Pénteken jön Tremonti lemeze

Pénteken jön Tremonti lemeze

Április 29-én jelenik meg a Dust, addig is itt az Alter Bridge Hungary oldal szerkesztőjének decemberi interjúja Mark Tremonti-val.

Az interjú első felében az AB Hungary facebook oldalról összegyűjtött pár rajongói kérdést tenném fel. Először is mindenki nagyon szeretné tudni, hogy hogyan érezted magad a 2014-es Alter Bridge koncerten Budapesten Csaba kérdése, hogy emlékszel-e másra a hőségen kívül?
 
Ó persze, csodálatos volt, imádtuk. Alig várom, hogy újra ott lehessek. A turné egy nagy massza számomra és rendszerint csak az öltözőt látom, nem nagyon tudok körülnézni, megnézi a környéket...remélem legközelebb sikerül.
 
AB Hungary/Béla: Van-e valami párhuzam – érzések, életszituációk – a Creed, az Alter Bridge és a szóló projekt albumai között. Mi az, ami valamelyikből kimaradt, de egyszer még szeretnéd megvalósítani?
 
Mindegyik albumra büszke vagyok és úgy gondolom, úgy jók ahogy vannak, és amit szeretnék még elérni, azok az elkövetkezendő albumokon fognak megjelenni.
 
AB Hungary/Lőrinc: Van olyan zene, amit hallgatni szoktál, de kicsit mégis furcsának tűnhet, mert nem a Te stílusodba tartozik?
 
Mindenféle zenét hallgatok, bluest, jazzt, popot. A gyerekeim a pop adókat imádják, szóval egész nap azt hallom, de persze azért főleg a heavy metal a nyerő - egy kicsit minden fajtából ... Semmi sem furcsa ameddig jó.
 
AB Hungary/Dávid: Olvastam, hogy próbálsz blues dolgokat beilleszteni a játékodba, mi most a jelenlegi célod ezzel kapcsolatban? Ha választhatnál, hogy melyik zenekarral írnál, zenélnél együtt, ki lenne az?
 
Folyamatosan tanulok. Nincs kifejezett célom, csak hogy minden nap valami újat tanuljak. Talán a Metallicával szeretnék együtt írni valamit, jó móka lenne
 
Oda tudnál menni Hetfield-hez, hogy csináljunk együtt valamit?
 
Ó neeem...kétlem, de nagyszerű lenne.
 
AB Hungary/Márk: Mi az az elsődleges színpadi módszer, ami segít, hogy a feszültséget levezesd, és ami segít fókuszálni arra, hogy a legjobbat tudd adni?
 
Mikor felmegyek a színpadra egy teljesen más személyiség leszek. Mintha kikapcsolnának, majd átalakulok a színpadi személyiséggé, majdnem olyan mintha egy tejesen új emberré változnék át. Nincs szükségem semmi különös dologra a koncert előtt, bármit tehetek amit csak akarok, de ha egyszer fenn vagyok a színpadon, akkor átalakulok és semmi sem számít igazán.
 
Kontrollálod magad a színpadon? Szoktál improvizálni?
 
Nem, nem kontrollálom magam, csak engedem, hogy minden úgy történjen, ahogy épp alakul. Mindig a legjobbat próbálom nyújtani, és csak remélem, hogy a közönség élvezi, amit csinálunk. Néha szoktam improvizálni, de úgy, hogy az nagyon hasonlít a stúdióban felvett anyaghoz.
 
Úgy gondolom egyre nagyobb az önbizalmad a színpadon frontemberként is. Mit jelent számodra a színpadon lenni?
 
Egyszerűen imádok a színpadon lenni. Mindent ki akarok magamból adni és csak hagyni a dolgokat. Semmi mást nem csinálok, mint hogy előadom azokat az érzéseket, amit kivált belőlem a dal. Semmi sincs a fejemben, hogy így vagy úgy kellene viselkednem... csak csinálom.
 
 
Beszéljünk a 'Cauterize' albumról. Ha jól tudom van két szám ('Fall Again', 'Dark Trip'), amit 10 évvel ezelőtt írtál.
 
Igen, a 'Fall Again' egész régi, több mint 10-13 éves. A 'Dark Trip' , vagy annak néhány része, kb. 7 évvel ezelőtt íródott.
 
Amikor ilyen sokáig dolgozol egy dalon, nem gondolod, hogy a dolgok azóta megváltoztak? Úgy értem, ha nem vagy a probléma, az élethelyzet közepén akkor már nem ugyanazt érzed, másképp látod az adott szituációt?
 
Nem. Úgy értem, hogy nagyon szeretem ezeket a dalokat és ezen okok miatt jöhetett létre az album. Sosem tettem olyat, amit nem akartam megváltoztatni. A 'Fall Again' -nél ha visszagondolok teljesen olyan mint ahogy akkor volt,13 évvel ezelőtt. Ugyan az a felépítés, a megközelítési mód, semmi sem változott. A 'Dark Trip' -nél az átvezetőt és mindent az utóbbi időben dolgoztunk ki, de szeretem a szöveget és mindent úgy ahogy volt. Néhány kedvenc dalom, mint például a 'Wish You Well' az első albumról, a legrégebbi dalok egyike... ez az egyik kedvencem amit szeretek játszani.
 
És a szöveg, az érzések ugyan azok?
 
