„Óriási dolog volt, hogy 18 év után így együtt álltunk a színpadon” – Kartel-interjú

„Óriási dolog volt, hogy 18 év után így együtt álltunk a színpadon” – Kartel-interjú

Ganxsta Zolee 50. születésnapi bulija hatalmas siker lett. Legközelebbi nagy dobásuk - Nemzetközi Zoltán- és nőnap fedőnéven - március 14-ére várható, mikor is a csapat újra a Barba Negrában lép fel.

A részletekről Big Daddy Lacával beszélgettünk.
 
Ha minden igaz, írjátok már az új szerzeményeket. Hogy álltok most?
 
Két dal már teljesen kész van, az egyik Haramia, a másik Borongós, lassú dal munkacímen fut. Szerintem előbbinél meg is tartjuk ezt a címet, utóbbiban nem vagyok biztos. Zolinak már vannak egyéb szövegötletei is, ő egyébként ezeket a mai napig egy füzetben gyűjti. Jelenleg egyébként még kérdéses, melyik kiadónál jön ki a lemez, mi mindenképpen váltani szeretnénk. Egyébként a tervek szerint most is Pierrot-val dolgozunk, és a Punnany Massif-os Máté is jelezte, szívesen írna egy dalt a Kartelnek.
 
Ugye, ez lesz az első olyan lemezetek, amit a jelenlegi hangszeres szekcióval írtok?
 
Így van, és meg kell mondjam, borzasztó kreatívak a srácok. Jelenleg is készülünk egy Rap Classics nevezetű estre, ahol régi hiphop alapvetéseket dolgozunk fel, másik tervünk pedig egy olyan koncert, ahol kicsit jazzes vagy épp funkys ízt adjuk a saját dalainknak. Mindkét esetben nagyon ügyesen nyúltak a szerzeményekhez a fiúk: a Rossz vért pl. úgy hangszerelték át, hogy Zolival rögtön beleszerettünk, és eldöntöttük: ezt a számot az egyéb bulijainkon is ebben a verzióban fogjuk nyomni. A Tatto Expón egyébként már el is játszottuk, és a rommá vart arcok halálosan készen voltak ettől a változattól.
 
A Rap Classics esten milyen dalok várhatóak?
 
Pl. Zoli egyik legnagyobb kedvence, LL Cool J-től a Mama Said Knock You Out. Ezt egyébként az actionös időkben is beleerőltette egy dalba, de a rockerközönség nem feltétlenül volt vevő rá. Ez a változat viszont bitang jó lett. Aztán elnyomjuk Tone Loc-tól a Funky Called Medinát, a Beastie Boystól a Fight For Your Rightot, az Aerosmith – Run DMC Walk This Wayét, és még sorolhatnám. Fontos szempont volt az is, hogy ne csak magunkat szórakoztassuk, hanem a közönség is ismerje a dalokat.
 
Zoli Barba Negrás szülinapi bulija zseniálisan sikerült. No, de a régi tagok hogyan fogadták a megkeresést? Kiváltképp Sámsonra gondolok, akivel nem a legbarátibb körülmények között váltatok el.
 
Tény, hogy ő Zolival akkoriban eléggé összepattant, de végül örült, hogy meghívtuk a bulira. Csak annyit kért, hogy az ő szereplését ne említsük előzetesen, mondván, hogy nem a Kartel újjáalakulásáról van szó, hanem ez Zoli születésnapi összejövetele. Ezt nem értettük teljesen, de tiszteletben tartottuk a kérését. A jég akkor tört meg igazán köztünk, amikor lejött a próbára, a Néhány jó dolog és az OJ Bond ugyanis az ő reszortja volt. Megöleltük, megpusziltuk egymást, jókat beszélgettünk, röhögcséltünk, és a próbán sem volt semmi gond. Lóry már korábban vendégeskedett nálunk, ő abszolút pozitívan fogadta a dolgot, Steve-vel korábban is megmaradt a jó viszony, ő azonnal igent mondott. Dopeman pedig ahhoz a feltételhez kötötte a szereplést, hogy Zoli csináljon vele egy közös klipet. Mint tudjuk, ez meg is történt. Nem mellesleg óriási dolog volt, hogy 18 év után így együtt álltunk a színpadon, teljesen eufórikus állapotba kerültem tőle.
 
