Van helye az improvizációnak

Van helye az improvizációnak

Interjú Barabás Lőrinccel

Barabás Lőrinc. Biztos, hogy hallottál már róla, sőt, hallottad is. Az ország egyik legkülönlegesebb trombitása játszott már Irie Maffia-lemezen, a 2000-es években ott volt a Barabás Lőrinc Eklektric nevű formációja, de Random Szerda néven időszakos improvizációs projektet is futtat. Pár éve kidobta az Elevator Dance Music című remek szólóalbumát. Lőrinc most négyesben nyomul trombita-billentyű-basszusgitár-dob felállásban és a Barabás Lőrinc Quartet zenekarával márciusban jelentették meg Other Than Unusual című második nagylemezüket. Ennek kapcsán beszélgettünk.
 
 
Jelenleg csak a Quartetben zenélsz teljes jogú tagként?
 
Mindegyikre fő formációként tekintek. Egészen kiegyenlítetten futnak a dolgok egymással párhuzamosan, igaz, mind másfajta zenei terep, de szépen megférnek egymás mellett. Viszont a lemezmegjelenés kapcsán mindenképp a Quartet került most középpontba.
 
Mi alapján döntöd el, hogy mi lesz szólóprojekt és mi zenekaros?
 
Azt úgy mindig lehet érezni. Ez is az alkotói folyamat része, arról dönteni, hogy mi hová kerül.
 
 
Az új lemez dalai improvizációból születtek?
 
Ezek saját szerzemények, vannak köztük egészen frissek és régebbiek is, amik most kerültek végső megfogalmazásba. Megírt számok, viszont sokban van hely az improvizációnak.
 
Amikor írod ezeket, mennyire befolyásol az adott formáció hangszerkészlete?
 
Zeneszerzéskor szeretek figyelni arra, hogy az adott rész hogyan fog majd megszólalni. A hangszerelés is ugyanolyan fontos része az alkotásnak, mint maga a dalszerzés.
 
 
Az előző album, a Beardance elég jó visszajelzéseket kapott és még Fonogramra is jelölték. Szokott érdekelni egy lemez utóélete a megjelenés után?
 
Természetesen kíváncsi vagyok rá, hogy mik a reakciók, ki mit gondol róla, vagy hová teszi a zene világában és persze érdekel, hogy a közönség hogyan reagál az új dalokra. Fontos a visszajelzés, de nem feltétlen alakítója a későbbi történéseknek.
 
Szoktad megjelenés előtt a dalokat élőben tesztelni?
Az előző albumnál és az Eklektricnél először a színpadon értek egy darabig a számok és utána lettek rögzítve. Most pedig szinte nem is volt idő letesztelni, az anyag nagy része a próbateremből került a stúdióba, aztán lemezre és onnan a színpadokra.
 
 
Milyenek voltak az eddigi lemezbemutatós bulik?
 
Márciusban volt a lemezbemutató a Müpában, amire már januárban elfogytak a jegyek, ezen meg is lepődtünk, de nagy öröm volt. Aztán emiatt májusban lett egy ráadáskoncert az Akváriumban. De volt egy kis márciusi mini turné is Erdélyben, meg több magyar vidéki városban is játszottuk az új zenéket.
 
Mennyire fogtok nyáron fesztiválozni?
 
VOLT és Sziget mindenképpen, de fogunk játszani az A38-on is július 27-én.
 
 
Szerinted milyen helyzetben vagytok ebben a szövegorientált hazai zenei közegben, abban a tekintetben, hogy ti instrumentális zenét toltok, ráadásul elég improvizatív formában?
 
Hálásak lehetünk, mert ahhoz képest hogy instrumentális, van rá érdeklődés és szerencsére lehetőség is fellépni. Persze azért az efféle zenének azért megvannak a maga korlátai.
 
 
Rock FM kérdése: Mi a kedvenc rockdalod?
 
The White Stripes – Seven Nation Army. Egyébként az új lemezünkön van is egy „Fehér” című szám, ami a zenekarra utal.
 
 
Császár Gergő