A 'Dark Trip'-nél ugyanaz az érzés. Ez egy pillanatkép arról az időszakról, hogy mi történt. Amikor éneklem azokat a dalokat, akkor egy picit ugyanazt érzem, de legtöbbször próbálom a legjobban előadni és nem ásom magam vissza abba a pszichikai állapotba. Csak a legjobban próbálom élőben elénekelni. Néha egy kicsit a fejembe száll, de már csak ritkán. Ezek a dalok nem okoznak már fájdalmat. Volt egy időszak amikor dühösnek és megbántottnak éreztem magamat, de ez régen történt, szóval most már nem bánt. Imádom ezeket a számokat, úgy ahogy vannak, de személyesen már nem érzek fájdalmat ezekkel a dalokkal kapcsolatban.
 
Miért szeretted volna, hogy a 'Providence' legyen a címadó dala az albumnak? Mit jelent ez számodra?
 
Azért szerettem volna, mert egyszerűen imádom ezt a szót. Úgy gondoltam nagyszerű cím lett volna, de végül a 'Cauterize'-t választottuk. A 'Providence' arról szól, hogy emberek...nos...csinálnak dolgokat a vallás nevében, ami másoknak fájdalmat okoz. Felemelkedést remélnek az istenüktől, de ez valójában fájdalmas. Úgy gondolom, arról szól, hogy a vallás nagyon veszélyes tud lenni néha.
 
Van remény a változásra?
 
Nincs remény... több ezer éve ez folyik... nem hiszem... csak reménykedni tudok, hogy van remény a változásra...
 
Igen, mint például a 'Cauterize' dal... Néha azt érzem nincs más esély a világ megváltoztatására, minthogy elpusztuljon minden...
 
Igen... elégetni minden mocskot a világban... a 'Cauterize' a totális hatalom és a totális hatalom korrupciójáról szól. Természetesen ez frusztráló és áhítozunk Istenhez, hogy jöjjön és perzseljen fel mindent a Földön, ami gonosz és legyen tiszta minden újra.
 
Tudom a művészet szubjektív, és a daloknak lehet sok jelentésük, de mennyire fontos számodra, hogy az emberek megértsék mit szerettél volna mondani?
 
Azt hiszem, az a fontos, hogy az emberek saját jelentésüket találják meg a dalban. Néha nem szeretem elmondani, hogy mi az én mondanivalóm, mert például ha én hallok egy dalt, akkor arról megvan a saját értelmezésem. Aztán hallom, hogy a szerző miket mond a dal jelentéséről és az pedig teljesen más. 
Szóval szeretem, ha az emberek saját maguk értelmezik a szöveget, a dalt.
 
Ha választanod kellene 1-2 mondatot, érzést az albumról amelyik fontos számodra, mi lenne az?
 
Oh... ez nehéz... nincs ötletem, mert minden egyes dal mást jelent... az egész egy különböző ötletcsokor mindenki számára...
 
A 'Dust' album áprilisban fog megjelenni.
 
Igen, április 29-én. 10 dal lesz rajta például 'Dust', 'My Last Mistake', 'Cage', 'Catching Fire'. Nagyon hasonló lesz a 'Cauterize' albumhoz. Próbáltuk hasonlóan egyenletessé tenni. Ha tetszett a 'Cauterize', akkor a 'Dust' album is tetszeni fog.
 
 
Mik a tervek 2016-ra?
 
Áprilisig felvesszük az új  Alter Bridge albumot, aztán megjelenik a 'Dust' album, amivel turnézni fogok Európában május végétől június végéig.  Amint ennek a turnénak vége megjelentetjük az első 'single'-t az Alter Bridge-től, majd júliusban turnéra indulunk az Egyesült Államokban. Aztán év vége fele az Alter Bridge-el is európai turnéra jövünk.
 
Beszéljünk egy másik oldaladról, a festészetről.
 
Oh, már régóta nem festettem. Rendszerint fotókat keresek, vagy én készítek fotókat és megpróbálom azokat annyira realisztikusan lefesteni, amennyire csak tudom. Nem vagyok azon a szinten, hogy lenne egy saját stílusom, vagy ilyesmi. Csak próbálom annyira valósághűen ábrázolni, ami előttem van, amennyire lehetséges. De persze még nem igazán megy... a természetábrázolásban jobb vagyok, mint emberek, arcok, vagy hasonlók megfestésében. Egyszer festettem egy szobrot, ami Clevelandben található egy temetőben. Egészen feltűnő, döbbenetes szobor. Készítettem róla egy fényképet úgy, hogy a jobb keze volt az objektívem előtt, így a keze egészen nagynak tűnik. Arra gondoltam, hogy ez egy érdekes perspektíva.
 
Tetszik, ahogy szabadon kezeled az ecsetet.
 
Oh, köszönöm... azt hiszem minél jobban odafigyelek az ecsetre, annál rosszabb leszek... azt hiszem csak engedni kell, hadd áramoljon, annál természetesebb lesz a végeredmény.
 
Tudom, hogy a bátyád művész, te is tanultad?
 
Csak saját magamtól tanultam, és a YouTube-on sok segítséghez jutok hozzá. Nézem, ahogyan az emberek valós időben festenek, figyelem, hogy milyen technikákat alkalmaznak. Ha látok egy fotót, vagy valamit egy fotón, amit még sosem festettem le, például tüzet, akkor megnézem a YouTube-on a festőt, hogy hogyan fest tüzet... aztán nézek egy másikat is... megnézek 10 művészt, aki tüzet fest, mielőtt emlékezetből megpróbálom megcsinálni. Mert minden képen lehet ezer dolog, amit még nem festettél meg.
 
Nagyon köszönöm Mark az interjút! Küldenél egy üzenetet a magyar rajongóknak?
 
Én köszönöm... természetesen... ----> Videó...
 
Kargl Mónika