Szevasz, tavasz – itt a Nulladik!

Szevasz, tavasz – itt a Nulladik!

Jól indul a virágos évszak a Nulladik Változat együttes számára. Februári „képes koncert” és stúdiózás után március 12-én a Pál Utcai Fiúkkal lépnek fel közösen.

A kezdődő kép címmel február 12-én a budapesti Kis Á klubban (V. kerület, Irányi utca 25.) adott nagysikerű koncertet a Nulladik Változat. A speciális eseményre a Memento Mori egyesület szervezésében került sor, Huczek Zoltán különleges képeit az együttes egyedi dalai tették komplex élménnyé. Az est folyamán túlnyomó részt a zenekarhoz kötődő alkotásokat láthatta a nagyérdemű, illetve megnézhette – és elolvashatta – az underground formáció frontemberének, Fenes Tibornak az F. kapitány lenn a téren című novellája alapján született Huczek-képregényt. A képzőművész elárulta: „Azt az érzést próbálom megjeleníteni a vásznon, amit éreztem, mikor a dalaikat hallgattam… Ezért a festmények zöme nem előre megtervezett alkotás, hanem zenei impressziók teremtménye. A kiállítás címe épp emiatt: A kezdődő kép.”
 
 
Huczek Zoltán 1979-ben Kiskunhalason született, festészettel tizenöt éve foglalkozik autodidaktaként, grafikákat már a középiskolás évei alatt is rajzolt. Művészetéről így vall: „Szentendrén kezdtem el városképeket festeni, melynek gyökeréből indult el kedvelt témám az „álomvárosok”. Festményeimet főként akrilfestékkel készítem, de vegyes technikát is alkalmazok. Alkotás közben írók, költők és zenészek inspirálnak, műveikhez szívesen készítek illusztrációkat, egyénileg és felkérésre.”
 
A „hangos-képes” rendezvényen a Nulladik Változat régi és új számaikból egyaránt ízelítőt adott, Fenes Tibor pedig néhány szólódallal is megörvendeztette a közönséget. A frontember szerint az „F. kapitány több egy kísérletnél, része annak a megújulásnak, amin egy alkotó átmegy, ha ennyi ideig van a pályán, és a folyton ismétlődő rutin szükségszerűen hoz alakváltoz(tat)ásokat.” A festő műveit a helyszínen két hétig tekinthette meg az érdeklődő. A Facebook Huczek-galériájában aki kíváncsi, találkozhat az unikális képekkel.
 
Február végén a Nulladik Változat stúdióba vonult (régen került sor erre), hogy három új szerzeményt rögzítsen. A Hazaérsz, a Csillagdal és a Hová mész? című dalokat már játszották koncertjeiken, de tavasszal a terveik szerint kislemezen is megjelennek. Az évek során többször sor került már rá, március 12-én pedig újra: a Nulladik a Pál Utcai Fiúk Zenekar vendégeként játszik a fővárosi Gödör Klubban. A PUF-fal közös tavaszi fellépés a Nulladik részéről egyfajta szezonnyitásnak tekinthető, amelyet klubkoncertek sora követ (amiről az együttes internetes oldalán lehet majd tájékozódni).
 
 
Nulladik-inspirációk – Fenes Tiborral beszélgettünk
 
Nem először történik, hogy egy Nulladik Változat-koncerten a zene mellett más művészeti forma, úgymint képzőművészet, irodalom szerepet kap. Fontos az „össz-művészetiség”, szebben szólva: az élmény komplexitása?
 
Igen, a múltban együtt dolgoztunk Ócsai Gáborral, aki még borítókat is készített nekünk. A bolyongás évei festményként ugyanúgy zseniális, mint borítóként. Voltak koncertek kiállításokkal együtt, például Szeivolt Katalinnal. Persze a zene önmagában is előhív képeket, de erre rá lehet erősíteni. Gondolom, a festő-grafikus pedig úgy éli meg, hogy ő mennyire inspirálja a zenét.
 
Egy ilyen speciális koncert növeli az érdeklődést?
 
Az a tapasztalatom, hogy igen. Egy jó formában lévő zenekar húz egy művészt, de egy döcögő együttest is fel tud rázni egy erős képi világ, személyesen hathat az előadókra, akár még a szövegekre is. Hátha még pont mindenki lendületben van… Igen inspiratív volt, hogy most is mentek a háttérben képek. A Kis Á-ban ez nagyon működött.
 
Hogyan találtatok egymásra Huczek Zoltánnal?
 
Ahogy kell. Véletlenül (mosolyog). A gothic.hu főnöke, Gelka ismertetett össze minket, talán hét éve. Egy szál gitárral zenéltem a megnyitón, aztán szóba került egy képregény az F. kapitányról. Az F. kapitány lenn a téren egy pszicho-novella egy Nulladik Változat-dal alapján. Úgy éreztem Zoli képei alapján, hogy ez jó lehetne. Aztán el is készült, kicsit kevesebb képpel, mint én gondoltam, de sokkal artisztikusabban. Meggyőzött.
 
Régebben említetted, hogy szóba került az F. kapitány-képregény folytatása…
 
Igen. Egy kietlen, darkos F. kapitány is jó lenne, meg egy széles látókörű világpolgár is. Ezen két-három új dal is segíthetne… Még alvás van, de segíthetnek a fejlődő digitális technikák is, sajna ehhez én kevesebbet értek.
 
Egy Facebookon megosztott Nulladik Változat-fotó árulkodik: stúdióztok. Erre jó régen nem került sor. A neten hozzáférhető Dark-album után egy fizikailag is birtokba vehető kiadvány készül? Melyik dalokat rögzítitek?
 
Nagyon jó stúdiót csíptünk meg. Felrántottunk három dalt két nap alatt. Nem kellett kapkodni, könnyebb kislemezben gondolkodni. 2010 után keletkezett új számokról van szó; maradt valami Cure-os, Joy Division–New Order-es, de valahogy mégis modern…, vagy micsoda (mosolyog). 
 
Esetleg klip is lesz?
 
Esetleg. Elég jól néz ki a zenekar így 40 körül – a Töller András (basszusgitár), Tonka Zoltán (dob), Krasznahorkai László (gitár) és én (ének-gitár).
 
Mikor és hol találkozhat veletek legközelebb a közönség?
 
Megyünk a Gödörbe a PUF zenekarral márciusban! S biztosan tarjuk a klubjainkat is – nagy az izgalom!
 

Helyszín