Mr Rockabilly visszatér!

Mr Rockabilly visszatér!

Interjú Egri Péterrel

Egri Péternek és a Mystery Gangnek kétségkívül hazánk rockabilly királyainak csarnokában a helye. A frontember nemrég megnyerte a Los Angeles-i Music Awards legjobb countrydalának járó díjat „Baby That’s What I Like” című számával (amit a KEXP rádió jelölt), és ezáltal két hónapot tölthetett a R&R hazájában, Amerikában, ezzel gyakorlatilag megalapozva karrierjét az Egyesült Államokban. Most Mr Rockabilly visszatért, hogy első fővárosi koncertjén, január 19-én a Muzikumban megmutassa, miért is ő a rockabilly hazai királya.
 
 
Milyen helyeken és kikkel játszottál együtt az USA-ban?
 
Jó néhány gyerekkori kedvencemmel összehozott a sors. Izgultam is az első találkozásokkor, de nemcsak méltó társsá tudtam nőni mellettük, hanem sokszor már én irányítottam a bandát, akár a Mercury 5 nevű formációval léptem fel, akár a Rayford Brothersszel, akikkel lemezt is készítettem. Ez kicsit megerősítette a saját magamba vetett hitemet, hogy igenis, egy magyar fiú is tudhat úgy teljesíteni, mint egy amerikai. Amikor első osztályos voltam a gimnáziumban, akkor mutatták be a Cry Baby című filmet. Johnny Depp volt a főszereplője, és a gimnazista lányoknál elért sikereim nagyrészt arra épültek, hogy abban az időben pont úgy néztem ki, mint Johnny Depp a filmben. A film zenéjét viszont nem Johnny Depp írta és énekelte, hanem egy bizonyos James Intveld. Vele többször is koncertezhettem, sokat beszélgettünk, elmondtam neki, hogy ő az egyik gyerekkori példaképem. Aztán játszottam Larry Collinsszal, aki a legendás The Collins Kidsben lépett fel a nővérével az 50-es években még gyerekként. Megbeszéltem vele, hogy eredetiben hogy van a Hoy Hoy Hoy, A-ban, vagy G-ben. Ezek az emlékek egy életre szólnak. Szóval fantasztikus volt, még most is a hatása alatt vagyok!
 
Mennyivel másabb a könnyűzenei kultúra kint, mint itthon?
 
Pont az ott tartózkodásom alatt volt a kaliforniai tűzvész. Létrejött egy koncertsorozat a tűzkárok enyhítésére. Erről készült egy zenés dokumentumfilm is, egy nagy koncerttel egybekötve, amire engem is meghívtak. Úgy hívtak kint, hogy „European Sensation” illetve „Mr. Rockabilly”. Az utóbbi titulust Lil’ Moe-tól, korunk egyik legnagyobb rockabilly-énekesétől kaptam. Amikor felkonferáltak, kicsit furcsállták, hogy mit akar ez az európai itt a sok amerikai tűzoltó és fellépő között, mi közöm nekem az ő tüzükhöz. De a koncertem előtt elmondtam nekik, és ez a dokumentumfilmbe is bekerült, hogy 1956-ban forradalom és szabadságharc volt Magyarországon, és akkor az amerikai kormány és különösen Kalifornia állam nagyon sokat segített a nemzetemnek, beleértve a családomat is. Kennedy elnök beszédének köszönhettük, hogy a nagyapámat és a testvérét, akiket 56-ban letartóztattak, nem ítélték halálra, így 1963-ban kiszabadulhattak. Azért jöttem, hogy ebből a sok jóból most valamit visszaadjak. Az All I Can Do is Cry című dalt énekeltem elsőként, de még bele sem kezdtem, már állva tapsoltak. Az egész olyan volt, mint egy film.
 
 
A közeljövőben készülsz valami új zenei anyaggal?
 
Nagyon sok távlati tervem van Amerikában, pláne, hogy a napokban meghívást kaptam a világ legnagyobb rockabilly eseményére, a Viva Las Vegas elnevezésű fesztiválra, amely immár 22. éve a legrangosabb eseménye a műfajnak, valamint lehetőséget kaptam lemezfelvételre a legendás Sun Stúdióba, ahol annak idején Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins és más hasonló világsztárok indították el pályafutásukat, úgyhogy Kalifornia után Las Vegas, majd Memphis Tennessee az irány. Hamarosan új zenei anyaggal készülök, amelyről nemsokára további részleteket is megosztok a közönséggel.
 
 
Mire számíthatunk a január 19-én a Muzikumban?
 
Az est folyamán vendégzenekarként bemutatkozik egy friss rockabilly formáció, a King Cat Rhythm. Ezt követi a tavaly megalakult dob nélküli autentikus rockabilly világot idéző Egri Péter és a Memphis Moon’55, és az est fénypontjaként Egri Péter és a Mystery Gang eksztatikus transz jungle rockabilly műsorral áll színpadra, mondhatni a két felállás zenei világa egyre komolyabb egységet alkot. Let’s go boppin’!
 
Császár Gergő

Jegyvásárlás