„Mindenkinek beleszólása van mindenbe, és szerencsére ez flottul működik nálunk”

„Mindenkinek beleszólása van mindenbe, és szerencsére ez flottul működik nálunk”

Interjú az EVOLETTE zenekarral

A viszonylag frissen alakult budapesti kvartett zúzós alapokon nyugvó populáris dallamokkal operáló modern metalja üde színfoltja lehet a főváros lüktetésének, amit most új videóklipjükkel be is bizonyítanak.
 
Az EVOLETTE zenekarral beszélgettünk.
Császár Gergő
 
Milyen motivációk mentén alakultatok?
Robi és Gaben már korábban is együtt zenéltek, Viktort 2018-ban keresték meg, hogy lenne-e kedve egy új zenekarhoz. Márk és Bandi nem sokkal később csatlakoztak, Márk egy ismerős ajánlása révén, Bandi pedig Viktorral zenélt gyerekkoruk óta. A cél az volt, hogy metalzenét ötvözzünk popos, néhol R&B-s énekkel. Elég színes a zenei paletta, ami inspirál minket. Az ERRA-s progresszív riffektől kezdve a blinkes vokálokon át, a peripherys breakekkel bezárólag.
 
Mennyire szeretnétek konkretizálni a hangzásotokat?
Stílusunkat tekintve a pop és metal szegmensén mozgunk, de közel áll hozzánk a post-rockos ambient vonal is. A dallamosabb énektémákat keményebb hangzású gitárjátékkal ötvözzük, néhol pedig elektronikával színezzük, ezzel is adva egy kis új ízt a hangzásnak.
 
Mi volt számotokra a legnagyobb hatású idei lemez?
Itt egyöntetűen a Bring Me The Horizon – Amo lemezét tudnánk kiemelni. A kezdetek óta követjük a zenekart, és bár sokan azt mondják, hogy a kezdetekhez képest mennyire langyos lett, mi nagyon bírjuk az állandó megújulásukat.
Mit gondoltok azokról, akik szerint a keményebb műfajokat megszégyenítik a populárisabb elemek beemelése?
Azt gondoljuk, hogy ezek teljesen szubjektív kérdések. Ki mit szeret… Nálunk hatalmas szerepe van a popnak, mert mindannyian szeretjük az éneklős, feelinges elemeket.
 
Mit gondoltok a magyar rock/metal színtérről így 2019-ben?
Az elmúlt pár évben azt vettük észre, hogy több metalzenekar is nagyot lépett előre és rengetegen vannak a koncertjeiken. Ez nagyon pozitív dolog, örülni kell egymás sikereinek, főleg, hogy mondhatni, közös siker, mivel egyre többen nyitottak a metalra.
 
Hogy zajlik nálatok a dalszerzés, hangszerelés?
Többnyire Robi és/vagy Gaben elkezdenek gitáron írni egy témát, bedobják a közösbe, és ha mindenkinek tetszik a kezdemény, egész napos sessionök alatt összerakjuk a teremben a teljes dalt. A körülbelüli szerkezet után Bandi elektromos dobbal feljátssza a mankódobot, melyet akkor véglegesítünk, amikor a dal megkapta végső formáját. Az énekdallammal Márk dolgozik és Viktor segít be neki. Amint kész az instrumental és az énekdallam, a skiccelt szöveg helyett Márk és Viktor megírja a végleges szöveget. Ebbe természetesen minimum 1-1 szófoszlánnyal mindenki más is besegít. Ha minden késznek tűnik, letisztítjuk a sávokat, hogy „stúdiókész” állapotban legyen, majd mehet rá a sampler (vonósok, kórusok, zongora, egyéb effektek). Lesarkítva ez nálunk a metódus. Mindenkinek beleszólása van mindenbe, és szerencsére ez flottul működik nálunk.
 
Mit kell tudni a nemrég megjelent ESŐ c. dalról, hogyan készült klip?
A dalhoz tartozó klipet Kecskeméten forgattuk. Az Eső, valamint maga a klip egy körforgásról szól. Arról, hogy miként befolyásolhat a múlt és miért nem tudjuk elengedni. Hogy hogyan esünk vissza ugyanabba az állapotba, melyből már réges-rég próbálunk kiszakadni.
 
Jövőbeli tervek?
Legfőbb tervünk és célunk, hogy 2020 első felében kiadjuk első nagylemezünket, amin jelenleg is folyamatosan dolgozunk. A megjelenést követően szeretnénk egy magyarországi klubturnét szervezni és minél több emberhez eljuttatni a zenénket.
 
Hol lehet találkozni veletek legközelebb élőben?
Erről korai lenne még beszélni, amint kész a lemez és minden ezzel kapcsolatos feladat, a Facebook- és az Instagram-oldalon kommunikálni fogjuk a turné állomásait. Úgyhogy kövessetek minket, hogy ne maradjatok le!
 
EVOLETTE
Táborosi Márk – ének 
Balogh András – dob 
Deac Róbert – gitár 
Dombi Viktor – basszusgitár  
Nagy Gábor – gitár