Rockstars Not Dead - 80's Glam & Classic Tribute Fesztivál

Rockstars Not Dead - 80's Glam & Classic Tribute Fesztivál

Interjú Gellér Tamás zenei vezetővel

Március 23-án a Dürer Kertben végre élőben szólalnak meg a legnagyobb alapvetések a „Lázadás Évtizedéből”, a budapesti dallamos metál és rock színtér kiválóságaitól! A klasszikusok mellett ritkaságok és kultikus nóták is felcsendülnek, olyan bandáktól, mint a Bon Jovi, a Def Leppard, a Mötley Crüe, a Europe, a Kiss, a Ratt, a Winger, a Whitesnake, a Poison, az L.A. Guns, a Faster Pussycat, a Journey. Ennek apropóján interjúztunk Gellér Tamás zenei vezetővel.
 
 
2015-ben startolt a 80-as évek legendás dallamos (glam)rock/hajmetál bandáinak és az egész időszaknak emléket állító koncertsorozat. Hogy indult az egész és miért jött létre?
 
Maga az ötlet, vagy inkább a megvalósítás katalizátora Boltsek Andrea szervező volt, aki ismert engem, és tudta rólam, hogy igazi rajongója vagyok a 80-as évtized rock- és popzenéjének is. Ő kért fel, hogy szervezzük meg ezt a bulit, legyek én a zenei szerkesztője, szervezőtársa. Azért mondom, hogy katalizátor volt Andi, mert a gondolat már régóta megfogalmazódott bennem – barátokkal, kiváló zenészkollégákkal eljátszani az egyetemes könnyűzene csúcs-évtizedének legfontosabb rock- és dallamos metalnótáit –, de első alkalommal nemet mondtam, arra gondolván, ma ki lesz erre kíváncsi? Itt jött a képbe Ő, aki hála Istennek meggyőzött a buli létjogosultságáról, így hát – még ha már teljesen külön is dolgozunk a rendezvény szervezésében – ezúton is köszönöm neki ezt a löketet! Hiánypótló dologról beszélünk, hiszen a 60-as, 70-es évekről sokszor megemlékeztek már, futnak az adekvát rendezvényeken, motoros-autós találkozásokon a klasszikus rock ’n rollt, rockabillyt játszó csapatok, kiváló feldolgozászenekarok játsszák a Deep Purple-, Uriah Heep-, Led Zep-, Sabbath-klasszikusokat, a nyolcvanas évekről azonban, furcsa módon, valahogy mindenki elfeledkezett, pedig különösen a klasszikus rockzene és metál ott élte fénykorát. A fél éves felkészülési időtartam alatt, amíg a zenésztársakat összeszedtem – a végén kb 25-en voltunk összesen – már kiderült, hogy egy hatalmas örömzenélésbe torkollik majd minden! Itt nem egy adott tribute zenekar játszott, hanem folyamatos volt a forgás a színpadon. A gondolatot pedig úgy vittük tovább, hogy egy egész éjszakás bulit szervezzünk, ahol mi leszünk az élő rockdiszkó, ahol a korszak emblematikus dalait mi játsszuk el, olyan zenekari felállásokkal, akik jobbára sosem zenéltek együtt. A fél szakma lent volt - tele hazánk zenészlegendáival - úgyhogy zabszem volt a hátsó felünkben végig! Kb. 45 dalt vettünk elő és tanultunk meg, 4 órás koncertet adtunk, óriási házibuli hangulatot teremtve. A színpadról láttuk, hogy mindenki mosolyog lent, teljesen ünnepi érzés volt mindez. Ott és akkor, 2015 áprilisában, a finálé utolsó akkordjai alatt, és amikor megszólalt a hangfalakból a lezáró Purple Rain-dallam, tudtuk, hogy nem ez volt az utolsó buli, kell a folytatás!
 
Ez inkább nosztalgia, vagy az akkori éra újra felfedezése?
 
