„Mindenkinek van egy völgyélménye”

„Mindenkinek van egy völgyélménye”

interjú Oszkó-Jakab Natáliával

Fotó: Sadaweb.hu
 
2020-ban hazánk egyik legszínesebb fesztiválja, a Művészetek Völgye 30 éves lesz.
 
A kerek jubileumra a fesztivál egy sereg meglepetéssel készül: megidézik a fesztiválozók legkedvesebb programjait, új, állandó helyszínnel gazdagodik Kapolcs, és olyan, szintén évfordulót ünneplő zenekarok is fellépnek, mint a Hiperkarma vagy az Erik Sumo Band.
 
Az évforduló kapcsán Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye főszervezőjével beszélgettünk.
Nagy Kátya
 
 
Jövőre 30 éves lesz a Művészetek Völgye. Mire vagy eddig a legbüszkébb?
1989-ben Márta István ötlete alapján indult a Művészetek Völgye, akkor abszolút úttörőként. Fantasztikus, amit létrehoztak az alapítók, hogy egy fesztivál egyszerre tud nagyszabású és családias lenni, hagyományőrző és újító, helyi és országos, és csodálatos, hogy minden egyes elemével fontos értékeket képvisel 1989 óta. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a részese lehetek mindennek, hogy vihetem tovább ezeket az alapgondolatokat és hogy csapatommal új lendületet tudtunk adni a fesztiválnak. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb szakemberek tudása mellett a szíve is ebben a projektben van és hogy valami olyasmit csinálunk közösen, ami sok-sok ember számára szebbé teszi, ha nem is a világot, de 10 napját a nyárnak mindenképpen. Büszke vagyok, amikor teltházasak a színházi vagy az újcirkuszi előadások, vagy amikor több ezres közönség gyűlik össze a Panoráma Színpadnál egy olyan előadó koncertjén, akit pár éve a lelkes, tehetséges induló zenekarok között láttunk. Büszke vagyok, amikor látom a fellépők csillogó szemeit és büszke vagyok a látogatókra, mert náluk nyitottabb és jobb fej közösséget elképzelni sem tudok.
 
Ahogy vége lett az idei évnek, már elkezdtétek izzítani a közönséget a jubileumi évre. Hogyan ünnepeltek majd?
Gőzerővel készülünk a 30. jubileumra. A programterv nagyjából összeállt, továbbhaladunk a fesztiválzöldítési folyamatunkkal, és szeretnénk tiszteletünket kifejezni a fesztivál alapítóinak kiemelt Völgy30 események szervezésével. A Művészetek Völgyében az elmúlt években a hazai kulturális élet szinte minden tagja megfordult. Az is a mottónk, hogy „mindenkinek van egy völgyélménye”, és ez nemcsak a látogatókra vonatkozik, hanem a fellépőkre, előadókra egyaránt. Az egyik tervünk, hogy a fesztivál minden évéből megidézünk egy különleges programot. Így tér majd vissza például a Mandel Quartett 1989-ből vagy a népszerű Hello Wood-os csigainstalláció 2011-ből. A Művészetek Völgye egy ikonikus helyszínét, a taliándörögdi Klastromot is szeretnénk újra bevonni a körforgásba, ezúttal fiatal fényművészek megihletőjeként és festővásznaként szerepel majd. A többi egyelőre meglepetés.
 
Minden évben kerülnek fel új helyszínek a Völgy térképére. Jövőre is várhatunk újakat?
2020-ban egy régóta tervezett nagyszabású projektet szeretnénk bemutatni. A kapolcsi kastély és az előtte lévő tér felújításával egy teljesen új helyszínt alakítunk ki, ami nemcsak a fesztivál ideje alatt, de azután egész évben kulturális programok otthona lesz.
 
Tavaly vezettétek be az újrapoharakat. Hogyan láttátok, mennyire fogékony a közönség az ilyen zöld törekvésekre?
A zöld gondolkodás itt eleve adott, hisz nem épített a környezetünk, három gyönyörű település, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarai, telkei, épületei, közösségi terei azok, amik a Művészetek Völgye tíz napja alatt átalakulnak fesztiválhelyszínekké és díszletekké. A Völgy kezdetektől fogva zöld fesztivál, és a Völgylakók környezetvédelemre, társadalmi kérdésekre nagyon érzékeny közösség. Kiemelten foglalkozunk minden évben a fenntarthatósággal, előadásokat, beszélgetéseket, workshopokat, interaktív játékokat szervezünk, olyan szervezetek segítségével tanulhatunk és tájékozódhatunk, mint a Zöldövezet, a WWF, a Zöld Zugoly, a Vadonleső Program, a Jane Goodall Intézet vagy a Bakony-Balaton Geopark.
 
Néhány éve a könnyűzene is hangsúlyos szerepet kap a programban. Jövőre kiket várhatunk?
A könnyűzene mindig is jelen volt, csak kisebb helyszíneken, udvarokban. Amikor egyes koncertek alatt szó szerint kirúgtuk a házak oldalát, úgy éreztük, ideje egy nagyobb helyszínt is keresnünk. A fesztivál könnyűzenei nagyszínpada egy kapolcsi legelőn áll, a fesztiválozók Panoráma Színpadnak nevezték el. A programja még nem nyilvános, de az biztos, hogy olyan jubiláló zenekarokkal is együtt ünneplünk majd, mint a Hiperkarma, az Erik Sumo Band vagy az Ivan and the Parazol.
 
Ha már a 30.... Mikor és milyen volt a legelső Völgy-élményed?
Az első emlékem gyerekkori, az homályosabb, de megmaradt a vásári forgatag hangulata. 2011-ben dolgozóként visszatérve már minden rétegét ki tudtam próbálni a fesztiválnak. Sátraztam a Palya-udvarban, részt vettem Snétberger-koncerten, majd hajnalig folkkocsmáztam a mai Hagyományok Háza Folkudvar helyszínén. Imádtam és imádom a mai napig.