„Másnapra elmúlik”

„Másnapra elmúlik”

Interjú Kalmár “Big Daddy” Lacával

„Mondhatni alapító tagja”– ahogyan ő fogalmaz – a Ganxsta Zollee és a Kartelnek Kalmár „Big Daddy” Laca. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy íróként sem elhanyagolható a munkássága, valamint az ő tollából származnak többek között a Hooligans „Kánaán” című albumának szövegei is. Habár a szeptember 27-i Budapest Park-os Kartel-show az ő 50. születésnapjára van kihegyezve, őt sokkal kevésbé izgatja a jubileum, mint minket. Az 50 évről, szövegekről, tervekről, a Kartelről, a Tequilavérről és másról.
 
 
Emlékszel az első szövegre, amit megírtál? Te személy szerint látsz valamilyen fejlődést a szövegeiden? Miből tud mindig újat meríteni, inspirálódni az ember egy hosszú pályafutás során?
 
Bevallom őszintén, nem nagyon. Arra tisztán emlékszem, hogy már dühített, hogy a Zoli mindig retek szövegeket osztott ki nekem a megírt dalokban. Szerettem volna a saját gondolataimat megosztani és elkezdtem írogatni. Időrendben nem tudom pontosan, hogy a Vato Loco szövegem volt előbb, vagy az, hogy a Hooligansnek megírtam a teljes Kánaán albumát. Körülbelül egy időben készültek, azt hiszem. Sokan nem is tudják, hogy a „Tartson örökké” vagy a „Vér nem válik vízzé” az én szövegeim.
 
 
A szövegeken annyi változást (fejlődést) látok, hogy a legfontosabb dolog a mögöttes tartalom lett, nem pedig a vulgarítás! Bár mindig is jellemző volt, hogy a Kartel szövegekben lehetett olvasni a sorok között, de nagyon sokan azt hitték, minél több trágár szó van benne, annál menőbb. Most is van benne csúnya szó, mert ezt kívánja a stílus, de nem a legfontosabb, a mondanivaló a lényeg. Mindig azt szoktam mondani, hogy a szövegtémák az utcán hevernek. Ahogy öregszik az ember, úgy lát másként dolgokat mind a munkájában, a híradóban és a nagybetűs Életben, és így le is tudja írni rímbe szedve, gyönyörű szépen, ügyesen, aztán a nagyérdemű pedig vagy megkajálja, vagy megy a süllyesztőbe a nóta!
 
 
Újra kiadásra került a 2007-es Tequilavér című, Le Renarddal, azaz Szántai Zsolttal közös könyved  –  amelyről leszögeztétek, hogy nem életrajzi könyv. Várható tőled ugyanakkor életrajzi könyv? Elvégre az 50. év olyan mérföldkő az ember életében, amely tökéletes alkalom lenne.
 
Igen, úgy gondoltam, hogy egy kicsit felfrissítem és átpofozom a könyvet, hogy az 50-re ki tudjuk adni megint. Régebben volt róla szó, hogy legyen ennek folytatása, de valahogy nem tudtam magam rávenni. Életrajzi könyvön pedig egyáltalán nem gondolkodom, mert tart még az életem (remélem még egy jó darabig), és azt, hogy eddig mi történt, mi a túrónak leírni. Lehet, hogy az 50 mérföldkő, de kinek?! Engem nem érdekel! Egyáltalán nem érzek mást, mint a 30-nál és a 40-nél. Ugyanaz, szülinap és ennyi! Másnapra elmúlik…
 
Mi újság a Kartel háza táján?
 
Minden király a Kartel háza táján, rengeteget dolgozunk, turnézunk, óriási terveink vannak a jövőre 20. évfordulóját ünneplő Helldorado albummal, és természetesen csinálunk egy 3 nagy állomásból álló turnét is vele, úgy, ahogy azt a Jégre teszlek-kel csináltunk. Bikabomba lesz!
 
 
Volt-e olyan, hogy belefásultál a Kartelbe? Elvégre az 1995-ös indulás óta oszlopos tag vagy.
 
1995 óta egy percre sem szálltam ki a zenekarból, tényleg azt lehet mondani, hogy a Zolival együtt alapító tag vagyok. Szerintem minden zenekarban van olyan, hogy a tagok egy kicsit megreccsennek a turnézástól és a monotonitástól. Nem mondom, hogy nekem nem voltak hullámvölgyeim, de szerencsére túllendültem rajtuk, elsősorban azzal, hogy felfrissítettük magunk körül a dolgokat és új tervekkel álltunk elő! Például most, hogy kiegészültünk Loryval és a Zoli is tökre ráncba szedte magát, így nagyon jó együtt dolgozni, nagyon inspiráljuk egymást jobbnál jobb ötletekkel és a színpadon is elképesztő jó a hangulat!
 
Idén először és utoljára játszik majd a zenekar a Budapest Parkban szeptember 27-én, ráadásul az egyik záró napon, továbbá a koncert a te 50. születésnapod ünneplése is lesz egyben. Nem mintha amúgy félni kéne attól, hogy nem lesznek elegen... Mitől lesz ez a te szülinapod és nem egy „szimpla” Kartel-buli?
 
Érdekes, mert először az volt a terv, hogy csinálunk egy „Rap Allstars" bulit vendégekkel, és lesz a plakáton egy apró betűs rész, hogy „bigdaddy50”. Erre az lett, hogy az én szülinapomra van kihegyezve a buli! Nem! Én továbbra is azt mondom, hogy a meghívott vendégekkel együtt lesz egy irgalmatlan jó Rap Allstars buli, aminek keretein belül lesz egy szülinapi rész, ahol elvileg lesz egy KGB blokk Kontorral és Szöszövel együtt. Lesz egy összeállítás azokból a nótákból, amikben elég erősen szerepeltem, aztán ennyi! Szóval ne az én szülinapomra hegyezzen mindenki, mert nemcsak az lesz ennek a koncertnek az apropója! Amúgy se szeretem magam ünnepeltetni. Lesz*rom!