New Orleans Funk

New Orleans Funk

Jambalaya lemezbemutató április 27-én a Muzikumban

A Jambalaya – amellett, hogy egy érdekes egytálétel –, hazánk első számú New Orleans-i zenét játszó zenekara. 2005 óta nyomják az amerikai ihletésű, XXI. századi modern felfogású muzsikákat, idén pedig érkezik a „Whatever Happens” című hetedik albumuk!

A lemezbemutató buli április 27-én lesz a Muzikumban, ahol Little G Weevillel kiegészülve veszik majd be a színpadot. Nemes Zoltán frontemberrel beszélgettünk az új albumról, az áprilisi lemezbemutatóról, New Orleansról, és persze arról a bizonyos ételről.

Milyen lett az album?

Stílusát tekintve talán leginkább „New Orleans Funk” lemeznek mondanám, bár van egy kakukktojás dal is, amit a kisfiamnak írtam, és inkább Tom Waits, vagy Randy Newman világára emlékeztet. Valamennyi szám a saját szerzeményünk. A lemezfelvétel idejére – mondhatom – kiegészültünk egy hetedik taggal is, Vastag Gábor „Vasti” barátom személyében, aki hangmérnökként, producerként és vendégként is szerepel az új anyagon. Little G Weevil-höz szintén ezeréves barátság fűz, vele egy duettet adunk elő, amit egy nagy kedvenc budapesti szórakozóhelyünkről írtunk közösen. Vasti javaslatára a lemezfelvételek közben egy – addig lényegében – instrumentális dalunkhoz nagy hirtelen találtunk egy kiváló freestyle előadót, MC Guachót. A „Woodoo Funk Groove & Caribbean” című dalban ő tolja spanyol nyelven. Igazán izgalmas világzenei funkmuzsika kerekedett belőle. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a zenészség „bevállalását” anno, húszévesen Szabó Tamás barátomnak nagyban köszönhetem. Három dalban is játszik a lemezen, szájharmonikán és egy nagyon izgalmas ritka hangszeren, amit harmonettának hívnak. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a lányok, Kabelács Rita, Monori Gabi és Pintér Mónika végtelenül sokat tettek hozzá a dalok vokális megszólalásához. A lányokkal kiegészülve egyébként máskor is játszottunk és tervezünk is játszani a jövőben. Rengeteg sztori kötődik az anyag elkészülésének időszakához, ami tapasztalatom szerint mindig nagyon jó előjel. A lemez megjelenésének hivatalos időpontja április 25. lesz.
 
Mire számíthatunk az áprilisi koncerten?
 
Szinte az összes új dal hallható lesz a lemezbemutatón, már csak ezért is érdemes ellátogatni a koncertre. Persze ezek mellett pár jellemzően fontos dal szintén hallható lesz a korábbi repertoárunkból, illetve készülünk meglepetéssel is. Little G, Szabó Tamás, Vastag Gábor „Vasti”, Monori Gabi és Pintér Mónika mind az est vendégei lesznek. Extra erőbedobással készülünk, hogy a lemezhez méltó bemutató koncertet tudjunk adni a közönségünknek.
 
Jártatok már New Orleansban?
 
Olyan megtisztelő szerencsében volt részem, hogy pár évvel ezelőtt játszhattam New Orleansban – pont Little G meghívására – egy közös amerikai turné egyik állomásaként. A turné végeztével visszamentem turistáskodni is New Orleansba. Ezek az élmények egyébként meghatározóan inspirálták az új lemezanyagot. Barátságok is kötődtek és rengeteg zenei és egyéb kaland tette maradandóvá az ottlétemet. New Orleansban mindenki a zenéért van. Bizonyos szempontból olyan volt számomra, mintha hazaérkeztem volna egy hosszú út után, és ezt az utcán szembejövőkkel egy pillantásból megéreztük egymás tekintetéből is. Egymást érik a klubok és fesztiválok. Nagy zenei példaképemmel, Jon Clearyvel is több alkalommal volt szerencsém személyesen találkozni a koncertjei alkalmával.
 
 
Hol játszanátok szívesen a nagyvilágban?
 
A fentiek alapján talán nem lehet kérdés New Orleans, de erre a muzsikára szerencsére nagy igényt látunk sokfelé Európán belül is, vagy a világ akármelyik egyéb részén. Ezekkel a helyekkel kell egymást megtalálnunk. Nem véletlen ezért az sem, hogy angol nyelvű lemezzel rukkoltunk elő. Rengeteg csodálatos hely létezik a világon, ez a lemez mérföldkő számunkra, örülünk, ha minél több helyre, minél több emberhez eljuthatunk a szűkebb rétegzenei műfaj adta korlátok ellenére is.
 
Na és kivel?
 
Nagyon büszke vagyok arra, hogy a zenekar rengeteg előadóval dolgozott már együtt az évek során, magyarral, külföldivel egyaránt. Lassan tizenöt évesek leszünk, és a lista folyamatosan csak bővül. Régebben rengeteg lehetőségünk volt koncertenként is megújulni egy-két vendéggel. Ezek a spontán fúziók tovább táplálták a zenei nyitottságunkat. Már megint New Orleanst fogom emlegetni, de kérem szépen, ilyen New Orleans is, igazi zenei és kulturális olvasztótégely.
 
 
Mik a 2019-es terveitek? Merre koncerteztek majd nyáron?
 
Igazán rangos helyekről tudok beszámolni, külön örömömre szolgál, hogy eddig számunkra ismeretlen helyszínekre és alkalmakra is eljuthatunk. A teljesség igénye nélkül: Pécsre a Zsolnay Kulturális Negyedbe, a Debreceni Virágkarneválra, az Óbudai Blues Fesztiválra, Nagybányára, Somorjára és sok-sok egyéb izgalmas helyre kaptunk felkérést, és szerencsére már látszik az őszi folytatás is.
 
Mi is az a jambalaya és hol lehet enni ilyet?
 
A jambalaya egy viszonylag csípős, rizses egytálétel, amit sokféleképpen el lehet készíteni, és New Orleans jellegzetes nemzeti eledele. A névválasztással utalni szerettünk volna a folyamatosan megújuló New Orleans-i zenei kultúra sokszínűségére. New Orleansban még aligátorból készült – egyébként igen finom – jambalayát is volt alkalmam fogyasztani, de idehaza is egyre népszerűbb ez az étel, bár gondolom nálunk kevesebb „hízó aligátor” található.
 

Császár Gergő

Jegyvásárlás