„Mi végig bírtuk, amit csináltunk.”

„Mi végig bírtuk, amit csináltunk.”

Az Óriás 10 éve Jön… Május 7-én élőben az Akváriumban. Egyedi Péter mesélt a múltról és a közeledő új korszakról.

A nagy sikerű debütalbum, a Jön. után azért történtek dolgok veletek. 
 
Ja, igyekeztünk folyamatosan jó dolgokat csinálni. Nyugodt lelkiismerettel kimondható, hogy a zenekar eddigi 10 éves munkássága során mindig azt csinálta, amihez kedve volt, vagy amit szeretett volna csinálni. Tök jó érzés visszagondolni az elmúlt 10 évre. Mindig megvolt az a pár száz fős klubközönség, akik folyamatosan érdeklődtek a zenekar iránt. 
 
Voltak itt dupla klippremierek is, szóval nem apróztátok el. 
 
Kreatív energiákból mindig volt bőven. A zenekarozásnak az egy tök jó nem zenei része, amikor azon agyalsz a zenekaroddal és a téged körülvevő emberekkel, hogy még mi az, ami kiegészíti és passzol ahhoz a dologhoz, amit képviselsz. És ehhez hozzátartozik egy csomó minden. Az arculattól kezdve a videoklipeken át minden. Az első klip, a Fát dönteni is egy kommunális baráti összefogás eredménye, de azóta is gyakorlatilag az összes hozzánk kapcsolódó kreatív ötlet ilyen tőből fakad. Említhetném a Csomagolj Óriást! lemezelőrendelési akciót, a promó videóinkat vagy akár feldolgozásainkat is. 
 
Volt, amikor össze is hoztatok egy csomó zenész arcot. 
 
Az egy öt számos élő stúdiókoncert volt, Live at SSR. Az is úgy adta magát. Hogy csináljunk valamit, ami se nem koncert, se nem stúdiófelvétel, hanem valahol a kettő között. És hívjunk vendégeket. Akkor már jó pár éve összebarátkoztunk a 30Y-al és nagyon jó hatással voltunk egymásra. Sokat koncerteztünk együtt, és aztán azt vettük észre, hogy azon túl is sok időt töltünk együtt. Én egyébként is sokat járok Pécsre, és ez barátsággá erősödött. Szóval hívtuk a Beck Zolit meg az Ádit, és jöttek. A Papp Szabival is régóta ismerjük egymást, és mikor megszületett a Mindenki írja című dal, akkor nekem már az volt a fejemben, hogy azt ő énekli. Ő erre egyből igent is mondott, és erre a session-re is örömmel jött. Még jött Szepesi Matyi is a Konyhából, meg elhívtuk Bátor Gergőt, aki régi Annabarbis cimboránk. Ez egy tök jó egész nap volt, mondhatni szuper. ráadásul a zenekar is nagyon jó formában volt és nagyon jól összeállt az az anyag. Nagyon büszke vagyok rá. 
 
Lehet, hogy ők is feltűnnek majd a jubileumi bulin? 
 
Hogy kik lesznek az extra vendégek, az egyelőre maradjon titok. De olyan zenészeket hívtunk, akikkel együtt töltöttük az elmúlt éveket. Számunkra fontos embereket, akik ráadásul barátok is. De a fő hangsúly most a koncert kronológikus felépítésén lesz. Elindulunk 2006-ból, és megérkezünk a mába. A zenekar összes felállása a színpadra áll. Az első időszakban Laci (IHM) dobolt, aztán visszatért pár évvel később, de már billyentyűsként. Őt követte Menyhei Ádám billentyűn (The Qualitons, Kamikaze Scottsmen), egy nagyon tehetséges szuperbillentyűs. Az összes korszak legfontosabb dalai megszólalnak majd. Lesz egy-két akusztikus dal is, valamint megszólaltatjuk a számunkra legfontosabb feldolgozásokat is. Szóval egy élő „best of”-ot raktunk össze, a saját ízlésünk szerint. Már nagyon készülünk rá! Egyébként az is egy jó apropója a koncertnek, hogy egy új időszak is kezdődik a zenekar életében. Az utóbbi másfél év csendje pont azért állt be, mert újra visszamentünk a próbaterembe új dolgokkal foglalkozni. Kevesebbet játszottunk, mert új nagylemezt írunk, ami várhatóan ősszel kerül megjelenésre. 
 
Akkor ez az eredetileg bejelentett tavaszhoz képest csúszik egy kicsit. 
 
A legjobb értelemben csúszik a dolog, mert annyira élvezzük az ezzel való babrálást, hogy már hónapok óta ezzel foglalkozunk. Jobban átgondolt dolog lesz ez. Sokféle demót csináltunk. Ez egy új időszak megnyitása lesz. A szülinapi zsúrral lezárjuk a zenekar első 10 évét és utána nyáron már bele is merülünk az új cucc felvételeibe. Szeretném ezt a két korszakot mindenképp elhatárolni egymástól. A koncert kerek másfél órás lesz, de a jövő előrevetítése nélkül. 
 
Annyival másabb a kettő? Másabb dolgok foglalkoztatnak az új anyagon? 
 
Ne úgy képzeld, hogy techno vagy hiphop anyaggal jövünk. Azt már elég sokan elmondták már a zenekarozással kapcsolatban, hogy sokban hasonlít a párkapcsolatokhoz. A párkapcsolatok is ahogy alakulnak, az emberek változnak benne. És másképp állnak dolgokhoz, egymáshoz, a világhoz. Kicsit lenyugszanak vagy felpörögnek. Mi is kezdünk felnőni, és talán ez a vezérszála az új Óriás-cuccnak. A számunkra legizgalmasabb módon szeretnénk tovább feszegetni a saját határainkat. A külvilág számára mindig is egy tökös rockzenekar voltunk, ami bitang jól megszólal, dögös és energikus. Ami ebben jó, azt hagyjuk, de ami rutinszerű, azt szeretnénk felbontani. Kicsit elrugaszkodottabb lesz az eddigieknél, az biztos. Sokkal kísérletezősebb, sokkal nyitottabb, gondolkodósabb, de ugyanakkor ugyanolyan értékeket magában hurcoló lesz. 
 
A szülinapi buli akkor nem akasztja meg a munkálatokat?
 
A jubileumi koncert egy szuper apropó, hogy kicsit kiszakadjunk a lemezmunkálatokból, és ne kizárólag azzal foglalkozzunk. Jó érzés most kicsit a múltba merülni. nagyon jó érzés az egész, hogy készülünk egy ilyen közös ünneplésre. Aztán utána elfújjuk majd a gyertyát, és...
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.03.