálája. A Music Pub elsősorban a 30-40-es korosztálynak szól, akik szeretnek jó zenére iszogatni, kicsit táncolni, a hasonló helyekből pedig nem túl nagy a felhozatal.
 
Ha azt hallod, „angol sör”, mi jut eszedbe elsőként?
 
Először is a felsőerjesztésű sörök, az ale-ek, a fekete sörök, avagy stoutok, illetve az ipa, ami egy nagyon tipikus angol sörfajta.
 
Mind az Iron Maiden, mind a Motörhead hivatalos sörét forgalmazzátok. Kóstoltad már a Troopert és a Bastardsot?
 
Természetesen, ez szakmai kötelesség. A Trooper esetében egy nagyon csúcsminőségű ale-ről van szó, ahol nagyon hosszú ideig kísérleteztek az ízvilággal, mire azt mondták, hogy ez legyen az Iron Maiden hivatalos söre. A Robinsons nevezetű cég, aki a Troopert főzi, már több sörrel van jelen a magyar piacon, ezeket is forgalmazzuk. A Bastardstól annyira nem voltam elájulva, de hozzátenném, hogy nem különösebben szeretem a lager söröket. Mások szerint kifogástalan. Egyébként a Motörheadnek van hivatalos whiskyje is, amit ugyancsak árulunk. És persze motörheades ciderünk is van, tehát a zenekar szép kollekciót tudhat, pontosabban tudhatott magának.
 
És ha már cider: van különbség a francia és az angol cider között?
 
A francia cidereket nem nagyon ismerem, amennyire tudom, édeskésebbek és alkoholtartalmukat tekintve könnyedebbek, mint az angol verziók. Az utóbbiak mind ízvilágukban, mint alkoholtartalmukban erőteljesebbek és nem jellemző az édesség rájuk.