Színpompás Balkán-forgataggal érkezik a Bondoróra a Cimbaliband

Színpompás Balkán-forgataggal érkezik a Bondoróra a Cimbaliband

Unger Balázs interjú

fotó: Bornyi Márton
 
Az ősi kultúrák születésének hangulata, egy mámoros életérzés, egy Törökországtól Kelet-Európáig tartó utazás a hangok hullámain: erre számíthat a közönség augusztus 30-án a Bondoró Fesztiválon. A Cimbaliband ugyanis hamisítatlan balkáni forrongást, egyedi hangzásvilágot és világzenei repertoárt ígér nekik.
 
A közelgő fesztiválfellépésről Unger Balázzsal beszélgettünk.
 
Szabó Anna
 
Augusztus 30-án a Balkán projektetekkel érkeztek az első bondorós fellépésetekre – mire számíthat a közönség?
Itt a zenekar alapfelállása, az öt fő kiegészül még egy harmonikással és egy fúvóssal, valamint Danics Dóra énekesnővel, ami egy nagyon különleges hangzásvilágot kölcsönöz a zenekarnak. Mindig is közel állt hozzánk a Balkán világa, ezért 2018-ban el is készítettük a Balkán Projekt című lemezünket, ami annyira sikeres lett nemzetközi szinten, hogy a legnevesebb világzenei szaklap, a Songlines Top of the World válogatásába bekerült 2019-ben. Ez egy hatalmas megtiszteltetés volt a zenekar számára, és most ezt a különleges koncertünket visszük el a Bondoróra. Megidézzük a Balkán világát részben a hagyományos fúvós hangszerekkel, de természetesen a cimbalom most is a középpontban fog tündökölni. 
 
Azaz a lemez anyagát fogjátok játszani?
Így van, a lemez anyagából készült egy színpadi műsor, amelyben végig Dóri énekel. Van, hogy magyarul, de van, hogy románul, szerbül, macedónul, sőt koszovói és török nyelvű dalok is hallhatóak.
 
A zenétekben nagyon sok stílus és hangulat keveredik egymással: a vérbeli kelet-európaiság, a népzene, jazzes, latinos beütések, sőt modern hatások is. Hogyan lesz mégis minden dalotok kerek egész?
A csapatszellem nagyon jól dolgozik, működik a kémia, így miután mindenki hozza a saját kis ötletét, a végére azok tökéletesen összeállnak. A zenekaron belül és Dórival is nagyon jó kapcsolatot ápolunk szakmailag és emberileg is, ezért tud ez jól működni.
 
Idén már nem ez lesz az első fellépésetek. Milyen volt visszatérni a színpadra?
Mi igazán szerencsések vagyunk, mert tavaly nyertünk az EMMI Térzene Pályázatán, és amikor beütött a vírushelyzet, ezt leállították, de csak pár hétre. Így már május elsején újrakezdtük a zenélést lakótelepi sarokkoncertekkel, az ötfős felállással. Azóta pedig nagyon jól mennek a dolgok, lassan minden kezd visszatérni az eredeti kerékvágásba, és reméljük, hogy ez így is fog folytatódni. 
 
Ezek mellett mivel foglalatoskodik a zenekar mostanság? Láttam például, hogy klipet forgattok... 
Így van! Részt vettünk a PIM Csimborasszó pályázatán, amelyre megzenésítettem Kántor Péter Körúti szél című versét, és ehhez készítettünk egy videóklipet, ami hamarosan megjelenik. Valamint a karantén alatt volt időnk dolgozni, úgyhogy készül az új lemez, most még a zeneírás és a számok összepróbálásának a folyamata zajlik. Egy nagyon érdekes, magyar népzenei alapokon nyugvó, jazzimprovizációkkal kiegészített anyag lesz, amelyben próbáljuk megtartani a könnyed stílust is. (X)