Noha a nosztalgia mindenképpen az alapja az egésznek, én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy zeneileg nagyon fontos korszak ünnepe ez az egész! Nekünk, akik átéltük, vagy legalábbis egy részét még elkaptuk, nyilván szerepet játszik a nosztalgiafaktor, de szeretnénk egyfajta kultúrmissziós tevékenységet is folytatni a koncertsorozattal. Nyilván szerepeltettünk egy pár akkori „bankrobbantó” slágert, de a bulik ívét úgy fűztük fel, hogy inkább a második legnagyobb slágert játszottuk az adott zenekartól, vagy a kultikusat. Így az újrafelfedezés – vagy inkább újrafelfedeztetés – is adott volt! Élményt akartunk magunknak is, és a közönségnek is!
 
A bulikra csak a 80-as évek (mára már felnőtt) ifjúsága, vagy a mai fiatalok is kíváncsiak?
 
Teljesen vegyes mindig a közönség, nagyapák, apák, anyák és gyermekeik együtt buliztak. Fontos mindenképpen elmondanom, hogy mindkét bulin a most tizen-, huszonévesekkel is rendkívül nagy számban jelentek meg – ráadásul olyan kinézettel, mintha a Sunset Stripről estek volna be egy időgéppel.
 
Milyenek voltak az eddigi bulik, események?
 
Eddig két koncert volt a fővárosban, és egy Kolozsvárott, ugyanis az erdélyi fiatalok is nagyon szerették volna látni a műsort. Készítettünk csak nekik egy kivonatot a pesti bulikból, kicsit fel is frissítettük azt. Összeállt a legstabilabban ráérő zenészbarátaimból egy 7 fős társaság, és ez a buli képezi az alapját az új Rockstars Not Dead – 80s Rock & Glam Metal Show műsornak is! Az első két bulin kb. félezres közönséget tudtunk megmozgatni, ami nagyon szép szám, hiszen a csapatokba direkt nem tettünk be olyan mainstream zenészeket akik a nevükkel már behoztak volna mondjuk 200 embert. Itt abszolút, mi, az underground arcok adtuk el az egészet. Ezért nagyon büszke is vagyok arra amit elértünk eddig, és büszke vagyok a folyamatos növekedésre is!
 
Az utóbbi években ismét tombol az éra, igaz, inkább az elektronikusabb szférákban és a filmekben, sorozatokban. Ez kedvez nektek is? Vagy ez egy olyan korszak, amit időközönként mindig elővesznek?
 
Ez egy olyan korszak, amikor a rock- és popzene a csúcson volt minden tekintetben! Gyakorlatilag az egész könnyűzene ott ért a tetőre, hiszen ami megszületett mondjuk 1978 és 1993 közt, ma is abból él szinte mindenki. A zuhanás pedig az alter és az eurodance hullámmal indult el a kilencvenes évek közepén, amikor – főleg a rockban – ciki lett a jó sound, a hangszeres tudás, a jókedv, meg a szín. Onnantól csak a szélsőség maradt fent, a rockban is, a popban is. Előbbi az extrém metal és a szomorkodás, meg a csúnyapulóveres alter felé ment el, utóbbi meg a kluttyogó, pumpabasszusos, bőgatyásgyerekes-kamuénekesnős hülyeségek irányába. Nyilván megvan a korszakok körkörös visszatérése – emlékszem, a grunge-hullám is abszolút a 60-as, 70-es évekre, a hippikorszakra utalt vissza ruhákban, mindenben – ám nálunk nem ez volt a motiváció. Jól szeretnénk érezni magunkat a kedvenc dalaink eljátszása közben.
 
Mit kell tudni a márciusi Düreres Rockstars Not Dead 80's Glam & Classic Tribute Fesztiválról?
 
Új műsor lesz, pörgős, a visszajelzések alapján tömörebb, sokkal több nagy slágerrel! Rengeteg meglepetés is lesz a műsorban!
 
 
Császár Gergő

Helyszín