Több teltházas koncertet is adtatok mostanában, és úgy néz ki, nagyon pörög a zenekar. Mit gondolsz, sikerül elérnie a Kartelnek egy hasonló szintű népszerűséget, mint a 90-es évek végén?
 
Olyat azért nem, a Jégre teszlek és a Helldorado idején pl. a Sziget Nagyszínpadán játszottunk. De aztán ki tudja, mit hoz a jövő. A visszajelzések kivétel nélkül nagyon pozitívak, mind a régi rajongók, mind a fiatalok azt mondják, hogy a Kartel megint egy komoly produkció. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon-nagyon profi zenészek állnak mögöttünk, részben pedig mi magunk is érettebben kezdünk el gondolkodni a zenekarról. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a háttérmunkára is, így több emberhez jut el a történet.
 
Ha már említetted a Helldorado lemezt: szerintünk egy komplett generációt érdekelne, hogy a Mexico Kid 2. című szólódalod intrójában pontosan miről is megy az anekdotázás. Ki volt az a bizonyos „rohadt dagadt”, akivel konfliktusba keveredtél?
 
Ha jól emlékszem, megálltunk egy benzinkútnál, és egy kamionos elkezdett ugatni nekünk. Egy idő után kezdett idegesítő lenni, és azon gondolkodtam, hogy odamegyek, és lecsavarom. Hozzátenném, hogy végig a kamionban ült, így nem láttam, hogy mekkora darab is valójában. Közben azért eszembe jutott, hogy mi van, ha netalántán nagyobb nálam, mi az az eszköz, amivel le tudom nyomni az öklömön kívül. Aztán megfogtam egy kétliteres kólásflakont, hogy jobb híján azzal verem le a rohadékot, aki végül elhajtott. A Kartel háza táján előfordultak azért hasonló sztorik.
 
Régen csak bőgőztél a Kartel-dalokban a színpadon, ha épp nem volt semmi dolgod, az utóbbi időben viszont már gitározol is.
 
Eljárkálok Benkő Zsolt bluesgitároshoz, aki tanít is, amellett, hogy kurva jókat tudunk beszélgetni. Ettől függetlenül a gitár továbbra sem az én hangszerem, de a produkció megkívánta, hogy olykor felkapjam a színpadon. Zolival azon röhögünk, hogy lassan én leszek a zenebohóc a csapatban. Legközelebb már pikulán fogok játszani meg flótán, miközben a lábammal hárfázok.
 
A Zoltán- illetve nőnapi koncerten mi várható?
 
A Ganxsta 50 bulit nem akartuk teljes egészében megismételni, de most is próbálunk hasonló színvonalú produkcióval előállni. A régi arcok közül is ott lesznek páran, pl. Lóry is biztosra mondta, hogy számíthatunk rá. Ezúttal is érdemes előre megvenni a jegyeket, mert nagyon fogynak.
 
Hol tart most az „Év dolgozójának” ügye? ( - aki Kecskeméten részegen inzultálta Zolee-t, minek következtében állkapocstörést szenvedett – a szerk.)
 
Pont ma voltunk ügyvédnél egyéb ügyekből kifolyólag, és várjuk a felmentő ítéletet. Csóró gyereket viszont – amellett, hogy eltört az állkapcsa –még garázdaságért is elmarasztalták, mivel állítólag a mentőben is őrjöngött.
Ha minden igaz, a Döglégy a világ körül című könyv után a Kartel sztorijáról is készül egy hasonló kiadvány. Ez olyannyira igaz, hogy már elkezdődtek az ezzel kapcsolatos interjúk. Ezt is Fencsik Tomi fogja megírni, a minap vagy három órát vakerásztunk ez ügyben. Hogy mikorra készül el, nem tudom, de hogy folyamatban van, az tuti.